18.7.12

Μπρος περικοπές και πίσω χρεοκοπία...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μαρία Νταλιάνη
Μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις θα βρεθούν σήμερα το πρωί οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς θα κληθούν να αποφασίσουν για τη λήψη πακέτου μέτρων-μαμούθ έως το 2014.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα ακούσουν με...
προσοχή την εισήγηση του υπουργού των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και θα λάβουν τις αποφάσεις τους, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού ότι τα δύο σενάρια που ετοιμάζεται να προτείνει η ελληνική πλευρά στην τρόικα, το ένα έως το 2014 και το άλλο έως το 2016 για τη δημοσιονομική προσαρμογή, θα πρέπει να είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα ώστε να τεθούν οι βάσεις για την επαναδιαπραγμάτευση.


Χθες υπήρξαν διαδοχικές επαφές του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και υπουργούς, με στόχο να συμπληρωθεί το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ που ζητείται από την τρόικα προκειμένου να συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας, η οποία είναι εκτός αγορών από το 2009. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εναγώνιας αναζήτησης κονδυλίων «απ' όπου κι αν προέρχονται», η κυβέρνηση επιχειρεί να κόψει και τα ενοίκια των υπουργείων, τα οποία υπολογίζεται ότι κοστίζουν στον κρατικό κορβανά σχεδόν 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Με επιστολή του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου - έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού - προς τις ηγεσίες των υπουργείων ζητείται έως την επόμενη Τρίτη να καταγραφούν όλα τα ακίνητα που υπάγονται στον οργανισμό κάθε υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς. Στόχος της απογραφής real estate του Δημοσίου είναι η μεταστέγαση υπηρεσιών του σε ιδιόκτητα κτίρια και να σταματήσει η εκροή κονδυλίων για ενοίκια.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησαν χθες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για «απροθυμία» ορισμένων υπουργών να παρουσιάσουν περικοπές στον τομέα τους, λέγοντας ότι «υπάρχει κατανόηση αφού και οι ίδιοι οι υπουργοί δεν είχαν καν τον χρόνο να αποτυπώσουν πλήρως την εικόνα του τομέα τους».
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο τάχθηκε κατά των περικοπών στους μισθούς των δικαστικών. Δήλωσε: «Αν ήταν αποτελεσματικό να κόψουμε το χέρι μας και το πόδι μας θα το κάναμε, όμως δεν είναι. Αλλες περικοπές είναι εντελώς ανέφικτες».
Πάντως μήνυμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι ασφαλώς η δήλωση του γενικού γραμματέα της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρου Λυκούδη. Από τον Βήμα fm ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη υπογράμμισε με έμφαση ότι οι Αντ. Μανιτάκης και Αντ. Ρουπακιώτης «θα πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζεται σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορούν και δεν θέλουν να κάνουν αλλιώς». Σχολιάζοντας μάλιστα τη δυστοκία ορισμένων υπουργών να περικόψουν σπατάλες, συμπλήρωσε: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δεν μπορούν οι υπουργοί να λειτουργούν ως συνδικαλιστές του υπουργείου τους, οφείλουν να κάνουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, αλλιώς θα πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα και αυτό δεν το θέλει κανένας».
ΤΑ ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: