9.7.12

Βαριά πρόστιμα για την αποχέτευση της ανατολικής Αττικής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...


Τον κίνδυνο άμεσης επιβολής βαρύτατου προστίμου για την τριτοκοσμική κατάσταση των βόθρων στην ανατολική Αττική κινδυνεύει να δεχτεί η χώρα μας η οποία έχει ήδη καταδικαστεί για το θέμα αυτό, δύο φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να...
χαθούν άλλα 300 εκατ. ευρώ τα οποία είναι δεσμευμένα μέσω ΕΣΠΑ για τη δημιουργία των....

Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην ανατολική Αττική καθώς τα έργα είναι μπλοκαρισμένα και θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το 2015.

Κι όλα αυτά καθώς εδώ και χρόνια, εξελίσσεται ένα τραγελαφικό σίριαλ με μερίδες πολιτών και συμφέροντα της «βιομηχανίας των βόθρων» άλλα και όσων πλήττονται από τις δεσμεύσεις εκτάσεων για τις χωροθετήσεις, να αντιδρούν στη δημιουργία των ΚΕΛ και οι κάτοικοι να παραμένουν εν έτει 2012 με βόθρους, πληρώνοντας έως και 1.000 ευρώ το χρόνο για το άδειασμά τους.

Από την άλλη, σοβαρές ευθύνες φέρει και η δημόσια διοίκηση που επιχείρησε να προχωρήσει σε χωροθετήσεις και προκηρύξεις έργων με μελέτες οι οποίες ήταν ουσιαστικά στο πόδι και γι' αυτό το λόγο κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η καθυστέρηση οδήγησε στην εκπόνηση νέων μελετών η μια εκ των οποίων (για τον ΚΕΛ Κορωπίου) πήρε το «πράσινο φως» από το ΣτΕ ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και για τον ΚΕΛ Ραφήνας. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη η χωροθέτηση για τον μικρό ΚΕΛ Μαραθώνα-Νέας Μάκρης αφού υπάρχουν αντιδράσεις κατοίκων.

Μερίδα πολιτών αντιδρούν και για τις άλλες χωροθετήσεις και αναμένεται να προβούν σε κινητοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση οι δήμοι της περιοχής και η Περιφέρεια πρέπει να ξεπεράσουν εγκαίρως τα όποια προβλήματα και μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν προχωρήσει στις οριστικές χωροθετήσεις και στις προκηρύξεις των έργων προκειμένου να «βγουν» τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η Ε.Ε.

Δεύτερη καταδίκη
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζουν ότι είναι πολύ κρίσιμο να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ελληνική πλευρά (κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι) έχουν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης του προγράμματος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η Κομισιόν αναμένεται να κινήσει τη διαδικασία επιβολής της ποινής μετά και τη δεύτερη καταδίκη της χώρας μας για το θέμα της αποχέτευσης στην ανατολική Αττική.

Η Κομισιόν ενημερώνεται για το θέμα κάθε τρεις μήνες και, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα πρέπει μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού να δοθούν δεσμευτικές απαντήσεις από την ελληνική πλευρά.

Στην ανατολική Αττική προβλέπεται να γίνουν ΚΕΛ στο Κορωπί και στη Ραφήνα, ένας μικρότερος στη Νέα Μάκρη και να αναβαθμιστεί ο ΚΕΛ στο Μαρκόπουλο. Το «βασίλειο των βόθρων» στην ανατολική Αττική απειλούν και τη δημόσια υγεία καθώς οι περισσότεροι βόθροι δεν είναι στεγανοποιημένοι με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και κατ' επέκταση οι καλλιέργειες από τα λήμματα. Η κατάσταση γίνεται ασφυκτική για μια περιοχή η οποία τα τελευταία είκοσι χρόνια δέχτηκε έντονη οικιστική πίεση χωρίς την παράλληλη υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών.
Τζέλη Κασσιανού,
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: