24.7.12

Παραιτείται ο περιφερειάρχης της Σικελίας μετά το σοκ περί πιθανής χρεοκοπίας...


Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Σικελίας Ραφαέλε Λομπάρντο κατόπιν συνάντησής του με τον Μάριο Μόντι στο προεδρικό μέγαρο, βεβαιώνοντας ότι στο διάστημα μέχρι τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου «δεν θα γίνουν επιπλέον έξοδα και σπατάλες». Ο Λομπάρντο έγινε «κόκκινο πανί» αφότου ήλθε... στο φως ότι το έλλειμμα της Σικελίας φθάνει τα 5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στη Ρώμη και να διατεθούν 400 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της κεντρικής κυβέρνησης προς αποφυγή πιθανής χρεοκοπίας.

Ιταλοί δήμαρχοι διαδήλωσαν, εν τω μεταξύ, έξω από τη Γερουσία στην ιταλική πρωτεύουσα διατρανώνοντας την αντίθεσή του στις περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Ραφαέλε Λομπάρντο πέρασε τις πύλες του Μεγάρου Κίτζι σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ενίσχυση των 400 εκατ. ευρώ, που ήλθε μετά τη δήλωση-βόμβα του αντιπροέδρου της Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας Ίβαν Λο Μπέλο ότι «η Σικελία είναι η Ελλάδα της Ιταλίας, με έλλειμμα που μπορεί να ξεπερνά και τα πέντε δισ. ευρώ, για τα οποία κάνουν λόγο οι επίσημες εκτιμήσεις».

Εξερχόμενος, ο Ραφαέλε ανακοίνωσε την παραίτησή του -την οποία είχε ήδη ζητήσει με επιστολή του ο Μόντι, σε μία ασυνήθιστη κίνηση εξαιτίας του βαθμού αυτονομίας της Σικελίας από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης, η οποία φανέρωσε τη μεγάλη ανησυχία και τον εκνευρισμό του Μάριο Μόντι για την οικονομική κατάσταση της περιφέρειας.

«Πρόκειται να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου στις 31 Ιουλίου. Οι τοπικές εκλογές θα λάβουν χώρα στις 28 και 29 Οκτωβρίου, αν όλα πάνε καλά. Στο διάστημα αυτό, δεν θα γίνουν επιπλέον έξοδα, δεν θα γίνουν σπατάλες» δήλωσε ο Λομπάρντο μετά την συνάντηση.

Ο ίδιος ανέφερε πως η υπόθεση της χρεοκοπίας ήταν ένα «παραμύθι», όπως γράφει η ιταλική Stampa και υποστήριξε πως «το πρόβλημα του νησιού αφορά την ρευστότητα και την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων από την κυβέρνησης της Ρώμης».

Αναλυτές κατηγορούν τον Λομπάρντο για συνεχείς προσλήψεις, συχνά υψηλόβαθμων υπαλλήλων, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως και δεκάδων οδηγών και εργαζομένων που μεταφέρουν επιστολές στο εσωτερικό της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εποχή του Διαδικτύου και του e-mail.

Οι δήμαρχοι διαδηλώνουν

Ιταλοί δήμαρχοι διαδήλωσαν το πρωί της Τρίτης έξω από τη Γερουσία στη Ρώμη, διατρανώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στις μειώσεις που βαραίνουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για οριζόντιες περικοπές που πλήττουν τις κοινωνικές παροχές και δεν απαλείφουν τις σπατάλες. Πολλοί δήμοι κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν αν δεν αυξήσουν θεαματικά τους φόρους» δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, στις δέκα πόλεις που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν συγκαταλέγονται η Νάπολη, το Παλέρμο της Σικελίας και οι πόλεις του βορρά Νοβάρα και Αλεσάντρια.

Η κυβέρνηση επέβαλε ωστόσο σε όλους τους δήμους -πέρα από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής- να μειώσουν κατά 25% τις προβλέψεις τους για τις εισπράξεις προστίμων και τοπικών φόρων.

Η μείωση (που οφείλεται στο ότι πολλά πρόστιμα, στην πραγματικότητα, δεν εισπράττονται ποτέ) μπορεί να επισημοποιήσει τεράστια ελλείμματα, που έως τώρα θεωρούνταν έστω με «τεχνητό τρόπο», αντιμετωπίσιμα.

Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο, μετά την χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Τζουζέπε Καστιλιόνε ότι «ίσως δεν μπορέσει να ξεκινήσει η σχολική χρονιά, εξαιτίας των περικοπών», επισήμανε αντιθέτως ότι «οι μαθητές τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψουν κανονικά στα θρανία τους».

«Μένει να φανεί από πού θα προέλθουν τα αναγκαία κονδύλια», σχολιάζουν πάντως παρατηρητές.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: