23.7.12

Στη δίνη της κρίσης η Ισπανία παρά την επιχείρηση «μίνι-διάσωσης»...


Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφαλώνουν τα spread των ισπανικών ομολόγων τη Δευτέρα, με τις αγορές να σφυροκοπούν τη Μαδρίτη, παρά την έγκριση του Eurogroup για την στήριξη της... τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, καθώς το αίτημα δύο ισπανικών περιφερειών για οικονομική στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση ενισχύουν τα σενάρια για συνολική προσφυγή στους μηχανισμούς στήριξης.

Η Μαδρίτη ελπίζει στην «πυροσβεστική» παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία απαντά εμμέσως πως δεν είναι σε θέση να λύνει δημοσιονομικά προβλήματα και επιμένει πως το ευρώ θα επιβιώσει.

H ανησυχία για την Ευρωζώνη, με την ισοτιμία του κοινού νομίσματος έναντι του γεν να υποχωρεί σημαντικά, διαχέεται και στην Ιταλία, που βλέπει τα spread και των δικών της ομολόγων να σκαρφαλώνουν.

Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη την Τρίτη με τη δοκιμασία της έκδοσης τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Το πρωί της Δευτέρας, τα spread των ισπανικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ανέβηκε στις 634 μονάδες (με άνοδο 20 μονάδων σε μία ώρα), φτάνοντας σε επίπεδα που θα αντιστοιχούσαν σε επιτόκια 7,44%.

Το άσχημο κλίμα πλήττει και τα ιταλικά ομόλογα, τα spread των οποίων σκαρφάλωναν την ίδια ώρα στις 525 μονάδες. Ο δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχωρούσε κατά 5% ενώ οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές κατέγραφαν ισχυρή υποχώρηση μεχρι να ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους.

Η Ισπανία «ασφαλώς και μπορεί να αποφύγει την πλήρη διάσωση» επανέλαβε τη Δευτέρα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, αποδίδοντας την άνοδο των spread στο κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές, που προκαλεί «παράλογα σενάρια» και «ακραία νευρικότητα».

* O εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Ντε Γκίντος θα συναντηθεί την Τρίτη στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό.

Προσπαθώντας να πετύχει τους στόχους της για μείωση του ελλείμματος, η κυβέρνηση Ραχόι προανήγγειλε πρόσφατα πακέτο λιτότητας «μαμούθ», με περικοπές και αυξήσεις φόρων που δεν αφήνουν αλώβητο σχεδόν κανένα τομέα της ισπανικής οικονομίας.

Έτσι, η νέα ισπανική κυβέρνηση έχει βγάλει στους δρόμους τους Ισπανούς -οι οποίοι έχουν νιώσει στο πετσί τους τις επιπτώσεις από το «βάλτωμα» της ισπανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και την υψηλή ανεργία.

Tη Δευτέρα ήρθαν τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο που επιβεβαιώνουν πως η ύφεση βαθαίνει: Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4%, μετά από συρρίκνωση 0,3% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

H ανησυχία για την Ευρωζώνη, η οποία τροφοδοτείται και από τα περί το ελληνικό πρόγραμμα, αντικατοπτρίζεται και στην ισοτιμία του ευρώ: Το κοινό νόμισμα έπεσε σε χαμηλό διετίας έναντι του δολαρίου (κοντά στο 1,209 δολ.) και στο χαμηλότερό της επίπεδο από το 2000 έναντι του γεν (περί το 94,4).

«Η ΕΚΤ πρέπει να σβήσει τη φωτιά»

Η Μαδρίτη στρέφεται και πάλι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εν τω μεταξύ έχει βάλει σε «κώμα» το πρόγραμμά της για αγορά ομολόγων.

«Κάποιος πρέπει να στοιχηματίσει υπέρ του ευρώ, δεδομένου ότι η αρχιτεκτονική της Ευρώπης δεν έχει αλλάξει -και ποιος μπορεί να το κάνει αυτό αν όχι η ΕΚΤ» ανέφερε το Σάββατο ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Γκαρσία Μαργκάγιο στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Κάθε μεταρρύθμιση και μέτρο δημοσιονομικής εξυγίανσης στα οποία προχωρά η Μαδρίτη «ανταμείβονται με σκληρά χαστούκια στις αγορές» είπε, κατηγορώντας την ΕΚΤ πως «δεν κάνει τίποτε για να σβήσει την πυρκαγιά στα ισπανικά ομόλογα».

Την ίδια ώρα όμως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επαναλάμβανε σε συνέντευξή του στη Monde την πάγια θέση της Τράπεζας πως «η αρμοδιότητά μας δεν είναι η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων χωρών, αλλά η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας».

Ο Ντράγκι απέρριψε κατηγορηματικά ωστόσο τα περί απειλής για την επιβίωση του ευρώ: «Όχι, κατηγορηματικά όχι» απάντησε σε ερώτηση για το εάν κινδυνεύει το κοινό νόμισμα, λέγοντας πως τα σενάρια για κάτι τέτοιο «δεν αναγνωρίζουν το πολιτικό κεφάλαιο που έχουν επενδύσει οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και την στήριξη των Ευρωπαίων». Το ευρώ «είναι μη αναστρέψιμο» τόνισε χαρακτηριστικά.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: