6.7.12

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι κυβέρνηση Μνημονίου...


Τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η αντιπολιτευτική τακτική, εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ανέλυσε ο Αλέξης Τσιπρας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η κριτική του αναμένεται να κινηθεί στη λογική ότι η κυβέρνηση είναι...
«κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου» και έχει ξεχάσει τα περί επαναδιαπραγμάτευσης που έλεγε προεκλογικά.

Στη συνεδρίαση δόθηκε έμφαση στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times, ο οποίος δήλωσε ότι επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όταν το πρόγραμμα επανέλθει στην τροχιά του.

Σε ό,τι αφορά την ανακολουθία των προεκλογικών λόγων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και των μετεκλογικών κυβερνητικών προθέσεων, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει δύο ζητήματα:

- πώς η ασυνέπεια συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή, αφού η λαϊκή ετυμηγορία ήταν ξεκάθαρη, υπέρ της αλλαγής της πολιτικής του μνημονίου

- πώς η συνέχιση της πολιτικής του μνημονίου θα διατηρήσει βαθειά την ύφεση, θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, θα επιδεινώσει την φτώχεια και την εξαθλίωση και θα εντείνει την ανθρωπιστική κρίση.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει σχεδόν όλο το βάρος της κριτικής του στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου αναμένεται να επισημάνει πως στερούν αναπτυξιακά εργαλεία σε μια συγκυρία που η χώρα τα εχει απόλυτη ανάγκη και ιδίως σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως η ενέργεια και οι υποδομές.

Στο σκέλος των προτάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στο πλαίσιο των προεκλογικών του εξαγγελιών και αναμένεται να επαναφέρει τα θέματα της άμεσης υλικής ανακούφισης των πιο αδύναμων, την παραγωγική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της απασχόλησης, των δημόσιων αγαθών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Θα επιχειρήσει ο κ. Τσίπρας και οι αρμόδιοι επί των οικονομικών να περιγράψουν τις προτάσεις τους για δίκαιη δημοσιονομική εξισορρόπηση, με πάταξη, αφενός, της σπατάλης εξαιτίας της διαφθοράς και της διαπλοκής χάριν της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων επενδεύσεων και αύξηση, αφετέρου, των δημοσίων εσόδων με περιορισμό της φοροδιαφυγής και μετάθεση φορολογικών βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην στρατηγική σημασία, όπως αναφέρουν στελέχη του, του αγροτικού τομέα και του τουρισμού, όπου όπως σημειώνεται «το πρότυπο ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι τα all-inclusive ξενοδοχειακά μεγαθήρια που δεν αφήνουν σχεδόν τίποτα στις τοπικές οικονομίες αλλά μικρομεσαίες τουριστικές μονάδες, διαρθρωμένες με βάση τις τοπικές οικονομικές - πολιτισμικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και ενταγμένες σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό τόσο κατά περιφέρεια όσο και κατά συμπλέγματα κλάδων».

Επίσης, αποφασίστηκε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει απο την Ολομέλεια, όταν ανέβει στο βήμα ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής....
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: