18.7.12

Ψάχνοντας τον μπούσουλα του Βαγγέλη...


«Παγωμένα» φέρονται να είναι τα τοπικά στελέχη Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις εξελίξεις τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο κόμμα.

Την ώρα που η επιχείρηση ανασυγκρότησης έχει μετατεθεί για ... μετά το καλοκαίρι, καθώς αυτήν την περίοδο εκφράζεται μεγάλη απροθυμία από πολλά στελέχη, επικρατεί και σύγχυση για το ρόλο του κόμματος τόσο κοινοβουλευτικά, όσο και σε επίπεδο βάσης.

«Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε εάν είμαστε συμπολίτευση, αν κυβερνάμε, αν είμαστε αντιπολίτευση ή ολίγον από αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή είμαστε κι εμείς και φυσικά και ο κόσμος μπερδεμένοι για το ρόλο μας στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολυφωνία σε πολλά επίπεδα που μπερδεύει ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Τι λέμε στους πολίτες, πέρα από το γενικόλογο ‘είμαστε η υπεύθυνη πολιτική δύναμη του τόπου’; Στηρίζουμε τα νέα μέτρα; Τα στηρίζουμε μερικώς; Υπάρχει σύγχυση», τόνισε κομματικό στέλεχος της Β’ εκλογικής περιφέρειας.

Τα περισσότερα στελέχη, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ εκφράζεται μόνο από τον πρόεδρό του σε επίσημο επίπεδο. Τα υπόλοιπα στελέχη σωπαίνουν ή εκφράζουν προσωπικές απόψεις, που δεν είναι στηριγμένες πάνω σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό. Αποτέλεσμα, λένε, είναι να αναπαράγονται διαρκώς οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν τις ασπάζονται.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «η απουσία βουλευτών στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με την αποστασιοποίηση σημαντικών στελεχών έχει περιορίσει ακόμη και τις ζυμώσεις».

Δεν λείπουν εκείνοι που αποδίδουν την εικόνα αποσύνθεσης στο γεγονός ότι είναι καλοκαίρι, όπως αυτό το λόγο προκρίνουν και για την «παγωμένη» ανασυγκρότηση του κόμματος. Ανάμεσά τους όμως και στελέχη που βλέπουν πως είναι αποκλεισμένα από τις διαδικασίες (ειδικά από τη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης) και ήδη άρχισαν τις… γκρίνιες.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν, μετά το Δεκαπενταύγουστο, αναμένεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να βγουν μπροστά μια σειρά από στελέχη και να διεκδικήσουν ενεργό ρόλο. «Δεν μπορεί καλοκαιριάτικα να μας βάζουν να μαζέψουμε τον κόσμο στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και να τους μιλήσουμε. Είναι οξύμωρο να λείπουν όλοι από τη Θεσσαλονίκη κι εσύ να θέλεις να κάνεις κομματικές εκδηλώσεις με ουσία», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος. Η συγκεκριμένη διαδικασία της επανεγγραφής των μελών έχει και τα τραγελαφικά της, αφού ιστορικά στελέχη, που επί δεκαετίες συσπείρωναν τον κόσμο στο ΠΑΣΟΚ και αποτελούσαν τη φωνή και τη δύναμη του κινήματος, καλούνται να επαναβεβαιώσουν την κομματική τους ταυτότητα…

Επίσης, μετά τον απογαλακτισμό πολλών στελεχών που ήταν δεμένα στις φαρέτρες πρώην βουλευτών της Θεσσαλονίκης (εξ ανάγκης, αφού οι πόλοι αυτοί έπαψαν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό), το επόμενο βήμα είναι να συγκροτηθούν ομάδες στελεχών, που θα μπορέσουν να επιτύχουν ένα μίνιμουμ πολιτικής συμφωνίας, ώστε να αρθρώσουν πολιτικό λόγο εντός του κόμματος και άρα να έχουν λόγο στην ανασυγκρότησή του, που έτσι κι αλλιώς θεωρείται κρίσιμη. Μια τέτοια προσπάθεια αναμένεται κι από τη… ριγμένη Β’ Θεσσαλονίκης.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: