4.7.12

Που τα βρήκαν, που τα "έσπασαν" για τις προγραμματικές...


Παρότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα, οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων φαίνεται πως καταλήγουν σε συμφωνία και «κλειδώνει» το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Οι Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ αποχώρησαν από...

το Μέγαρο Μαξίμου και ανανέωσαν για αύριο το ραντεβού τους, προκειμένου να συνεχίσουν τη σημερινή συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Συμφωνίες…

Το κείμενο που θα αναγνώσει ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής έχει αρχίσει να «κλειδώνει», καθώς οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν καταρχήν συμφωνήσει σε ορισμένα φλέγοντα θέματα: η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί έναντι της τρόικας το «ισοδύναμο μέτρο» της 1 πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ως πρωτοβουλία που μπορεί να μειώσει το δημόσιο τομέα κατά 150.000 δημοσίους υπαλλήλους ως το 2015. Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει στη συνάντηση που θα έχει με τους “τροϊκανούς”, αύριο, ότι το δημοσιονομικό όφελος από τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο θα ήταν μηδαμινό.
Παράλληλα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν συμφωνήσει σε άμεση κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας, καθώς δεν επιτεύχθηκε γενική συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εξαιτίας της επιμονής της ΔΗΜΑΡ στην απλή αναλογική. Με βάση τις νέες προβλέψεις, σε κάθε περιφέρεια θα αντιστοιχούν όχι περισσότερες από 6 έδρες στη Βουλή.
Συμφωνία φέρεται να υπήρξε και ως προς την τροποποίηση του νόμου Ραγκούση για την χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση τροποποίησης του νόμου ώστε τα παιδιά μεταναστών να λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια μετά τα 18 έτη και αφότου πρώτα έχουν αποποιηθεί την ιθαγένεια των γονέων τους. Τέλος, οι εκπρόσωποι των συγκυβερνώντων κομμάτων έχουν συμφωνήσει να ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα περισσότερο χρόνο από τους οφειλέτες για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία.

… και ασυμφωνίες

Πάντως, αν και όπως προαναφέρθηκε, τα τρία κόμματα «τα έχουν βρει» στο γενικότερο πλαίσιο, ο διάβολος… κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να δοθεί ένα «ισχυρό μήνυμα» στους δανειστές με την ανακοίνωση της άμεσης πώλησης της ΔΕΗ, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να έχει ενστάσεις και να δέχεται να συζητήσει μόνο τη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης. Επίσης, ασυμφωνία έχει προκύψει και σε ό,τι αφορά το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, καθώς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη φαίνεται να θεωρεί ότι η εφεδρεία ισούται με… απόλυση σε δόσεις και έχει αντιρρήσεις με το μέτρο, προκρίνοντας, αντιθέτως τις μετατάξεις.

Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων θα έχουν συνάντηση και αύριο.


Γιώργος Μελιγγώνης, matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: