7.7.12

Εννέα άξονες για επανεκκίνηση ...


Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση. Εμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές και το μικρότερο κράτος. Προανήγγειλε μέτρα ανακούφισης για... τους ασθενέστερους.
Εννέα μεγάλες διαρθρωτικές και μεταρρυθμιστικές τομές που αφορούν μεταξύ άλλων αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και το κλείσιμο και τη συγχώνευση δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου, «όχι γιατί μας τις ζητά η δανειακή σύμβαση, αλλά γιατί πρέπει να τις κάνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, στη 40λεπτη ομιλία του όπου ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία Σαμαρά

Παραδεχόμενος ότι το πρόγραμμα έχει ξεφύγει από τους στόχους του και επικαλούμενος συνεχώς την προγραμματική συμφωνία με τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να ζητηθούν «τροποποιήσεις» του προγράμματος και να υλοποιηθούν μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες, όπως η αύξηση των δόσεων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος, η επέκταση από ένα σε δύο χρόνια του επιδόματος ανεργίας, η έκδοση των συντάξεων σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο συμψηφισμός των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, αλλά και η πρόβλεψη οι δόσεις των δανειοληπτών να μην υπερβαίνουν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Πρώτος από τους εννέα άξονες που έθεσε ως προτεραιότητα ο πρωθυπουργός είναι οι άμεσες αποκρατικοποιήσεις και δεύτερος είναι οι αποκρατικοποιήσεις που δεν αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά πρέπει να προχωρήσουν.

Ο Α. Σαμαράς ενέταξε σε αυτές τους σιδηροδρόμους (λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ), την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ, αλλά και την αποκρατικοποίηση των υδάτινων πόρων. Τρίτος άξονας είναι να δοθεί προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που υπάρχουν και υπολειτουργούν και κυρίως λιμάνια και αεροδρόμια. Τέταρτος άξονας η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, όπως το Ελληνικό, πέμπτος το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ), που αφορούν 12,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ ο έκτος άξονας αφορά στο κλείσιμο ή στη συγχώνευση δεκάδων οργανισμών των φορέων του δημόσιου τομέα, κάτι που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο έβδομος άξονας αφορά μέτρα που στόχο έχουν τη στήριξη της ρευστότητας αλλά και την επιστροφή των καταθέσεων που έχουν φύγει από τη χώρα.

Σε αυτό θα συμβάλει, όπως είπε ο Α. Σαμαράς, η δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις των πολιτών. Ο όγδοος άξονας αφορά μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης και της γραφειοκρατίας με τη βοήθεια εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας και τέλος ο ένατος άξονας αφορά στην επίσπευση της διαδικασίας συμψηφισμού των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα.

Προτεραιότητα
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης την καταπολέμηση της ύφεσης με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση.

Μεταξύ άλλων εξήγγειλε την άμεση αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τροποποιήσεις στα όσα ισχύουν περί βουλευτικής ασυλίας, περιορισμό της χρηματοδότησης των κομμάτων, περιορισμό των συμβούλων των υπουργών, συγκρότηση ειδικού σώματος που να ελέγχει το «πόθεν έσχες» στελεχών των κυβερνήσεων και αρχηγών κομμάτων από το 1974 έως σήμερα, άμεση αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία» και την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα θέματα ασφάλειας των πολιτών και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, λέγοντας ότι πρόκειται για δύο πυλώνες που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, ώστε η χώρα να αποκτήσει και πάλι τον χαρακτήρα που είχε πριν από την είσοδό της στη δίνη της κρίσης.

Σήμερα το απόγευμα η δεύτερη μέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα ξεκινήσει με την ομιλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρα, αλλά και με τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων αρχηγών των κομμάτων, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τη φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ
Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα για να πετύχουμε τους στόχους

«Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους μας, αλλά πρέπει να αλλάξουν όσα μας εμποδίζουν να τους πετύχουμε», τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης.

«Ζητάμε τροποποιήσεις του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία που αφορούν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους του», επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε και σε αυτά που επείγουν, όπως είναι η τακτοποίηση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων των πολιτών σε περισσότερες δόσεις, η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ακόμα έναν χρόνο αλλά και η αντικατάσταση κάθε μέτρου που οδηγεί σε απολύσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Ο Α. Σαμαράς έθεσε ως πρώτους στόχους της τρικομματικής κυβέρνησης να διορθώσει τα λάθη που έγιναν, να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη, ώστε να μη χρειάζονται πια Μνημόνια, ενώ κατηγόρησε εκείνους από το εξωτερικό που υπονομεύουν την προσπάθεια αυτή αλλά και στο εσωτερικό εκείνους που ανεύθυνα την αποδυναμώνουν.

Αναφέρθηκε, δε, και στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στο μάτι, ευχαριστώντας όσους του συμπαραστάθηκαν στην περιπέτειά του αυτή, λέγοντας ότι πολύ σύντομα θα έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημά του.

Σημειώνεται ότι πριν από την ομιλία του Α. Σαμαρά ορκίστηκαν ο ίδιος και οι κ. Κεδίκογλου, Χατζηδάκης, Σταϊκούρας, Παπανδρέου, Αβραμόπουλος και Παπαδημούλης, οι οποίοι για διάφορους λόγους απουσίαζαν από την ορκωμοσία της προπερασμένης Πέμπτης.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: