4.7.12

«Στην ουρά» για έναν γάμο στο Δημαρχείο...


www.magnesianews.gr
Έξι γάμοι, σε διάστημα μιάμιση ώρας, έγιναν σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο του Βόλου, γεγονός που δείχνει ότι όλο και περισσότερα, κυρίως νέα ζευγάρια, κάνουν «στροφή» από τον πολυέξοδο θρησκευτικό γάμο, στον πολιτικό και κυρίως σε ημέρες και ώρες που δεν επιβαρύνονται οικονομικά, ενώ οι παραδόσεις φαίνεται να...
θυσιάζονται στο βωμό της κρίσης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου τους πρώτους έξι μήνες του 2012 έχουν δηλωθεί 76 πολιτικοί γάμοι και 54 θρησκευτικοί, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των πολιτικών γάμων αναμένεται να ξεπεράσει τους 150. Στο Δημαρχείο του Βόλου, το 2008 έγιναν 96 γάμοι, το 2009 οι γάμοι ήταν 124. Μικρή πτώση σημείωσε ο αριθμός τους το 2010, καθώς τελέστηκαν 111 γάμοι, ενώ το 2011 αυξήθηκαν στους 135.
Η τάση φαίνεται να είναι αυξανόμενη, ωστόσο, επειδή η οικονομική κρίση μονοπωλεί τα τελευταία δύο χρόνια, δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που προτιμούν, αντί για τα σκαλιά της Εκκλησίας, τα σκαλιά του Δημαρχείου και μάλιστα σε εργάσιμες ημέρες και ώρες, προκειμένου να γλιτώσουν το ποσό των 100 € που θα χρεωθούν αν για παράδειγμα ο γάμος γίνει απόγευμα Τετάρτης, Σαββάτου ή Κυριακής.
Ο αντιδήμαρχος Βόλου - Ν. Αγχιάλου Παντελής Πελεκάνος, που τελεί τους γάμους στο Δημαρχείο Βόλου, εκτιμά ότι ο αριθμός των πολιτικών γάμων που τελούνται είναι περισσότεροι λόγω οικονομικής κρίσης. Στο Δημαρχείο, αναφέρει, γάμους πλέον τελούν άπαντες από Έλληνες και ξένους, από χριστιανούς ορθόδοξους μέχρι Μάρτυρες του Ιεχωβά και από νέους και νέες ηλικίας 19- 20 ετών μέχρι γαμπρούς που μπήκαν στα 90...
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, πολιτικοί γάμοι στο Δημαρχείου Βόλου, τελούνται κάθε Τετάρτη μεσημέρι και κάθε Πέμπτη απόγευμα και σπάνια τα σαββατοκύριακα, όπου έχει θεσμοθετηθεί στο ζευγάρι να πληρώνει 100 € αν είναι δημότες Βόλου και 150 € αν είναι ετεροδημότες. Και αυτό διότι σε ώρες μη λειτουργίας του Δημαρχείου πρέπει να κληθεί υπάλληλος να ανοίξει και να ανάψει τα φώτα, τη στιγμή που δεν πληρώνεται υπερωρίες.
Η διαδικασία για την έκδοση άδειας γάμου είναι απλή. Το ζευγάρι θα πρέπει να καταθέσει τρία παράβολα χαρτοσήμου τα οποία κοστίζουν 17.60 € στο ληξιαρχείο, το οποίο βρίσκεται στον τόπο διαμονής τους. Εάν ο τόπος διαμονής τους είναι διαφορετικός τότε πρέπει και οι δύο να καταθέσουν τα παράβολα στο ληξιαρχείο της περιοχής τους. Μαζί με τα παράβολα χαρτοσήμου πρέπει να καταθέσουν και τη γνωστοποίηση γάμου, η οποία έχει εκδοθεί στην εφημερίδα. Η άδεια μπορεί να εκδοθεί για παράδειγμα στο ληξιαρχείο Βόλου, ωστόσο η τελετή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε Δημαρχείο της χώρας επιθυμεί το ζευγάρι.
Όσον αφορά στο κόστος της τελετής είναι διαφορετικό από Δήμο σε Δήμο. Οι δημότες του Βόλου εάν επιθυμούν να τελέσουν τον πολιτικό τους γάμο στο Δημαρχείο της πόλης, τότε πρέπει να καταβάλουν 100 €, ενώ οι ετεροδημότες 150 €, τα Σαββατοκύριακα και στις αργίες. Στη Ν. Ιωνία, και στους Δήμους Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, η τελετή είναι δωρεάν.
Στο Δήμο Σκιάθου οι μελλόνυμφοι εκτός από το παράβολο πρέπει να καταβάλλουν και 150 € για την τελετή, που περιλαμβάνει έξοδα στολισμού, φωτισμού κλπ. και η οποία διεξάγεται στο Μπούρτζι. Τέλος, για την τελετή, θα πρέπει να πληρώσουν ποσό 100 € και όσοι επιλέξουν τον Δήμο Αλμυρού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: