21.7.12

Η... βολεμένη που έβρισε τους ανέργους...


«Τζάκι» από τον 19ο αιώνα η οικογένειά της. Πέντε γενιές της βρέθηκαν στη θέση του κυβερνήτη της επαρχίας του Καστεγιόν. Ο πατέρας της μονοπώλησε τη διοίκηση για 16 χρόνια και άφησε πίσω του σωρεία σκανδάλων και ... τεράστια ελλείμματα.
Αθυρόστομη, προκλητική και, καθώς φαίνεται, χωρίς ψήγμα κοινωνικής ευαισθησίας... η βουλευτής του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, Αντρέα Φάμπρα, συνεχίζει να προκαλεί μετασεισμούς στην ισπανική πολιτική σκηνή, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πολιορκούν τις πλατείες της χώρας καταγγέλλοντας τα μέτρα λιτότητας.

Οταν ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, παρουσίαζε στις 11 Ιουλίου τις σκληρότερες περικοπές στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας, σε αντάλλαγμα πακέτου 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αναμενόταν να εγκριθεί χθες από το Eurogroup, η Φάμπρα «έκλεψε» την παράσταση.

Πράγματι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της μείωσης του επιδόματος ανεργίας, που αφορά σε 5,5 εκατ. πολίτες, οι κάμερες έδειχναν τη βουλευτή να ξεσπάει σε χειροκροτήματα και να φωνάζει το περίφημο πλέον: «Να πάνε όλοι τους να γ...». Κι όμως, όσοι γνωρίζουν την 39χρονη δεν αιφνιδιάστηκαν.
Η... βολεμένη που έβρισε τους ανέργους

Εξάλλου, όπως λένε, η Φάμπρα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως είναι «το κοριτσάκι του μπαμπά της»... ενός πολιτικού άνδρα που μονοπώλησε την τοπική διοίκηση της επαρχίας του Καστεγιόν για 16 χρόνια αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έλλειμμα, έναν ατελείωτο κατάλογο σκανδάλων διαφθοράς και ένα αεροδρόμιο-φάντασμα, που στοίχισε 150 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους.

Παρά το γεγονός ότι η πρωτότοκη κόρη του Κάρλος Φάμπρα προσπάθησε να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα υποστηρίζοντας πως «η βρισιά απευθυνόταν στους Σοσιαλιστές» και όχι στους ανέργους, τόσο η αντιπολίτευση όσο και χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να ζητούν επίμονα την παραίτησή της.
Μάλιστα, ένα σχετικό αίτημα είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες πάνω από 200.000 υπογραφές στο διαδίκτυο, ενώ η βουλευτής αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, καθώς τα αβγά και τα πορτοκάλια πέφτουν βροχή! Η ίδια ωστόσο αρνείται να εγκαταλείψει την έδρα της, βρίσκοντας τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της στο πρόσωπο του πατέρα της, ο οποίος όπου βρεθεί και όπου σταθεί εκθειάζει το «ήθος» της κόρης του.

Σύμφωνα πάντως με τα ΜΜΕ, παρότι το Λαϊκό Κόμμα επιμένει να καλύπτει τη Φάμπρα, η δημόσια κατακραυγή που ακολούθησε την πρωτοφανή συμπεριφορά της στάθηκε αφορμή για να ανοίξουν μερικά... στόματα συναδέλφων της, που δηλώνουν «αγανακτισμένοι» με την εκπρόσωπο του Καστεγιόν.

«Ανεξάρτητη» με παρελθόν
Οπως σημειώνουν συντηρητικοί βουλευτές, η Αντρέα μπορεί να θέλει να παρουσιάζεται ως «ανεξάρτητη» και «τσαμπουκαλού», ωστόσο η ίδια ουδέποτε αντιμετώπισε πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης καθώς προέρχεται από ένα ισχυρό πολιτικό «τζάκι» το οποίο της άνοιξε τον δρόμο για το ισπανικό Κοινοβούλιο χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσει.

Πράγματι, η οικογένειά της βρίσκεται στο τιμόνι του Καστεγιόν από τον 19ο αιώνα -με μικρά διαλείμματα- καθώς είναι πέντε οι γενιές που έχουν βρεθεί στη θέση του κυβερνήτη της επαρχίας, ένα πόστο που πολλοί θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα θα βάλει στο στόχαστρο και η Αντρέα. Βέβαια, είναι η πρώτη φορά που τα μέλη της διάσημης οικογένειας από τη Βαλένθια προκαλούν τόση «αναστάτωση».

Παντρεμένη με το επίσης μέλος του συντηρητικού κόμματος και πρώην δημοτικό σύμβουλο της Μαδρίτης, Χουάν Χοσέ Γκουέμες, η βουλευτής, που είναι μέλος του Λαϊκού Κόμματος από τα 16 της, έχει βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου το 2007 για υποθέσεις που αφορούσαν στην περιουσία του πατέρα της, ενώ από πέρσι διερευνώνται ανακρίβειες που αφορούν στη δική της δήλωση «πόθεν έσχες», καθώς και σε κινήσεις που έκανε σχετικά με δύο δάνεια που έλαβε από άλλες τράπεζες και «απορροφήθηκαν» από την Bankia λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η κρατικοποίησή της τελευταίας.

«Βίος και πολιτεία» η διοίκηση του πατέρα της
«Πέταξε» 150 εκατ. € για άχρηστο αεροδρόμιο

Κατηγορούμενος σε σωρεία υποθέσεων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας και ενώ το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το φιάσκο του «άχρηστου» και πανάκριβου αεροδρομίου της Βαλένθια, ο Κάρλος Φάμπρα -πρόεδρος της επαρχίας του Καστεγιόν από το 1995 έως το 2011- δεν μοιάζει να ανησυχεί ιδιαιτέρως. Αντιθέτως, εμφανίζεται βέβαιος πως η «τύχη» θα του χαμογελάσει για άλλη μια φορά.

Εξάλλου... υποστηρίζει πως έχει κερδίσει το χριστουγεννιάτικο λαχείο του Καστεγιόν 10 φορές μέσα στα τελευταία 12 χρόνια! Σύμφωνα βέβαια με τους εισαγγελείς, ο Φάμπρα δεν είναι «τυχερός», απλώς ξεπλένει χρήματα αγοράζοντας από τους νικητές τα λαχεία τους για να τα δηλώνει στην Εφορία... Αυτά όμως μένει να αποδειχθούν στο δικαστήριο. Μέχρι τότε ο ισχυρός άνδρας της Βελένθια ούτε κρύβεται, αλλά ούτε και κρατάει το στόμα του κλειστό. Και εάν αναρωτιέται κανείς από πού πήρε η Αντρεα τη συνήθεια να... βρίζει, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: από τον Κάρλος φυσικά.

Ο πατέρας της είχε αφήσει άφωνους του πάντες όταν κατά τη διάρκεια συνεδρίας του τοπικού Κοινοβουλίου είχε αποκαλέσει τον εκπρόσωπο των Σοσιαλιστών «πουτ..ας γιο», αφού πρώτα του είχε αρνηθεί τον λόγο!

Η υπόθεση όμως που θα τον ακολουθεί για πάντα είναι αυτή του αεροδρομίου της Βαλένθια, την κατασκευή του οποίου προώθησε ο ίδιος, υποχρεώνοντας τους φορολογούμενους να πληρώσουν 150 εκατ. ευρώ για έναν αερολιμένα που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Φάμπρα πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων όταν αποκαλύφθηκε πως έχει παραγγείλει για την είσοδο του αεροδρομίου έναντι 300.000 ευρώ την κατασκευή ενός... αγάλματος, ύψους 24 μέτρων, προς τιμήν του εαυτού του!
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: