28.7.12

Καθαρίστριες εναντίον δημάρχου στη Λάρισα...


Οι... μπανάνες, οι... μαϊμούδες, αλλά και άλλες αιχμές «για κομματικό μεροκάματο» που περιέχονταν σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή πρόσφατη κινητοποίηση του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών του Νομού Λάρισας για την ...
καταβολή των δεδουλευμένων τους, έγιναν αφορμή χθες κυριολεκτικά για «σύρραξη» στον διάδρομο του Δημαρχείου, έξω από το γραφείο του δημάρχου.

Συγκεκριμένα έχοντας ανά χείρας την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου που ήταν δημοσιευμένη στις εφημερίδες, εργαζόμενοι, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του ΕΚΛ κ. Τάσο Τσιαπλέ, τον πρόεδρο του Συνδικάτου ΟΤΑ κ. Ζήση Γκαραλιάκο και τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Χρήστο Καλούσιο έφθασαν έξω από το γραφείο του δημάρχου ζητώντας να τον συναντήσουν για να διαμαρτυρηθούν.

Η συνάντηση προφανώς καθυστερούσε και άρχισαν οι πρώτες λεκτικές συγκρούσεις με τη γραμματέα του δημάρχου που τελικά αναζωπυρώθηκαν όταν περαστική από εκεί γυναίκα δημοτική σύμβουλος της συμπολίτευσης τους συνέστησε να είναι πιο κόσμιοι κάνοντας αναγωγές στον εκλιπόντα πρόεδρο του ΕΚΛ Τάκη Τσόγκα.

Αυτό ήταν και το «κόκκινο πανί»... Τα πνεύματα οξύνθηκαν άσχημα και χρειάστηκαν απανωτές πυροσβεστικές παρεμβάσεις τόσο του αντιδημάρχου κ. Σπύρου Μπαρμπούτη, όσο και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθ. Μητσιού για να πέσουν οι τόνοι.

Τελικά ο δήμαρχος δέχθηκε τους διαμαρτυρόμενους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και επακολούθησε συζήτηση για το όλο θέμα.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του τους είπε ότι μπορούν να απαντήσουν στην ανακοίνωση και ότι εάν τη θεωρούν συκοφαντική μπορεί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Με ανακοίνωσή του το απόγευμα σχετικά με τα τεκταινόμενα το Σωματείο Καθαριστών- Καθαριστριών αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Δημοτική Αρχή Λάρισας, αντί να δώσει απάντηση για τα προβλήματα που του έθεσε το Σωματείο Καθαριστριών με το υπόμνημα και την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε την Τετάρτη 25 Ιουνίου δηλαδή: Πότε θα πληρωθούν και αν θα ξαναδουλέψουν τη νέα σχολική χρονιά οι 93 συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία του Δήμου Λάρισας, προχώρησε σε μια αισχρή και συκοφαντική επίθεση εναντίον του σωματείου και των απλήρωτων καθαριστριών.

Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η δημοτική αρχή όσο και το Γραφείο Τύπου που συνέταξε την κατάπτυστη «απάντηση» ότι όλους αυτούς που αποκαλούν κομματικό στρατό που βρίσκεται μάλιστα σε διατεταγμένη, όπως λένε, υπηρεσία και συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Τετάρτης ότι είναι εργαζόμενοι που έχουν συνάψει συμβάσεις με τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου. Συνειδητά λοιπόν τους παρουσιάζουν ως έμμισθους κομματικών γραφείων! Όλοι τους ανεξαιρέτως ήταν εργαζόμενοι που φροντίζουν να κρατάνε καθαρά τα σχολειά, εκεί όπου πηγαίνουν τα παιδία των λαϊκών οικογενειών, εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με αυτοθυσία και είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Την ώρα που η δημοτική αρχή πολύ εύκολα οργανώνει κατά καιρούς διαφορές φιέστες και μουσικοχορευτικά χάπενινγκ και οποιαδήποτε άλλη ελεημοσύνη για να δείξει την κοινωνική της ευαισθησία, επιτίθεται στους εργαζόμενους που έχουν προσλάβει οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου.

Την ίδια τακτική είχε ακλούθησε η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων απέναντι στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων, και πριν μερικούς μήνες που βρισκόμασταν σε επίσχεση εργασίας για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων, αποκαλώντας μας «ανήθικους και φθηνούς λαϊκιστές», για να μας καταβάλει τελικά 4 μέρες αργότερα τα δεδουλευμένα.

Αυτή τη φορά όμως η δημοτική αρχή ξεπέρασε τον εαυτό της, εκτοξεύοντας αναίσχυντα ψεύδη και λάσπη, παρουσιάζοντας μάλιστα εμφανή «βελτίωση» στην κατασυκοφάντηση του αγώνα των εργαζόμενων του κλάδου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Είναι ο κλασικός τρόπος για να αποφύγει η δημοτική αρχή για μια ακόμη φορά να μιλήσει για την «ταμπακιέρα».

Οι καθαρίστριες και οι καθαριστές των σχολείων, κ. δήμαρχε, μπορεί μεν να μαζεύουν τα σκουπίδια αλλά δεν είναι οι ίδιες σκουπίδια, παλεύουν για να το δικαίωμά τους στην εργασία και την αξιοπρέπεια! Προφανώς δεν είστε τόσο ανίδεοι άλλα κάνετε ότι δεν γνωρίζετε, ότι είναι εργαζόμενοι του κλάδου όπως και ότι εσείς τους κολλάτε τα ένσημα, για να δημιουργείτε εντυπώσεις και να κατασυκοφαντείτε τους αγώνες των εργαζομένων. Ιδού λοιπόν ο κομματικός στρατός!

Μπορεί να μας κατονομάσει η δημοτική αρχή έναν από τους συνδικαλιστές, μέλη της διοίκησης του πρωτοβάθμιου σωματείου που αμείβονται από κομματικά γραφεία και κολλάνε κομματικά ένσημα και είναι μαϊμού εργαζόμενος όπως λέτε και δεν ανήκει στον κλάδο;

Είναι εμφανές ότι η δημοτική αρχή ενοχλείται γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου μας δίνει λόγο στους εργαζόμενους από τους οποίους εκλέγεται και σε καμία περίπτωση δεν συναποφασίζει για τη δράση του και τις ενέργειές του, μαζί με τον εργοδότη δηλαδή, τη δημοτική αρχή ή με τις διοικητικές υπηρεσίες. Αν η διοίκηση του σωματείου μας ενεργούσε κατ' εντολή του εκάστοτε εργοδότη, αυτό θα συνιστούσε προδοσία των εργαζομένων, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σήμερα η διοίκηση του Σωματείου Καθαριστών Καθαριστριών Ν . Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας και το συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Λάρισας, ο δήμαρχος Λαρισαίων αφού αρχικά αρνήθηκε να δεχτεί τους εργαζόμενους, όχι μόνο δεν έδωσε καμία απάντηση στις εργαζόμενες για τις αισχρές συκοφαντίες που εξαπέλυσε, αλλά δήλωσε μάλιστα ότι «θα μας απάντηση διά των Μέσων Ενημέρωσης»!

Αυτό που αναμέναμε δυστυχώς να πράξει και σήμερα – αυτό έπραξε – επιτέθηκε στους εργαζόμενους και το σωματείο τους, που αμείβονται με τα ψίχουλα των 200-400 ευρώ τον μήνα και παλεύουν για να μην απολυθούν από τον Σεπτέμβριο και για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και όχι στη συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) την πολιτική της οποίας εφαρμόζει.

Δηλώνουμε λοιπόν τόσο εσάς κ. δήμαρχε όσο και την κυβέρνηση την οποία στηρίζετε, ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, αξιοποιώντας κάθε μορφή αγώνα και πάλης προκείμενου να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα των σχολείων, είτε σας αρέσει είτε όχι».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λαμπρούλης Γιώργος, Ούντρια Λίτσα και Κρίκης Πέτρος ζητούν να τεθεί το θέμα των καθαριστριών στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέροντας: «Ως γνωστόν, στην καθαριότητα των σχολείων του Δήμου μας ένα τμήμα των εργαζομένων (45) εργάζονται με το καθεστώς αορίστου χρόνου με πλήρη και μερική απασχόληση.

Ένα άλλο μέρος των εργαζομένων του κλάδου (93) εργάζεται εδώ και χρόνια με το καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, που υπέγραφαν κατά καιρούς για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας είτε οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είτε οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, ως πρόεδροι των οικείων σχολικών.

Οι εργαζόμενοι με σύμβαση έργου στην πλειοψηφία τους γυναίκες, αμείβονται με ποσά των 200 – 300 ευρώ το μήνα, ενώ για πολλές απ' αυτές αυτό είναι και το μοναδικό τους εισόδημα, παραμένουν εδώ και 4 μήνες απλήρωτες λόγω του ότι το Ινστιτούτο Νεότητας δεν εκταμιεύει τα αντίστοιχα ποσά.

Πέραν των απλήρωτων δεδουλευμένων έρχεται να προστεθεί και η απειλή της ανεργίας, αφού σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης στο εξής τις συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων από το σχολικό έτος 2012 – 2013 και στο εξής θα τις συνάπτουν οι Δήμοι είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού είτε αναθέτοντας την καθαριότητα σε κάποιον μεγαλοεργολάβο.

Με βάση αυτή την κατεύθυνση οι Δήμοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις σε όλη τη χώρα προκηρύσσοντας θέσεις εργασίας όπως έγινε π.χ. στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει πως ο μεγαλύτερος αριθμός εκ των 93 συμβασιούχων που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία του Δήμου μας θα οδηγηθεί στην ανεργία. Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων υπάρχουν Δήμοι π.χ. Πέραμα, Νίκαια, Περιστέρι κ.ά.) που πήραν αποφάσεις για την ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών και τη μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά από τη Δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με στόχο τη λήψη απόφασης στην κατεύθυνση:

1. Την ανανέωση όλων των συμβάσεων των καθαριστριών των δημόσιων σχολείων.

2. Τη μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

3. Να καταβληθούν άμεσα, από το Δήμο, όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους με σύμβαση έργου στα δημόσια σχολεία, και το ποσό αυτό να αναπληρωθεί όταν έρθει η χρηματοδότηση από το Υπουργείο».

Εφ. Ελευθερία (Δημήτρης Βάλλας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: