25.7.12

Βενιζέλος: «Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται – Να προστατεύσουμε τη χώρα μας»...


«Περιμένω την καταστροφή να έρθει και να γυρίσουμε στα εθνικά μας νομίσματα!». Η εκτίμηση ανήκει στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και διατυπώθηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Πέτρου Ευθυμίου ο οποίος ...
επέμεινε στην άποψη για πιο ουσιαστική συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, με ορισμό των κ.κ. Βενιζέλου - Κουβέλη σε ρόλους αντιπροέδρων, προβλέποντας: «Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει προκύψει ως ανάγκη...». Είναι προφανές, ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά απαισιόδοξα για την πορεία τόσο της κυβέρνησης όσο και της ίδιας της Ευρωζώνης...

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρωζώνη» και μια «νέα φάση στην ευρωπαϊκή περιδίνηση» σημειώνοντας απαισιόδοξα πως «ο φαύλος κύκλος δυστυχώς συνεχίζεται». Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εστία της κρίσης και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου η οποία «έχασε πάρα πολύ γρήγορα τη δυναμική της και τίθεται σε αμφισβήτηση». Κατά τον κ. Βενιζέλο τα δύο «επιτακτικά εθνικά ιστορικά καθήκοντα» είναι:

Να προστατεύσουμε τη χώρα μας σε σχέση με τη δική μας εθνική κρίση
Να την προστατεύσουμε και να τη θωρακίσουμε σε σχέση με τις επόμενες φάσεις μιας βαθιάς ανακυκλούμενης πανευρωπαϊκής κρίσης η οποία είναι σε εξέλιξη.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος έκανε βήματα αποστασιοποίησης από την συμμαχική κυβέρνηση. «Ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε να υποκαταστήσουμε τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς στο ρόλο τους. Περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα απ΄ αυτούς που έχουν την ευθύνη των χειρισμών και λειτουργούμε πάντοτε προτρεπτικά, υποστηρικτικά και ελεγκτικά στη Βουλή» είπε με νόημα. Παρά ταύτα διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «στηρίζει την Κυβέρνηση, θεωρεί ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι μια Κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας». Παραδέχθηκε ότι «η παραδοσιακή φυσιογνωμία της Παράταξής μας δοκιμάστηκε σκληρά από την έως τώρα διαχείριση της κρίσης».

Εξηγώντας τους λόγους που αποφάσισε να μην συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να είμαστε στην καθημερινή διαχείριση, καθώς αυτό δεν σου επιτρέπει μια πιο στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων» αφήνοντας να εννοηθεί επίσης ότι ήθελε να «ξεχαστεί» η προηγούμενη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης εσωκομματική αξία έχει το γεγονός ότι ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κ. Πανταζής και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ζήτησαν στο πλαίσιο ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιηθούν εκλεγμένοι στο εθνικό συμβούλιο ή υποψήφιοι βουλευτές στις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Σημειωτέον ότι σ' αυτές τις κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Άννα Διαμαντοπούλου κ.α. Σχολιάζοντας με χιούμορ την παρέμβαση των στελεχών ο κ. Βενιζέλος απάντησε αόριστα: «Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε με τρυφερότητα τα στελέχη μας...».

Η κυρία Συλβάνα Ράπτη τόνισε πως «έχει πολύ μεγάλη αξία η αλήθεια στον πολιτικό λόγο» εκτιμώντας ότι «τώρα πληρώνουμε την διάψευση των ψευδαισθήσεων που είχαν δημιουργηθεί». Διαφώνησε με αυτό ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος απάντησε πως «πρέπει να έχουμε και όραμα, πρέπει να υπάρχουν και ψευδαισθήσεις». Ζήτησε δε από τα στελέχη να πιστέψουν ότι «θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ και μετά την κρίση».

Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης έθεσε ευθέως το ερώτημα «αν έχει μέλλον η σοσιαλδημοκρατία» διαπιστώνοντας πως «δεν έχει στρατηγική διαχείρισης της κρίσης» και πως έχει αναπτυχθεί μόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η κυρία Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως το κοινωνικό συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ με το λαό έχει καταστραφεί και πρέπει να το δούμε από την αρχή. «Η ιδεολογικοποίηση του Μνημονίου οδήγησε σε θολό στίγμα του ΠΑΣΟΚ και στην μετάλλαξη του DNA μας» είπε. Πρότεινε να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλίες για το κοινωνικό κράτος. «Εδώ έχουμε οικονομικό πόλεμο και θέλουμε κράτος πρόνοιας» σημείωσε.

Επίσης ζήτησε να γίνει συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική. «Να δούμε πως θα συνδιαμορφώσουμε εμείς τις εξελίξεις με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και τις χώρες νότου χωρίς να περιμένουμε την Γερμανία να αποφασίζει για την τύχη της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, χαρακτήρισε ως «πολύ κρίσιμη την στρατηγική διαπραγμάτευσης Βενιζέλου (επιμήκυνση, βιωσιμότητα χρέους, επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο που θα περιλαμβάνει κ μισό 2012) σημειώνοντας – ενόψει και του ραντεβού των πολιτικών αρχηγών της Πέμπτης – ότι ο κ. Βενιζέλος, δεν πρέπει να υποχωρήσει από την θέση αυτή.

Ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος υποστήριξε ότι το μνημόνιο «ήταν λάθος όπως και όσοι ανέλαβαν να το εφαρμόσουν αλλά και όσοι το εμπνεύστηκαν».

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης έμεινε σε διαπιστώσεις λέγοντας πως «όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ έκανε διανομή πλούτου και τώρα που κάνει διανομή βαρών δεν είναι εύκολο». Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μοιράστηκε τον έντονο προβληματισμό του λέγοντας πως η μεγάλη δυσκολία που υπάρχει στην αντιπαράθεση ΕΛΚ – Σοσιαλιστών και Βορρά – Νότου της ΕΕ «η μεγάλη δυσκολία που υπάρχει είναι πως δεν διαφαίνεται πρόταση να μας βγάλει από την κρίση».

Ο κ. Ευάγγελος Αργύρης τόνισε πως η αλλαγή και ανασύσταση ενός κόμματος δεν γίνεται ποτέ από την κορυφή αλλά από την βάση και υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται άλλη αυτοκριτική και αυτομαστίγωμα». Ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης προέταξε την ανάγκη να επιμείνει το ΠΑΣΟΚ σε πρακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και όχι να παραμείνει μόνο σε θεωρητικές αναζητήσεις. «Νέο ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ, ό,τι ξέρουμε να το αφήσουμε πίσω» ζήτησε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Τέλος ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος πρότεινε να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ 5 πρωτοβουλίες:

1. Έντονη παρουσία στην Ευρώπη – συμμαχίες με ΕΣΚ και χώρες του Νότου

2. Να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

3. Να ανοίξει μέτωπο με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη – ιδίως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων

4. Να καταθέσει προτάσεις στη Βουλή για την ενίσχυση της ρευστότητας, για κοινωνική εργασία κλπ

5. Να δημιουργήσει «κίνημα αποδείξεων» έστω χωρίς το φορολογικό κίνητρο.

Στη συζήτηση που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τα στελέχη που έχουν επωμιστεί την σχετική ευθύνη να οργανωθεί άμεσα ο διάλογος με τα όμορα κόμματα-κινήσεις (ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους κλπ). Τα περισσότερα μέλη του οργάνου έφεραν επίσης τα κείμενα σχολιασμού που τους είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος θα τους παραδώσει την επόμενη φορά και ερωτηματολόγιο σχετικά με την φυσιογνωμία του κινήματος. Από τις απαντήσεις των στελεχών θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο συζήτησης που θα γίνει στην πορεία της ανασύστασης και των νέων διακηρυκτικών αρχών που θα διαπνέουν το ΠΑΣΟΚ...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: