27.7.12

Πιο κοντά από ποτέ Βενιζέλος – Κουβέλης...


Πιο κοντά από ποτέ βρέθηκαν χθες στις απόψεις τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα επαναληφθεί πάντως τη Δευτέρα. Οι δυο αρχηγοί άλλωστε συμφώνησαν ότι ... τα «σκληρά μέτρα» που προτείνονται - ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα χαρακτήριζε «φρικώδη» σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα στην Ιπποκράτους - χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας και τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου με τις προτάσεις τους υπό μάλης.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν 11,5 δισ. ευρώ μόνο από περικοπές, αν δεν υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, με συνέχιση παράλληλα της χρηματοδότησης και των συμφωνημένων αντισταθμιστικών - που θα επιτρέψουν και την προώθηση της ανάπτυξης στη χώρα - από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Επιμένουν λοιπόν στην ανάγκη αναθεώρησης του προγράμματος, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει κάνει σημαία του την ανάγκη νέου επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος διάρκειας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016 και τον Φώτη Κουβέλη να πλειοδοτεί υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, επιμένοντας σε δίκαια μέτρα και προστασία των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων.

Ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε χθες η συζήτηση, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, υπήρξε το περιβόητο «πλαφόν» σε μισθούς και συντάξεις και το ύψος που θα μπορούσε να έχει αυτό. Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του δεν θέλησε καν να ενημερώσει για το θέμα τους συνεργάτες του, ώστε να αποφύγει τυχόν διαρροές προς τα ΜΜΕ. Σήμερα όμως, σε σύσκεψη που συγκαλεί το πρωί στην Ιπποκράτους παρουσία των κ.κ. Πάρι Κουκουλόπουλου, Φίλιππου Σαχινίδη κ.α. αναμένεται να συζητηθούν τα πάντα, προετοιμάζοντας αφενός την συνάντηση του προέδρου αμέσως μετά με τους εκπροσώπους της τρόικα, αφετέρου την στάση που θα κρατήσει και τις προτάσεις που θα υποβάλει στην σύσκεψη των αρχηγών τη Δευτέρα.

Χθες πάντως, σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί με αντικείμενο την πώληση της ΑΤΕ, ο κ. Βενιζέλος δεν φάνηκε διόλου αρνητικός, βάζοντας όμως τους δικούς του «αστερίσκους», καθώς γνωρίζει και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει αυτή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για τον τελευταίο, αφού επέμεινε χθες ότι ποντάρει στην αποτυχία της χώρας, τον κάλεσε αντ΄ αυτού να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης φέρονται πάντως να συμφωνούν και σε ένα ακόμα σημείο, αυτό της ανάγκης αλλαγής του κλίματος για την χώρα διεθνώς. Σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να θέτει ακόμα και θέμα δέσμευσης εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων μας υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. «Αν είναι να κάνουμε όσα μας λένε και εκείνοι να μας "αδειάσουν" αργότερα, τότε δεν έχει νόημα», συνηθίζει να λέει, ενώ μήνυμα σε όσους μιλούν για «θυσία» της Ελλάδας, έστειλε με τις χθεσινές του δηλώσεις, σημειώνοντας ότι αυτή θα προκαλούσε την κατάρρευση της ζώνης του ευρώ. Υποστήριξε μάλιστα για πρώτη φορά ότι αυτό συνιστά και την γραμμή της κυβέρνησης.

Υπέρ της ανάγκης να σταματήσουν τα αρνητικά σχόλια εις βάρος της Ελλάδας που μόνο αβεβαιότητα και ανησυχία προκαλούν τάσσεται άλλωστε και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: