8.7.12

Τα χρυσά πάρτι της κρίσης ...


Τι κοινό έχουν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο πρίγκιπας του Μπρουνέι και άλλοι εκκεντρικοί ζάπλουτοι; Οταν θέλουν να γιορτάσουν βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ξοδεύοντας επταψήφια ποσά για να ... διασκεδάσουν με τους -τυχερούς- φίλους τους Τι κι αν η κρίση έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο; Τι κι αν ολόκληρα κράτη έχουν πλέον υποπέσει σε καθεστώς βαθιάς εσωτερικής λιτότητας και διεθνούς επαιτείας; Οι ολίγοι έχοντες δεν πτοούνται και συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Δηλαδή, να διοργανώνουν φαραωνικά πάρτι γενεθλίων με εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες καλεσμένους σε υπερπολυτελείς και συχνά εξωτικούς προορισμούς.

Οσο για την ευρύτερη οικονομική «μαυρίλα» που ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από Ευρώπη και Αμερική, αυτή απλώς αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την υπέρμετρη (ή μάλλον άμετρη και προκλητική) λάμψη των εν λόγω εορταστικών εκδηλώσεων.

Πολυήμερο ξεφάντωμα
Αλλωστε, όταν το επίθετό σου είναι Χίλτον, Κάμπελ ή Αμπράμοβιτς και η περιουσία σου αριθμεί πολλά μηδενικά, τότε προφανώς το πάρτι σου δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από μια πολυήμερη και υπερχλιδάτη δεξίωση στην οποία θα τραγουδάει κάποια διεθνούς φήμης σταρ χωρίς επίθετο, όπως η Ριάνα ή η Μπιγιονσέ.

Ενα τέτοιο πάρτι πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες (στις 25 Ιουνίου) σε πεντάστερο ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Σε ρόλο οικοδεσπότη, ο πρίγκιπας Χάτζι Αμπντούλ Αζίμ του Μπρουνέι, γιόρτασε τα 30ά του γενέθλια διοργανώνοντας μια πληθωρική εκδήλωση, το κόστος της οποίας λέγεται πως ξεπέρασε το 1 εκατ. δολάρια.

Οσο για τους εκλεκτούς καλεσμένους που ταξίδεψαν από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να τιμήσουν τον πρίγκιπα με την παρουσία τους, αυτοί δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να χρειάζονται συστάσεις ντίβες όπως η Πάμελα Αντερσον, η Μαράια Κάρεϊ και η Φέι Ντάναγουεϊ;

Γνωστός ανά την υφήλιο για τη... σπάταλη φύση του, ο πρίγκιπας Αζίμ το έχει συνήθειο να διοργανώνει πανάκριβα πάρτι με καλεσμένες όμορφες κυρίες (πέρα από τις παραπάνω, κατά καιρούς έχουν γιορτάσει μαζί του και οι: Τζάνετ Τζάκσον, Σοφία Λόρεν, Τζόαν Κόλινς) τις οποίες μάλιστα δεν διστάζει συχνά να γεμίζει δώρα.

Μόνο στην αγαπημένη του, Μαράια Κάρεϊ, λέγεται πως έχει χαρίσει κοσμήματα αξίας περίπου 6 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2009 αυτός γιόρτασε τα γενέθλιά του πάλι στο Λονδίνο ξοδεύοντας περίπου 110.000 δολ. μόνο για να στολίσει με λουλούδια τον χώρο της δεξίωσης.

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, ηχούν λογικά εάν αναλογιστεί κανείς πως ο 30χρονος Αζίμ τυγχάνει υιός του σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάχ, του ανθρώπου που όταν έγινε 50 ετών το 2006, διοργάνωσε στο Μπρουνέι ένα πάρτι αξίας... 23 εκατ. δολαρίων.

Από τη λίστα με τα ακριβότερα πάρτι στον κόσμο δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείψουν οι πρωτοχρονιάτικες δεξιώσεις του 45χρονου Ρώσου ολιγάρχη και ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Χαρακτηριστικά, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη ζούσε στον πυρετό της κρίσης χρέους, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος (η προσωπική περιουσία του οποίου ξεπερνάει τα 12 δισ. δολάρια) και η 30χρονη σύντροφός του, Ντάσα Ζούκοβα, διασκέδαζαν στον... «πυρετό του Σαββατόβραδου».

Στην Καραϊβική
Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να γιορτάσει τον ερχομό του 2012, ο Αμπράμοβιτς κάλεσε περίπου 400 άτομα (μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν ο μεγιστάνας των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ και ο σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας) στην έπαυλή του στην Καραϊβική. Εκεί, ο Ρώσος και οι εκλεκτοί του καλεσμένοι υποδέχτηκαν το νέο έτος χορεύοντας έως το πρωί υπό τους ήχους του αμερικανικού συγκροτήματος των Red Hot Chili Peppers που έπαιξε ζωντανά στην εκδήλωση.

Οσο για το κόστος της βραδιάς, αυτό υπολογίζεται πως προσέγγισε τα 8 εκατ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως αυτό δεν ήταν ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο αλλά το τρίτο κατά σειρά πρωτοχρονιάτικο πάρτι που διοργανώνει ο Αμπράμοβιτς στην Καραϊβική εν καιρώ οικονομικής κρίσης (από το 2009 οπότε αγόρασε την έπαυλη, έναντι περίπου 92 εκατ. δολαρίων, και μετά).

«Κόντρες» για το ποιός θα ξοδέψει περισσότερα
Συνωστισμός σελέμπριτι σε δεξιώσεις που άφησαν εποχή

Λιγότερο φημισμένος από τον Αμπράμοβιτς αλλά εξίσου... γλεντζές και σπάταλος, ο Βρετανός επιχειρηματίας Σερ Φίλιπ Γκριν, ιδιοκτήτης περισσοτέρων από 2.500 καταστημάτων με ρούχα (Topshop, Topman κ.ά.), πήρε τον περασμένο Μάρτιο 150 εκλεκτούς καλεσμένους και τους «πέταξε» μέχρι το Μεξικό προκειμένου να γιορτάσουν όλοι μαζί τα 60ά του γενέθλια υπό τη ζωντανή μουσική καλλιτεχνών όπως η Ριάνα και ο Στίβι Ουόντερ. Oσο για τον λογαριασμό, αυτός φέρεται να άγγιξε τα 8 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο, οι υπερχλιδάτες δεξιώσεις δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να αποτελούν ανδρικό μονοπώλιο. Την «τιμή» των γυναικών στον συγκεκριμένο τομέα ήρθε να σώσει όχι μία αλλά δύο φορές η Βρετανίδα θρύλος της πασαρέλας Ναόμι Κάμπελ. Το 2010, η Ναόμι έγινε 40 ετών και για να το γιορτάσει διοργάνωσε ένα πάρτι στη γαλλική Ριβιέρα, το κόστος του οποίου φέρεται να ξεπέρασε τα 3 εκατ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω κυρία είχε ήδη «αφήσει ιστορία» με ένα άλλο, τριήμερο πάρτι που είχε διοργανώσει με αφορμή τα 36α της γενέθλια (το 2006) στο «επτάστερο» ξενοδοχείο «Burj Al Arab» του Ντουμπάι (πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο και το «μοναδικό επτάστερο ξενοδοχείο της υφηλίου»).

Το κόστος της συγκεκριμένης εκδήλωσης, την οποία είχαν τότε τιμήσει με την παρουσία τους αστέρες όπως το ζεύγος Βικτόρια και Ντέιβιντ Μπέκαμ, λέγεται πως πλησίασε τα 2 εκατ. δολάρια.

Κινούμενος στα χνάρια της Κάμπελ, ο Βίκτορ Πιντσούκ -ιδιοκτήτης τηλεοπτικών καναλιών, εφημερίδων καθώς και μιας από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ουκρανίας- γιόρτασε τα 50ά του γενέθλια το 2010 «ταξιδεύοντας» 300 άτομα σε πεντάστερο ξενοδοχείο του χειμερινού θερέτρου Κουρσεβέλ στις γαλλικές Αλπεις.

Για να τους ταΐσει, έφερε τον πολυβραβευμένο (με συνολικά 19 αστέρια Μισελέν) σεφ Αλέν Ντουκάς και για να τους διασκεδάσει έναν διάσημο θίασο (το επονομαζόμενο «Τσίρκο του Ηλιου») από τον Καναδά.

Κόστισε... 6,3 εκατ. $
Ολα τα παραπάνω υπολογίζεται πως κόστισαν περί τα 6,3 εκατ. δολάρια. Και να σκεφτεί κανείς πως μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πιντσούκ είχε εκφράσει από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τη βαθιά του ανησυχία για την οικονομική ανισότητα στον κόσμο.

Περισσότερο αμφιλεγόμενος από τους παραπάνω, ο πρόεδρος της Τσετσενίας και άλλοτε παραστρατιωτικός αυτονομιστής, Ραμζάν Καντίροφ, γιόρτασε τον περασμένο Οκτώβριο τα 35α γενέθλιά του με ένα εντυπωσιακότατο πάρτι στο Γκρόζνι.

Το «παρών» στη συγκεκριμένη εκδήλωσε έδωσαν ουκ ολίγοι αστέρες της μεγάλης οθόνης όπως ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ και η βραβευμένη με Οσκαρ Χίλαρι Σουάνκ, ενώ τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς είχε η Βρετανίδα «βασίλισσα του βιολιού» Βανέσα Μέι και ο τραγουδιστής Σιλ (Seal). Η όλη εκδήλωση υπολογίζεται πως κόστισε πάνω από 3 εκατ. δολάρια. Καλούμενος να απαντήσει στην ερώτηση «πού βρήκε τα λεφτά;», ο Καντίροφ δήλωσε πως του τα έδωσε ο Αλλάχ.

Ακρότητες
Εσβησαν κεράκια σε τούρτες από... χρυσό

Πάρις Χίλτον
Οποιος νομίζει ότι τα παραπάνω πάρτι αποτελούν την επιτομή της υπερβολής, λογαριάζει χωρίς την... «ξενοδόχο» Πάρις Χίλτον. Ηταν Φεβρουάριος του 2002, όταν η διάσημη τηλεπερσόνα (και δισέγγονη του ιδρυτή των ξενοδοχείων Χίλτον) γιόρτασε τα 21α γενέθλιά της διοργανώνοντας όχι ένα αλλά 6 διαφορετικά πάρτι (από ένα σε Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Λονδίνο και Λας Βέγκας και δύο στο Τόκιο) και για τα οποία πλήρωσε περί τα 71.000 $ για κάθε καλεσμένο.

Ντέιβιντ Μπρουκς
Ανοιχτοχέρης (αλλά με τα λεφτά άλλων) ο Ντέιβιντ Μπρουκς, άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας αμυντικών εξοπλισμών DHB Industries (ήταν προμηθευτής του αμερικανικού στρατού), γιόρτασε τα 13α γενέθλια της κόρης του (μπαρ μίτσβα) το 2005 διοργανώνοντας ένα πάρτι αξίας 10 εκατ. δολαρίων στο οποίο εμφανίσθηκαν οι Aerosmith και ο 50 Cent. Μόνη λεπτομέρεια: τα χρήματα ανήκαν στην εταιρεία, με αποτέλεσμα αυτός να οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Χασανάλ Μπολκιάχ
Ο σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολκιάχ, ξεχωρίζει ως ο άνθρωπος που έχει διοργανώσει το μεγαλύτερο και ακριβότερο πάρτι γενεθλίων παγκοσμίως. Ηταν Ιούλιος του 2006 όταν ο σουλτάνος έγινε 50 ετών και για να το γιορτάσει κάλεσε στο Μπρουνέι 60.000 ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο. Στο μικρό σουλτανάτο βρέθηκε και ο βασιλιάς της ποπ Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος έδωσε τρεις συναυλίες προς τιμήν του μονάρχη. Οσο για τον λογαριασμό, ξεπέρασε τα 23 εκατ. δολάρια.

Αντρέι Μελνιτσένκο
Εξέχον μέλος της ρωσικής «ολιγαρχίας», ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μελνιτσένκο, φέρεται να κατέβαλε 2 εκατ. $ στη διάσημη ποπ τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ, προκειμένου αυτή να δώσει μια ιδιωτική συναυλία για 60 άτομα στα 30ά γενέθλια της συζύγου του το 2007 στη Βρετανία.

Ντέιβιντ Μπόντερμαν
Από τους πλουσιότερους Αμερικανούς, ο Τεξανός μεγαλοεπενδυτής Ντέιβιντ Μπόντερμαν, για να γιορτάσει τα 60ά του γενέθλια το 2002, έφερε τους... Rolling Stones να παίξουν ζωντανά γι' αυτόν και τους καλεσμένους του σε ένα καζίνο του Λας Βέγκας. Το κόστος της βραδιάς φημολογείται πως ανήλθε σε 7 εκατ. δολάρια.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: