11.7.12

Όλα του κυβερνητικού γάμου δύσκολα...


από το Μαρικάκι
Στην ομιλία του στις προγραμματικές ο Φώτης Κουβέλης εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα δώσει τη μάχη υπέρ της κοινωνίας εντός... της κυβέρνησης, όσο επίπονη κι αν αποδειχθεί αυτή η προσπάθεια. Μάλιστα, αρνείται την διαπίστωση πολλών ότι το θέμα της...
επαναδιαπραγμάτευσης έχει ουσιαστικά τελειώσει εφόσον η ΝΔ επέλεξε να το κάνει τελικά γαργάρα, και διαμηνύει ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει βήμα - βήμα, θα είναι σκληρή και δύσκολη και θα πάρει χρόνο, η προγραμματική συμφωνία άλλωστε, στην οποία επιμένει να αναφέρεται ο Κουβέλης, έχει ορίζοντα πλήρους υλοποίησης την τετραετία. Μάλιστα φαίνεται να συμπλέει με την άποψη της ΝΔ για την παραίτηση Νικολόπουλου, ότι αυτή έγινε λόγω προσωπικών φιλοδοξιών και ειδικότερα λόγω δυσαρέσκειας για τη μη υπουργοποίησή του, και όχι για αυτό το οποίο ο ίδιος επικαλείται, την εγκατάλειψη κάθε διάθεσης διαπραγμάτευσης.

Η ΔΗΜΑΡ, με άλλα λόγια υπόσχεται να είναι το «άγρυπνο μάτι» της κοινωνίας εντός της κυβέρνησης και να την ελέγχει σε κάθε της βήμα.

Πόσο μακριά θα πάει όμως αυτή η αισιοδοξία κι επίδειξη καλών προθέσεων και διάθεσης ανάληψης ευθυνών;

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών έχει γειώσει κάθε ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος διαπραγμάτευσης όρων του μνημονίου, όσο το μνημόνιο παραμένει παγωμένο. Προβάλει δηλαδή ως όρο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου (κάποια αόριστη στιγμή στο μέλλον)…. την πλήρη εφαρμογή του. Επιπλέον ζήτησε μέτρα ύψους 3 δις μέχρι το Σεπτέμβριο τα οποία προβλέπεται να εξοικονομηθούν από το «τσεκούρι» στα ειδικά μισθολόγια, τις συντάξεις, την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και το ειδικό τέλος ακινήτων. Η τρόικα αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για ισοδύναμα μέτρα σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια.

Παράλληλα, φαίνεται να ανοίγει γρήγορα το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων προμηνύοντας σκληρές συγκρούσεις στο πολιτικό και το πολιτικό πεδίο.

Με άλλα λόγια, ο χρόνος πιέζει, οι «έξω» επίσης πιέζουν, τι θα πρωτοπρολάβει κι αυτός ο Φώτης να ελέγξει….
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: