5.7.12

ΕΚΤ: Προς μείωση επιτοκίων...


Κατά τις εκτιμήσεις, πρόκειται να μειώσει και το επιτόκιο καταθέσεων...
Μια αποφασιστική κίνηση από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται εντός της ημέρας, καθώς το νομισματικό συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδριάζει αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά...
25 μονάδες βάσης στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,75% από 1%. Ωστόσο, κατά τις εκτιμήσεις, η ΕΚΤ πρόκειται να μειώσει και το επιτόκιο καταθέσεων.

Η μείωση των επιτοκίων χαρακτηρίζεται τολμηρή, που οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσειςη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων θα αποκλιμάκωνε τα επιτόκια στην διατραπεζική αγορά και θα ενθάρρυνε τις τράπεζες να δανείζονται μεταξύ τους και να δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αντί να τοποθετούν την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους στην ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν οι αναλυτές ελλοχεύει ο κίνδυνος τα χαμηλότερα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά να πλήξουν την κερδοφορία των τραπεζών, πλήττοντας την παροχή πιστώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυρία και περιορίζοντας τα κίνητα για δανεισμό μεταξύ των τραπεζών.

Σε κάθε περίπωση, όλα δείχνουν ότι το συμβατικό οπλοστάσιο της ΕΚΤ εξαντλείται και πλέον ένας από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος καλείται να λάβει πιο δραστικά μέτρα απέναντι στην κρίση.
ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: