1.7.12

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και το «χρέος» τιμής του ...


Με δωρεά του ο εφοπλιστής μείωσε το χρέος της χώρας κατά 1,4 εκατ. ευρώ! ...
Πολλοί έχουν σπεύσει να μιλήσουν για μια γενιά «αυτιστικών» επιχειρηματιών, που πόρρω απέχουν από το να θεωρηθούν ισότιμοι των παλιών, εθνικών ευεργετών. Μια γενιά με ληστρική αντιμετώπιση προς... το κράτος-λάφυρο και με διάθεση μόνο να απομυζούν το Δημόσιο και ποτέ να προσφέρουν. Συχνά διαβάζουμε στα social media ισοπεδωτικά σχόλια του τύπου «πού χάθηκαν οι Συγγροί», «πού, άραγε, να κρύβονται οι μοντέρνοι Ζάππες, οι Ωνάσηδες ή οι Νιάρχοι». Άνθρωποι, δηλαδή, που με προσωπικά χρήματα επέστρεφαν το κοινωνικό μέρισμα που τους αναλογούσε προς την κοινωνία. Να, όμως, που η νέα γενιά των ανθρώπων της θάλασσας «σήκωσε το γάντι» της πρόκλησης.

Ο λόγος για την πρόσφατη προσπάθεια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Greece Debt Free. Ενός φορέα καλώς εννοούμενου πατριωτισμού, που ως στόχο έχει την κινητοποίηση συνειδήσεων προς την κατεύθυνση αποληρωμής του δυσβάστακτου ελληνικού χρέους. Ενός χρέους που έγινε θέμα τιμής την περασμένη εβδομάδα για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και γνωστό επιχειρηματία, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ίδιος, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ανιδιοτέλειας και ξεκάθαρης τοποθέτησης στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, συμμετείχε έμπρακτα, επαναγοράζοντας ελληνικά ομόλογα αξίας 1,4 εκατ. ευρώ.

Ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν την πρωτοβουλία του 33χρονου Πήτερ Νομικού για τη δημιουργία της μη κυβερνητικής και μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Greece Debt Free (GDF), ο κ. Μαρινάκης απέδειξε πως η ελληνική ναυτιλία, όταν θέλει, μπορεί. Πως οι επιχειρηματίες δεν απέχουν από την εθνική προσπάθεια αλλά και, ταυτόχρονα, πως, ναι, υπάρχουν οι νέοι εκείνοι Μαικήνες, οι άνθρωποι που με τη συνεισφορά τους σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο δίνουν το στίγμα πως η χώρα μας δεν στέρεψε από δημιουργούς. Οι ανθρώποι που ναι μεν κερδίζουν, όμως δεν λησμονούν και το δοκιμαζόμενο κοινωνικό σύνολο.

Παράλληλα, έδωσε μια ευθεία απάντηση προς τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που συλλήβδην βάζουν όλους τους εφοπλιστές-επιχειρηματίες στο ίδιο τσουβάλι και απαξιώνουν με τη στάση και τις θέσεις τους μια μοναδική πηγή πλούτου για την πατρίδα μας. Την ελληνική ναυτιλία.

Απάλλαξε από χρέος 50 οικογένειες

Με την εξαγορά του χρέους για λογαριασμό 50 εργαζομένων του Ολυμπιακού, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας αλλά και πέντε μελών των οικογενειών τους, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλησε να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια που κάνει ο οραματιστής και φίλος του Πήτερ Νομικός να απαλλαγεί η χώρα μας από το ειδεχθές και δυσβάσταχτο εξωτερικό χρέος.

Η κίνηση του κ. Μαρινάκη χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα σημαντική από τον κ. Νομικό, που είδε μέσα σε μία ημέρα το χρέος της χώρας μας να μειώνεται κατά 1,4 εκατ. ευρώ με τη δωρεά του προέδρου του Ολυμπιακού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της ομάδας σε αυτήν την προσπάθεια έχει μεγάλη αξία, καθώς εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για όλους όσους θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί το χρέος μας, ενώ θα γίνει ευρέως γνωστή μέσω των χιλιάδων φίλων και οπαδών του μεγαλύτερου Συλλόγου της χώρας. Το ποσό που δόθηκε ήταν 168.590 ευρώ και με αυτό έγινε δυνατή η επαναγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 1,4 εκατ. ευρώ.

Greece Debt Free: Ένας νέος, πατριωτικός φορέας

Την ίδια στιγμή, ο καινούργιος αυτός πατριωτικός, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, φορέας αναδεικνύει και ελληνικά προϊόντα μέσα από το λογαριασμό του Greece Debt Free στο facebook.

Τα προϊόντα που φέρουν το λογότυπο «GDF» προσφέρουν το 50% της αξίας των κερδών τους για να βοηθήσουν στη μείωση του ελληνικού χρέους, σε μια πρωτότυπη καμπάνια προώθησης των ελληνικών brands. Μάλιστα, ένα από αυτά τα καινοτόμα και… εθνικά προϊόντα είναι η μπύρα από τη Σαντορίνη Volkan Beer. Ακριβώς αυτές οι έξυπνες, καινοτόμες και, πάνω από όλα, πατριωτικές κινήσεις του εν λόγω νέου φορέα ήταν που οδήγησαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην απόφαση να κινητοποιηθεί και να δαπανήσει ένα τόσο σημαντικό ποσό. Παράλληλα, μέσα από την ενίσχυση της παρουσίας του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, θα επιχειρηθεί φέτος το χειμώνα η «ερυθρόλευκη» ποδοσφαιρική ομάδα να αποτελέσει τον κορυφαίο και καλύτερο πρεσβευτή της πατρίδας μας σε όλη τη «γηραιά ήπειρο», αφού, όπως είναι γνωστό, ο ΟΣΦΠ για ακόμα μία χρονιά θα αγωνιστεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, Champions League.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο μεγαλύτερος Σύλλογος της χώρας θα μεταφέρει σε όλη την Ευρώπη το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει μια γεμάτη «ζωντάνια» και δημιουργία χώρα και για το λόγο αυτόν αξίζει την απόλυτη στήριξη των εταίρων της.

All we are saying is give Greece a chance

Όπως αναφέραμε από την αρχή, ιδρυτής της προσπάθειας αυτής για τη μείωση του χρέους είναι ο Πήτερ Νομικός (φώτο), ο οποίος ξεκίνησε το GDF ως «δώρο» προς τον ελληνικό λαό. Ένας άνθρωπος του επιχειρείν, με κοινωνική διάσταση, που έχει μελετήσει την οικονομική κρίση της Ελλάδας στη δεκαετία του 1920 και την ορθή χρήση των ιδιωτικών χρηματοοικονομικών εργαλείων στην παροχή βοήθειας στα εθνικά κράτη σε όλες τις εποχές. Το Greece Debt Free προέκυψε από τη μελέτη του κ. Νομικού για την ανάγκη δημιουργίας στον 21ο αιώνα μιας πλατφόρμας ενεργής και δημιουργικής συμμετοχής των πολιτών για την επίλυση του προβλήματος χρέους. Ως νησιώτης, από τη Σαντορίνη, βρήκε άξιο συμπαραστάτη του (και πρωτοπόρο, καθώς η πρωτοβουλία του αναμένεται να δημιουργήσει κύμα παράλληλων συμπράξεων) τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, έναν αυθεντικό Πειραιώτη -με επίσης νησιώτικη καταγωγή, από την Κρήτη-, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Έναν άνθρωπο που ήδη έχει διαθέσει σημαντικά ποσά και σε άλλες δράσεις της εκκλησίας αλλά και σωρείας κοινωνικών φορέων σε όλη την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που η πρωτόγνωρη αυτή κρίση έχει δημιουργήσει.

Το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη

«Θέλησα να δώσω το παράδειγμα μέσα από αυτήν την κίνηση, ώστε όλοι να κινητοποιηθούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα μας στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Οι Έλληνες είμαστε πατριώτες και έφτασε η στιγμή να δείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού. Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε πως ο κ. Μαρινάκης έχει βαθιά πίστη και πεποίθηση πως ήρθε η ώρα που η δική του, νέα γενιά στο επιχειρείν θα πρέπει να δώσει τις μάχες της και να βγει μπροστά, αναλαμβάνοντας εις το ακέραιον τις ευθύνες που της αναλογούν.

Μάλιστα, ο ίδιος, με το παράδειγμά του αλλά και μέσω προσωπικών επαφών που έχει με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, θα επιδιώξει άμεσα και άλλοι εφοπλιστές και επιφανείς businessmen της χώρας να στηρίξουν μια προσπάθεια που κρίνεται ως εθνική τουλάχιστον. Παράλληλα, τέτοιες δράσεις στήριξης της χώρας και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων θα συνεχιστούν διά μέσου τόσο των δραστηριοτήτων σε επιχειρηματικό επίπεδο του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού όσο και της αγαπημένης ομάδας όλων των Ελλήνων. Η οργάνωση Greece Debt Free επιτρέπει σε πολίτες και εταιρείες να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της (www.greecedebtfree.org), το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας στις διεθνείς αγορές, σε τιμές χαμηλότερες από ό,τι πραγματικά έχουν κοστολογηθεί.

Αυτήν τη στιγμή σε κάθε Έλληνα εργαζόμενο αντιστοιχεί εθνικό χρέος αξίας περίπου 24.800 ευρώ, ωστόσο αυτό το ποσό μπορεί να εξαγοραστεί με τρέχουσα τιμή περίπου 3.000 ευρώ. Το GDF δέχεται δωρεές με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται από το ελληνικό κράτος. Όπως επισημαίνεται, οι διαδικασίες του GDF είναι απολύτως διαφανείς και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας του Delaware.

Υπόκειται στη νομοθεσία φιλανθρωπικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, που αποκλείουν πολιτική επιρροή. Δεν έχει εργαζομένους, διοικείται από εθελοντές και ενδιαφερόμενους πατριώτες, ενώ τα έξοδα λειτουργίας του είναι αμελητέα. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να βρει κι άλλους μιμητές τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και από απλούς Έλληνες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν.
metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: