22.7.12

Στο φως η πρώτη λίστα για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών...


Στο φως της δημοσιότητας ήρθε η πρώτη λίστα των 255 των οργανισμών που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν. Ο κατάλογος, που αποκαλύπτει το.... Έθνος της Κυριακής, αφορά περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους οι οποίοι αναμένεται να μεταταγούν.

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση των δανειστών, επιδιώκει να προχωρήσει ταχύτατα το πρόγραμμα και ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτοι 20 φορείς που θα αποτελέσουν «πιλότο» για το ολόκληρο το Δημόσιο.

Παράδειγμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα αποτελέσει η συγχώνευση της ΔΕΘ, της HELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) σε ένα ενιαίο «Φορέα Εξωστρέφειας» με έδρα της Θεσσαλονίκη.

Η λίστα

Η πρώτη λίστα των 255 οργανισμών, την πλήρη μορφή της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα, περιλαμβάνει φορείς που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της επιτροπής Πάγκαλου, οργανισμούς που έχουν περιληφθεί σε μελέτη ιδιωτικών εταιρειών, αλλά και οργανισμούς που έχουν περιληφθεί στους νόμους για τις συγχωνεύσεις, αλλά οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει.

Μεταξύ τους περιλαμβάνονται και οργανισμοί που έχουν καταργηθεί βάσει νόμων (ΔΕΚΑ ΑΕ, ΟΓΕΕΚΑ, «Δήμητρα», ΟΠΕΠ, ΑΓΡΟΤΗΜΑ). Ενδεικτικά, η λίστα περιλαμβάνει ακόμα:

Απορρόφηση της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας Κορίνθου από την Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ)
Συγχώνευση του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ)
Ρευστοποίηση της περιουσίας της ΑΕ Εκμεταλλεύσεων Ακινήτων
Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης, του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας
Συγχώνευση των Οργανισμών λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης και Αθήνας-Πειραιοά
Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)
Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ
Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13
Συγχώνευση των διοικήσεων 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε εννέα
Κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης
Συγχώνευση της ΓΑΙΑ ΟΣΕ με την ΕΡΓΑ ΟΣΕ
Λύση και θέση σε εκκαθάριση της Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ και Ολυμπιακή Αεροπορία ΑΕ – Υπηρεσίες
Μεταβίβαση της Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων (66%)
Μεταβίβαση της Πάνθεον Airways AE

Την κατάσταση με τους δημόσιους φορείς επεξεργάζεται ομάδα εργασίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική λίστα πριν από το τέλος Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: