16.7.12

Σκάνδαλο ανάλογο του Χρηματιστηρίου τα αξιόγραφα Λαϊκής και Κύπρου...


Λευκωσία: Τη σύσταση άτυπου σώματος, το οποίο θα διαπραγματευθεί με την Τρόικα την τύχη των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, που μετέτρεψαν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα, αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, που θα επανεξετάσει το ζήτημα σε δέκα μέρες.

Καταθέτες και...
Βουλευτές έκαναν λόγο για σκάνδαλο μίνι χρηματιστήριο. Μέλη της Επιτροπής Θεσμών δήλωσαν ότι δεν αντιλήφθησαν ότι στο διάταγμα που υπερψήφισαν για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας περιλαμβανόταν όρος για τη μη καταβολή τόκων για τα αξιόγραφα του 2012. Οι εκπρόσωποι των καταθετών δηλώνουν έτοιμοι για συμβιβαστική λύση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν απώλεια του κεφαλαίου τους.

Όπως ανέφερε στη Επιτροπή η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, έγιναν τέσσερις εκδόσεις αξιογράφων από την Τράπεζα Κύπρου και τέσσερις από τη Λαϊκή Τράπεζα και εξήγησε ότι όλες οι εκδόσεις είχαν όρο αναστολής της καταβολής του τόκου εκτός από τα αξιόγραφα της Λαϊκής του 2012 που είχαν όρο για ακύρωση του τόκου και μετατροπή του σε μετοχές.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δέχθηκε καταγγελίες με στοιχεία και προχωρά σε εξειδικευμένη έρευνα για παράβαση του σχετικού νόμου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Μιχάλης Στυλιανού, στα 8 σχέδια των δύο τραπεζών, το συνολικό ποσό ανέρχεται 1,4 δισ. εκ των οποίων 4 σχέδια της Τράπεζας Κύπρου για το ύψος των αξιογράφων είναι 600 εκ ευρώ και της Λαϊκής 800 εκ.
Για το αξιόγραφο, στο οποίο δεν θα δοθεί ο τόκος, το επιτόκιο στο όποιο προσδοκούσαν οι καταθέτες που επένδυσαν στα αξιόγραφα είναι 8,75%.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι τα αξιόγραφα αγοράστηκαν σε ποσοστό 25% από θεσμικούς επενδυτές και 75% από ιδιώτες και ότι οι ιδιώτες επενδυτές που επηρεάζονται με την ακύρωση καταβολής επιτοκίου ανέρχονται στις 2.500 εκ των οποίων 1.142 μετέτρεψαν καταθέσεις κάτω των 50.000 ευρώ, 826 άτομα μετέτρεψαν καταθέσεις από 50.000 μέχρι 100.000 ευρώ και 831 από 100.000 μέχρι 500.000 ευρώ. Υπάρχουν και καταθέτες που μετέτρεψαν ψηλότερα ποσά.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης κάλεσε τη Βουλή και τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες (Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Διεύθυνση ΧΑΚ) να βρουν ένα τρόπο για να βοηθήσουν τους κατέθετες που μετέτρεψαν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.

«Οφείλαμε όλοι να είχαμε εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή το διάταγμα, Βουλή, Γενικός Εισαγγελέας και εποπτικές αρχές», είπε ο κ. Κληρίδης προσθέτοντας «βρείτε ένα τρόπο να βοηθήσετε τους ανθρώπους».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι θα πρέπει τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση και διευκρίνισε ότι το ένα ζήτημα είναι ο τρόπος που λειτούργησαν οι τράπεζες οι οποίες μέσα από προφίλ, τα οποία δεν είναι προφίλ επενδυτή αλλά καθαρή κάλυψη και παρότρυνση για μετατροπή των καταθετών σε επενδυτές, το δεύτερο είναι η ταχύρυθμη προσπάθεια για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας με 1,8 δις ώστε σκόπιμα να συγκαλυφθούν πράγματα και που αφορά τα επιτόκια και όχι το κεφάλαιο.

Συνεχίζοντας είπε πως όσο και αν ξεγελάστηκε η Βουλή, υπάρχει πρόνοια ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να δώσει άδεια για πληρωμή του επιτοκίου, αναφέροντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα επιτόκια, αλλά και στο πραγματικό κεφάλαιο των επενδυτών, το οποίο κινδυνεύει περισσότερο από το γεγονός ότι η Κύπρος μπήκε στην εποπτεία.
«Τα τρία αυτά διαφορετικά θέματα συνθέτουν το έγκλημα σε βάρος των καταθετών», είπε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Θεσμών ζητά από τους καταθέτες, τις τράπεζες και τις αρμόδιες αρχές να καταλήξουν σε μια προσέγγιση τουλάχιστον ελάφρυνσης των καταθετών που κινδυνεύουν να χάσουν τα κεφάλαια τους.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε, δεν πρέπει να αποδίδεται στην Τρόικα, η οποία όπως είπε, θα εξετάσει τα δεδομένα και θα δώσει ορθολογιστικές λύσεις.
Σχολιάζοντας τη θέση ότι το όποιο ευρώ φύγει από τα κεφάλαια των τραπεζών αυτό θα μεγαλώσει την τρύπα και το πρόβλημα, ο κ.Συλλούρης ανέφερε ότι έπρεπε το Υπουργείο Οικονομικών να καταστήσει ξεκάθαρο το πρόβλημα για τη Λαϊκή ότι δεν ήταν 1,8 δις, αλλά για 2,5 δις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, αναφέροντας ότι είμαστε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, μέσα στο οποίο πέραν των 3.000 συμπολιτών μας έχασαν πέρα από 1 δις ευρώ, είπε πως η προσπάθεια μετατροπής των καταθέσεων των πολιτών σε αξιόγραφα αορίστου διάρκειας, μετέτρεψε τις ασφαλείς καταθέσεις σε πολύ ψηλού ρίσκου επενδυτικά προϊόντα.
Είπε ακόμα πως μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή διαφάνηκε η ξεκάθαρη πρόθεση των τραπεζών να παραπλανήσουν τους καταθέτες, καθώς ξεκάθαρα φάνηκε ότι οι πλείστοι των ιδιωτών επενδυτών δεν ανταποκρίνονται στο προφίλ του επενδυτή όπως καθορίζει η κοινοτική νομοθεσία. «Δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε με τα αξιόγραφα και τις καταθέσεις εάν δεν εξασφαλισθεί η σύμφωνος γνώμη της Τροϊκα, οι τράπεζες όσο και να το επιθυμούν δεν μπορούν να δώσουν θεραπεία», ανέφερε προσθέτοντας ότι η άτυπη επιτροπή που θα συσταθεί με εισήγηση της Επιτροπής Θεσμών θα πάει να διαπραγματευτεί την Τρόικα.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο στη πώληση αξιογράφων από τις τράπεζες προς ιδιώτες επενδυτές που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες οικονομικές απώλειες και τραγικές επιπτώσεις απώλειας αποταμιεύσεων ολόκληρης ζωής, είπε ότι από τη μια διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν τεράστιες και βαρύτατες ευθύνες, ξεκινώντας από την εποπτική αρχή και προχωρώντας στις διευθύνσεις και διοικήσεις των τραπεζών.
Ο κ. Ευαγόρου συνεχίζοντας είπε ότι οι καταθέτες νομιμοποιούνται να αξιοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα προς την κατεύθυνση ποινικών ευθυνών.

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την προσπάθεια και τον κόσμο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την ενημέρωση της Βουλής στον όρο της ακύρωσης των τόκων στα αξιόγραφα, που περιλαμβανόταν στο διάταγμα που ενέκρινε η Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής ανέφερε πως δεν υπήρξε τέτοια ενημέρωση.
Αναφέροντας ότι δεν θέλει να απεκδυθεί των όποιων ευθυνών της Βουλής, πρόσθεσε ότι υπάρχει σαφέστατη ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία καθορίζει ρητά ότι η τράπεζα που θα χρειαστεί ανεκεφαλαιοποίηση και θα τεθεί υπό κρατική εποπτεία και ιδιοκτησία δεν δύναται να καταβάλει τόκους.

«Για εμάς υπάρχουν τρόποι να αποκαταστήσουμε τη φερεγγυότητα και να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να χάσουν τις καταθέσεις τους», συνέχισε αναφέροντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Βουλή.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, αναφέροντας ότι πρόκειται για τεράστια απάτη, σε βάρος χιλιάδων πολιτών, ανάλογη με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, είπε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο, επίπεδο θεσμικών οργάνων και επίπεδο τραπεζών.

Λέγοντας ότι «μιλούμε για επί της ουσίας παρατυπία, που ενδεχομένως να αγγίζει τα όρια της παρανομίας», είπε πως η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να εμπλακεί άμεσα στη λύση του προβλήματος, που ενδέχεται να λάβει τροπή στις συζητήσεις με την Τρόικα κατά ανάλογο με την Ισπανία τρόπο, που ενδέχεται να διαγραφεί μέρος των αξιών των αξιογράφων, πριν δοθεί το δάνειο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι επειδή δεν υπήρξε τιμωρία, κάθαρση και δικαιοσύνη για το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, αυτός ο λαός υποχρεώνεται να ζήσει τηρουμένων των αναλογιών, ένα σκάνδαλο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μίνι χρηματιστήριο.

«Δυστυχώς, με τους ίδιους περίπου θύτες, τους ίδιους πρωταγωνιστές και τα ίδια θύματα», είπε ο κ. Περδίκης προσθέτοντας ότι η λύση του προβλήματος περνά μέσα από την Τρόικα και τις προδιαγραφές του μνημονίου και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεάσει τις δανειακές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Είπε ακόμα πως το δημόσιο οι απλοί και ανυποψίαστοι πολίτες δεν θα πρέπει να καλεστούν να πληρώσουν τα λάθη του συστήματος, την απατεωνιά σε κάποιες περιπτώσεις των τραπεζών, αλλά και την κερδοσκοπική αφέλεια καταθετών, οι οποίοι στην αναζήτηση του κέρδους μετατράπηκαν από καταθέτες σε θύματα, επενδυτές».

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας επικαλέστηκε το μυθιστόρημα «Εγκλημα και τιμωρία» και έκανε λόγο σωρευτικά εγκλήματα και σωρευτική ατιμωρησία που επέφερε στον τόπο την ασυδοσία.
Ο κ. Κουλίας είπε ακόμα πως «ένα πράγμα που κτίσαμε στον τόπο ήταν η αποταμίευση και αναφέροντας ότι η τραπεζική πίστη μετετράπη σε ασυδοσία, πρόσθεσε ότι «το θράσος έφθασε στην πλήρη ασέβεια προς τους νόμους της πολιτείας και την πρακτική ‘άρπαξε ότι μπορείς και δεν σε τιμωρεί κανένας’ ακόμα και από ανήλικα».
Εισηγήθηκε επίσης στους εξαπατηθέντες να καταγγείλουν την εξαπάτηση τους στην ομάδα οικονομικού εγκλήματος της Αστυνομίας και να προχωρήσουν με αγωγές εναντίον των τραπεζών.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ Μιχάλης Ολύμπιος είπε ότι ο ΠΑΣΕΧΑ κατήγγειλε τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη ότι ενώ γνώριζε τις παρανομίες των τραπεζών και απέστειλε σχετική εγκύκλιο, στη συνέχεια τους έδωσε κάλυψη για να καλύψει τα δικά του εποπτικά λάθη.
Εθεσε το συμφέρον του ιδίου και των τραπεζών υπεράνω του συμφέροντος των καταθετών και της οικονομίας, πρόσθεσε αναφέροντας ότι ο ΠΑΣΕΧΑ επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση την οποία θα καταθέσει εντός της εβδομάδας στην Κεντρική Τράπεζα που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών. Ο κ. Ολύμπιος είπε ότι μια γυναίκα από οικογένεια θυμάτων της συντριβής του αεροσκάφους της «Ηλιος» μετά από παροτρύνσεις και πιέσεις που δέχθηκε από υποκατάστημα τράπεζας μετέτρεψε τα χρήματα που πήρε από την ασφάλεια και τις καταθέσεις των παιδιών της σε αυτά τα επενδυτικά προϊόντα χωρίς να τύχει της απαιτούμενης από το νόμο προστασίας και χωρίς να είναι σε θέση σήμερα να καταβάλει τις δόσεις των δανείων της.

Ο Σταύρος Γιαλλουρίδης, κάνοντας λόγο για «ληστεία των τραπεζών» σε βάρος των καταθετών, δήλωσε ότι μπορούμε να δεχθούμε μείωση του επιτοκίου στις καταθέσεις «που παραπλανητικά μας πήραν ωστόσο δεν θα αποδεχθούμε μείωση στο κεφάλαιο» και κάλεσε όλο τον κόσμο που εξαπατήθηκε να παρευρεθεί στη συγκέντρωση που προγραμματίσθηκε για την Τετάρτη στη Χοιροκοιτία, ώστε «όλοι μαζί να διεκδικήσουμε για να πετύχουμε».
Ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης που ανέφερε ότι αντιπροσωπεύει τους καταθέτες, διευκρίνισε ότι τα αξιόγραφα αορίστου διαρκείας συνιστούν εκμετάλλευση και πρόσθεσε ότι αξίωση των καταθετών είναι να μετατραπούν τα αξιόγραφα σε χρεόγραφα που έχουν ημερομηνία λήξης.

Διευκρινίζοντας ότι τα ομόλογα μπορούν να υποστούν κούρεμα σε αντίθεση με τα χρεόγραφα που δεν μπορούν να υποστούν κούρεμα, είπε ότι «γνωρίζουμε το πρόβλημα, ζούμε την οικονομική κρίση και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μείωση του επιτοκίου από 7% στο 4,5 % σημαίνει εξοικονόμηση 17 εκατομμυρίων το τρίμηνο».
Είπε καταλήγοντας πως μια διαδικασία αγωγών θα βλάψει τους καταθέτες, τις τράπεζες και τον τόπο και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομικών να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό...
Philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: