6.7.12

Δύσκολη πρεμιέρα με την τρόικα


Για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός στην αναγνωριστική του επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΟΝΥΣΗ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Με δεσμεύσεις για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων υποδέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς τους εκπροσώπους της τρόικας χθες το...
μεσημέρι στο Μέγαρο Μάξιμου, στην πρώτη επίσημη συνάντησή του με την πλευρά των δανειστών μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του δανειακού προγράμματος δεν τέθηκε στη συνάντηση που διήρκεσε 50 λεπτά, αλλά ο Πρωθυπουργός επισήμανε αστοχίες στις προβλέψεις της σύμβασης, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να παραμείνουν σε τροχιά υλοποίησης όλοι οι στόχοι της.


Πυξίδα στη συζήτηση με τους τρεις εκπροσώπους της τρόικας αποτέλεσε, κατά τις ίδιες πηγές, το περιεχόμενο της επιστολής που διαβίβασε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με την οποία τονιζόταν ότι η νέα κυβέρνηση κάνει κτήμα της («ιδιοκτησία» είναι ο όρος που χρησιμοποιήθηκε και χθες) τη δανειακή σύμβαση και δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή της.

Η διαβεβαίωση. Επισήμως αναφέρεται ότι ο κ. Σαμαράς τόνισε στους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή».
Στο πλαίσιο αυτό έγινε εκ νέου αναφορά σε «αναγκαίες αλλαγές» που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα του δανειακού προγράμματος, αλλά δεν ετέθη ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου που θα οδηγούσε σε νέα χρονοδιαγράμματα και κατ' ουσίαν σε ένα νέο πρόγραμμα. Η αναφορά παραπέμπει κυρίως στο ζήτημα της επιμήκυνσης (κατά ένα ή δύο χρόνια) της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει η σύμβαση, το οποίο, όπως διαβεβαιώνουν τα ίδια στελέχη, δεν εντάχθηκε στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης. Κυρίως επειδή η θέση «πρώτα παρουσιάζουμε αποτελέσματα και έπειτα προβάλουμε αιτήματα» αποτελεί πλέον το νέο κυβερνητικό δόγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και αυτή την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης επιδίωξε να μεταφέρει ο Πρωθυπουργός στους εκπροσώπους της τρόικας «με τον πλέον σαφή και αξιόπιστο τρόπο».
Στη συνάντηση στο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν από κυβερνητικής πλευράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον αναπληρωτή του, Χρήστο Σταϊκούρα, κυρίαρχο θέμα αποτέλεσε και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και συγχωνεύσεων ή καταργήσεων φορέων του Δημοσίου, μέσα από το οποίο θα επιδιώξει να στείλει η κυβέρνηση το πρώτο δείγμα γραφής στους δανειστές και στις διεθνείς αγορές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβερνητική συνεργασία έχει ορίζοντα τετραετίας και, συνεπώς, εγγυάται τη διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού πολιτικής σταθερότητας. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά από αδυναμίες που μπορούν να φρενάρουν την εφαρμογή του προγράμματος. Γι' αυτόν τον λόγο τόνισε ότι είναι απαραίτητο να «τρέξουν», παράλληλα με το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναπτυξιακά προγράμματα που θα τονώσουν την αγορά εργασίας, θα ενισχύσουν τις υποδομές της χώρας και θα βγάλουν την οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ. Η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από 23% σε 13%) βρέθηκε εκ νέου στο τραπέζι, με τους εκπροσώπους της τρόικας να μην αντικρούουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την πρόβλεψη ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να αποφέρει τελικώς περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία λόγω της αυξημένης κατανάλωσης. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός φέρεται ότι έκανε ειδική αναφορά στις προβλέψεις της σύμβασης που έχουν διαψευστεί, όπως η πρόβλεψη για την ύφεση που υπολογίζεται στο Μνημόνιο στο 4,7% για το 2012 και προεξοφλείται ότι θα ξεπεράσει το 6%, για να επισημάνει ότι οι αποκλίσεις αυτές επιβάλλουν, ουσιαστικά, επιμέρους αλλαγές που θα διατηρήσουν το πρόγραμμα εντός στόχων.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: