25.7.12

Με... ερωτηματολόγια η «ανασύσταση» του ΠΑΣΟΚ...


Το έναυσμα για την ανασύσταση της παράταξης και τον προγραμματικό διάλογο παράλληλα με όμορους χώρους όπως η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σχετικά κινήματα πολιτών έδωσε χθες ο ... πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Οι βασικοί άξονες δε της ανασύστασης θα προκύψουν μέσα από τις απαντήσεις των μελών του οργάνου σε σχετικό ερωτηματολόγιο που θα τους διανεμηθεί σχετικά με την ενδεδειγμένη νέα ταυτότητα και φυσιογνωμία του κόμματος.

Στις παρεμβάσεις τους, δεν ήταν λίγα τα στελέχη του οργάνου που ζήτησαν την κινητοποίηση της βάσης, με τον Ευάγγελο Αργύρη να παρατηρεί ότι η ανασύσταση ποτέ δεν γίνεται από την κορυφή, ζητώντας ακόμα να μπει τέλος στο «αυτομαστίγωμα» του κόμματος που προέβη κατά τον ίδιο σε αρκετή ως σήμερα αυτοκριτική. Την ανάγκη κινητοποίησης των στελεχών έθιξε και ο Κώστας Πανταζής για να πάρει την σκυτάλη ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, εξειδικεύοντας την ιδέα. Ο τελευταίος πρότεινε την ενεργοποίηση των εκλεγμένων μελών του πρώην Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και του συνόλου των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας πάντως δριμεία κριτική για την «πολιτική και οργανωτική κρίση» του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί η σημερινή συνάντηση -πριν από τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του κόμματος- του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο κάθε περιφέρειας όπου δεν εξέλεξε βουλευτή το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον δεύτερο και τον τρίτο από τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα όπου εξελέγησαν εκείνος και ο Γιώργος Παπανδρέου αντίστοιχα, με στόχο την ενεργοποίησή τους σε μία ομάδα υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου στον δρόμο προς την ανασύσταση του κόμματος.

Περισσότερο όραμα και υψηλότερους στόχους ζήτησε από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσαν Φώφη Γεννηματά και Πάρις Κουκουλόπουλος. Σημειώνοντας πως το «κοινωνικό συμβόλαιο» του ΠΑΣΟΚ με τον λαό υπέστη ισχυρό πλήγμα από την «ιδεολογικοποίηση του μνημονίου», η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο κοινωνικού κράτους, ενώ πέντε προτάσεις κατέθεσε ο συντονιστής της Οργανωτικής Γραμματείας. Ο κ.Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε ειδικά στην ανάγκη εντονότερης παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη, την αντιπαράθεσή του με τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάληψη πρωτοβουλιών για θέματα ρευστότητας και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και την ανάπτυξη εκ νέου κινήματος αποδείξεων, ακόμα και χωρίς κίνητρο...

Παρεμβάσεις για κυβερνητικά θέματα

Σε κυβερνητικό επίπεδο, αίσθηση προκάλεσε η επαναφορά της πρότασης για ουσιαστικότερη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση από τις θέσεις των αντιπροέδρων, από τον Πέτρο Ευθυμίου. Το ίδιο και η απάντηση του κ.Βενιζέλου που έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του υπέρ του να μην εμπλακεί το ΠΑΣΟΚ στην καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου, τουλάχιστον όχι αυτή την στιγμή. Αίσθηση τέλος, προκάλεσε η παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που αναλύοντας τα δρώμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και Μέση Ανατολή, εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος, προϊδεάζοντας ακόμα και για το ενδεχόμενο «καταστροφής» και επιστροφής χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ στα εθνικά τους νομίσματα. Παρατήρησε άλλωστε με νόημα ότι μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι συνήθιζαν να διανέμουν πλούτο, ενώ τώρα καλούνται να διανείμουν... βάρη.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: