1.7.12

Υπέρ δημοψηφίσματος ο Κάμερον...


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κατά τη γνώμη μου οι ... δύο έννοιες 'Ευρώπη' και 'δημοψήφισμα' μπορούν να συμβαδίζουν», αναφέρει ο Κάμερον σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για το αν η Βρετανία θα πρέπει να ανήκει στην ΕΕ. «Το να εγκαταλείψουμε (την ΕΕ) δεν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας», επεσήμανε. «Όμως γεγονός είναι ότι οι Βρετανοί δεν είναι ευχαριστημένοι από αυτό που έχουν και ούτε κι εγώ».

Ο Κάμερον εξήγησε ότι προτείνει «μια διαφορετική στάση, πιο ελαστική που να βαρύνει λιγότερο τη Βρετανία στο πλαίσιο της ΕΕ».

«Αυτό που επιθυμώ, και που πιστεύω ότι επιθυμεί και η μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών, είναι τροποποιήσεις στη σχέση μας» με την ΕΕ, συνέχισε ο Βρετανός, συντηρητικός πρωθυπουργός. Ο Κάμερον, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι το Λονδίνο δεν θα συμμετάσχει στα μέτρα που έχουν στόχο την ενίσχυση της ολοκλήρωσης της ΕΕ ώστε να βγει η ευρωζώνη από την κρίση, εκτίμησε ότι η Βρετανία βαρύνεται από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
«Δεν υπάρχει πολύ λίγη Ευρώπη, αντιθέτως, υπάρχει πάρα πολύ», εκτίμησε ο ίδιος. «Πολλές δαπάνες, πολλή γραφειοκρατία, μεγάλη ανάμιξη σε θέματα που αφορούν τα κράτη, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες».

Μέχρι στιγμής ο Κάμερον έχει αντισταθεί στην πίεση μέσα από το κόμμα του να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τις σχέσεις Βρετανίας-Ευρώπης και στο άρθρο του στην Σάντεϊ Τέλεγκραφ δεν αναφέρεται σε σαφές χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου από την εφημερίδα Times, το 81% των Βρετανών πιστεύει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα σχετικό δημοψήφισμα, ενώ οι μισοί επιθυμούν οι διαβουλεύσεις να ξεκινήσουν από τώρα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: