2.7.12

Με επιφυλάξεις και μικρό καλάθι υποδέχεται η κυβέρνηση την τρόικα...


Ετοιμάζεται να διεκδικήσει την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής...
Με επιφυλάξεις υποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση την τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ετοιμάζεται να διεκδικήσει την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και το θέμα της αποδέσμευσης από...
το δημόσιο χρέος των 50 δισ. ευρώ που κοστολογείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατ' εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής.

Κυβερνητικά στελέχη «κρατούν μικρό καλάθι» στις προσδοκίες τους από τους δανειστές καθώς οι τροικανοί εμφανίζονται αμείλικτοι έχοντας λάβει αυστηρές εντολές και το θέμα είναι σε ποιες ελληνικές θέσεις θα προβάλλουν βέτο, ενώ η εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα περάσει την «κόκκινη γραμμή» των νέων μέτρων, καθώς όπως έχει δεσμευτεί δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις και νέες περικοπές ξεκαθαρίζοντάς, όπως ξεκαθάρισε και στις συναντήσεις που είχε το Σαββατοκύριακο με υπουργούς του.

Με βασική επιδίωξη να ανοίξει η συζήτηση επί της ουσίας για την τροποποίηση όρων του μνημονίου, η κυβέρνηση, σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα όπλα της για να πείσει την τρόικα ότι παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που απορρέουν από το οικονομικό πρόγραμμα και θα προχωρήσει άμεσα και με ταχύτητα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο Πρωθυπουργός, στις συνεχείς συσκέψεις με υπουργούς και συνεργάτες του στην οικία του στην Κηφισιά, όπου και αναρρώνει μετά την εγχείριση στο δεξί του μάτι, και έθεσε το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα με την έλευση των εκπροσώπων των πιστωτών. Στην Κηφισιά, σύμφωνα με την πρωθυπουργική ατζέντα θα συναντήσει μεθαύριο, τους εκπροσώπους της τρόικας όσο και με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι το αίτημα για κάλυψη και του ελληνικού προγράμματος από τη συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, σχετικά με τη στήριξη των τραπεζών, θα τεθεί ευθέως όχι επειδή ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα υιοθετήσει σύντομα η ΕΕ αυτή τη λύση και για τη χώρα μας, αλλά γιατί κρίνει σκόπιμο η συζήτηση να ανοίξει από την πρώτη στιγμή.

Η τρόικα δεν επιστρέφει και με τις καλύτερες διαθέσεις, όπως περιέγραψε και ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Π. Ρουμελιώτης που σημείωσε ότι οι δανειστές έρχονται με άγριες διαθέσεις και είπε με έμφαση: «οι τροικανοί είναι σκληρά παιδιά και έχουν αυστηρές εντολές. Οπερ σημαίνει ότι θα είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση που ξεκινά».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική πλευρά, βάζει ως κύριο στόχο να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, προκειμένου να πετύχει τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος. Για να επιτευχθεί αυτό επιλέγεται η στρατηγική της επιθετικής πολιτικής στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Με αλλαγή της φιλοσοφίας για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και το φορολογικό καθεστώς, καθώς και με νέα επιθετική στρατηγική για είσοδο ιδιωτών σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες, ξεκινά η αντεπίθεση για την ανάσχεση της κρίσης, με –κατ΄ αρχήν- την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Οι δυο βασικοί άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είναι: α) να αλλάξει η φιλοσοφία για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και οι όποιες μελλοντικές περικοπές να μην αφορούν μισθούς και συντάξεις και β) να καθιερωθεί άμεσα ένα σύγχρονο και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Ο Πρωθυπουργός στις επαφές που είχε τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή του κ. Χρ. Σταϊκούρα, συμφώνησαν στις βασικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική, με κυρίαρχη την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την ανάσχεση της ύφεσης.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ζητήσει στις συναντήσεις που θα έχει με την τρόικα ίση μεταχείριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης, πάγιο αίτημα της κυβέρνησης και επιδίωξη είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στη συμφωνία των Βρυξελλών, εξέλιξη που θα σημάνει ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από το Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι αρκετά επιθετικό, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες στην κορυφή της λίστας, βρίσκεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή το λειτουργικό κομμάτι του ΟΣΕ για το οποίο έχουν εκδηλώσεις ενδιαφέρον Γάλλοι, Ρώσοι, ενώ στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι εντός του Ιουλίου μπορούν να πωληθούν άμεσα και οι θυγατρικές της Αγροτικής τράπεζας, δηλαδή ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ και Δωδώνη.

Στη λίστα έπονται ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ και ο ΟΔΙΕ. Παράλληλα, ως όπλο θα αξιοποιηθεί το γεγονός ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την πώληση της ΔΕΠΑ και των Κρατικών Λαχείων και την αξιοποίηση ακινήτων (Ελληνικό, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπη Κέρκυρας).

Με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση θα απαντήσει ουσιαστικά στην τρόικα που έχει βγάλει κόκκινη κάρτα εδώ και καιρό για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, καθώς μέσα στο έτος έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, IBC, λιμάνια, αεροδρόμια και τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Στις συναντήσεις που θα έχει η τρόικα στην Αθήνα θα ζητήσει εξηγήσεις για την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα που φθάνει στα 661 εκ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2012, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και για την καθυστέρηση στην κατάρτιση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Επίσης θα ελέγξει κατά πόσο έχουν προχωρήσει οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μετά την ψήφιση των μέτρων του Φεβρουαρίου, θα ζητήσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την επιπλέον χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων και γρήγορες διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις των πιστωτών για τη μη εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, ενστόλων, γιατρών του ΕΣΥ και πανεπιστημιακών, αλλά και την καθυστέρηση του κλεισίματος δημοσίων οργανισμών, που πρέπει να συνοδευτούν από 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την αδυναμία συγκράτησης δαπανών σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να απαντήσει με συγκεκριμένα παραδείγματα και να εκθέσει τη δική της πρόταση. Ειδικά σε ότι αφορά στο κλείσιμο των δημόσιων οργανισμών, θα επιδιωχθεί να γίνει με μετατάξεις ή εφεδρεία και όχι απολύσεις προσωπικού, ενώ αναγνωρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι είναι πολύ δύσκολα οι δανειστές θα δεχθούν την επαναφορά της μετενέργειας με 6μηνη διάρκεια.

Στα αιτήματα που θα τεθούν στο πλαίσιο του νέου φορολογικού είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει την αποφυγή περικοπών στους μισθούς των ενστόλων στο πλαίσιο των ειδικών μισθολογίων, όπως έχει υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ, εάν -φυσικά- γίνει αποδεκτό από την τρόικα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τελικά θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της για την αλλαγή στο μείγμα των μέτρων, δεχόμενοι τους στόχους, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο κ. Σαμαράς. Ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν ήταν ξεκάθαρος (συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής): «Εάν πει ότι θέλει να αλλάξει το μείγμα των μέτρων ενίσχυσης των εσόδων, αυτό είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να συζητηθεί, αλλά σε σχέση με τα αποτελέσματα και τους στόχους, που είναι το κλειδί του προγράμματος για να καταστεί η Ελλάδα περισσότερο ανταγωνιστική και να φθάσει σε βιώσιμο χρέος, δεν βλέπω περιθώρια για αλλαγές»...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: