10.7.12

Το πρόγραμμα θα επανέλθει σε τροχιά διαβεβαίωσε ο Γ. Στουρνάρας...


Διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά...

τη λήξη της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.


Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%.

«Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο Ζ. Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνγκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ετσι, οι κοινοτικοί εταίροι κρατούν την Ελλάδα στην πρίζα για την εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου, καθώς η έκθεση των επικεφαλής της τρόικας ήταν γεμάτη «κόκκινες κάρτες» για καθυστερήσεις και αποκλίσεις στη υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος.

Στο χθεσινό Eurogroup o Γιάννης Στουρνάρας, διαβεβαίωσε τους ομολόγους του για την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να θέσει εντός τροχιάς το πρόγραμμα και να «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις, παρουσιάζοντας παράλληλα αναλυτικά στοιχεία για τη βαθιά ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία.

Η άποψη που κυριάρχησε στο συμβούλιο είναι πως η Ελλάδα οφείλει να δείξει με πράξεις ότι εφαρμόζει όσα είχαν συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα κοινοτικές πηγές σημείωναν πως οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου ίσως καθυστερήσουν, αν δεν καταστεί δυνατόν να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης μέχρι το τέλος Αυγούστου και μοιραία μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

Το ζήτημα της έγκαιρης εκταμίευσης της δόσης του επόμενου μήνα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα εξαιτίας των περιορισμένων διαθεσίμων της κρατικής μηχανής.

Για να βγει ο Ιούλιος, το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς έχει εξασφαλίσει το «ΟΚ» από την τρόικα.

Στη συνέχεια, και αν δεν υπάρξει θεαματική βελτίωση στις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και συνακόλουθη αύξηση των εσόδων, είναι πιθανόν το Δημόσιο να μη διαθέτει επαρκή ρευστότητα ακόμη και για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τελευταίο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά τη ρευστότητα του Δημοσίου», υποστήριξε χθες το βράδυ στέλεχος του υπ. Οικονομικών.

Σχεδιασμός
Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο, γνωρίζοντας τις... προθέσεις μερίδας των κοινοτικών εταίρων μας, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων μέσα στον Αύγουστο για να αντληθεί πρόσθετη ρευστότητα.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ξεκαθάρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει εκ νέου εντός τροχιάς το οικονομικό πρόγραμμα. Εστίασε, δε, την προσοχή του στη βαθιά ύφεση που πλησιάζει το 7% και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα σε αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Στη συνέχεια τόνισε πως ένα πρώτο δείγμα αποφασιστικότητας στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων είναι το ξεμπλοκάρισμα της πώλησης των τεσσάρων αεροπλάνων τύπου Airbus, την οποία και υπέγραψε το απόγευμα της Κυριακής.

Πάντως στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του επέμειναν ότι έχουν καταγραφεί τεράστιες καθυστερήσεις και γι' αυτό η νέα κυβέρνηση πρέπει να δείξει με πράξεις ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Οπως έλεγε χθες το βράδυ κοινοτικός αξιωματούχος, «δεν μπορούμε να κρίνουμε βάσει των προθέσεων και των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, αλλά πρέπει να πράξουμε στηριζόμενοι στην ενημέρωση που μας παρέχει η τρόικα, περιμένοντας παράλληλα τις πρώτες χειροπιαστές κινήσεις της Αθήνας».
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: