26.7.12

Καταρχήν συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τα ισοδύναμα μέτρα


Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί παρέλαβαν τις προτάσεις γiα το πακέτο ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να τις μελετήσουν και να...
τοποθετηθούν. Ο πρώτος που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η «πραγματικότητα είναι δύσκολη και πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλο». «Διεκδικούμε δίκαιες παρεμβάσεις και δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μέτρων», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ...
Σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και η συνολική επαναδιαπραγμάτευση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, οι οποίοι ενημέρωσαν αναλυτικά για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν με την τρόικα.

Νωρίτερα στους επικεφαλής της τρόικας παρουσιάστηκε το γενικό περίγραμμα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και εφόσον λάβει την έγκριση των κυβερνητικών εταίρων θα παραδοθεί στο κλιμάκιο ο αναλυτικός κατάλογος.


Στην προηγούμενη συνάντηση οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είχαν καταλήξει σε συμφωνία, της οποίας τα βασικά σημεία ήταν: «όχι» σε νέα μέτρα εντός του 2012, «όχι» σε οριζόντια μέτρα για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ, «ναι» σε νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, «ναι» στην διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση, «ναι» σε ισοδύναμα μέτρα αντί περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, «ναι» στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Στη σημερινή συνάντηση, ωστόσο, αναμένεται να παρουσιαστούν μέτρα για περικοπές στις συντάξεις και το εφάπαξ, αλλά και για πλαφόν στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν αποτελούν οριζόντιο μέτρο, δεδομένου ότι «εξαιρούνται οι συνταξιούχοι με αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ».

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν επίσης όλα τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, πλην του επιδόματος ανεργίας και του ΕΚΑΣ, ενώ περιλαμβάνονται ακόμα προτάσεις για πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ και περικοπές στα προνόμια των βουλευτών.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στους γερμανικούς Financial Times πως «είναι βάσιμη» η υποψία ότι στο 60% των ΔΕΚΟ δεν έχουν προχωρήσει οι μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Πάντως, χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε από τις οριζόντιες περικοπές συντάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στην Οργανωτική Γραμματεία του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει με υπευθυνότητα στη χάραξη της στρατηγικής της κυβέρνησης, όχι όμως και στη διαχείριση των πραγμάτων.

Αναφερόμενος, μάλιστα στην οριζόντια περικοπή των συντάξεων, ο κ. Βενιζέλος τη χαρακτήρισε «άδικη» για συνταξιούχους που έχουν καταβάλει μεγάλες εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: