15.7.12

«Δηλώστε και σώστε»...


Εξετάζεται η επιβολή φόρου για τα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από εισοδήματα προηγούμενων ετών
«Πόθεν έσχες» για όλους ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, ξεσκονίζοντας τα... αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από εισοδήματα προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επιβολή ενός ελκυστικού φόρου προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους πολίτες να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, και βεβαίως αυτά που προέρχονται από μαύρα εισοδήματα(καταθέσεις, ακίνητα, σκάφη, αυτοκίνητα κα), σε μία τελευταία, όπως χαρακτηρίζεται, προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ του Δημοσίου και των φοροφυγάδων.

Όσοι πολίτες αρνηθούν να ενταχθούν στη διαδικασία, κινδυνεύουν με μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, καθώς το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις και όπου διαπιστώνονται αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών εισοδημάτων, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

Ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβληθεί επί της αδήλωτης περιουσίας του φορολογουμένου, αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο χρονικό διάστημα, αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο στο οποίο θα καταγράφεται αναλυτικά η κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στόχος είναι αφενός να μπει κόκκινη γραμμή με το παρελθόν αλλά και βέβαια είναι να δημιουργηθεί μια νέα μεγάλη βάση δεδομένων, η παρακολούθηση της οποίας θα αποτελεί εφεξής τον μηχανισμό ελέγχου της φοροδιαφυγής।

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: