15.7.12

Δέκα κολασμένες ημέρες για την εξεύρεση ισοδυνάμων...


Δέκα κολασμένες ημέρες. Τόσος είναι ο χρόνος στον οποίο η κυβέρνηση καλείται να κάνει ασκήσεις σε ισορροπία τρόμου. Να βρει τα ισοδύναμα μέτρα για το 2012 ώστε να καλυφθούν μεν τα 3 δις αλλά να μη θιγούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αντιθέτως να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις ανακούφισης.

Το πιο...
δύσκολο, όμως, είναι η να βρει τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ και όλο αυτό το πακέτο να το καταθέσει στην τρόικα στις 13 του μήνα. Την Τετάρτη, στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, θα μπει η σφραγίδα των μέτρων και θα υπάρξει το τελικό ΟΚ στις προτάσεις του Γ. Στουρνάρα.

Τις ημέρες αυτές το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει κωδικό – κωδικό τον προϋπολογισμό ώστε να βρει και να καλύψει απ’ όπου μπορεί, χωρίς όμως να πάμε και πάλι σε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων που δε θα αντέξει η κοινωνία.

- Σε πρώτο στάδιο είναι τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην κοπούν τα ειδικά μισθολόγια. Με μείωση έως 20% των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 300 εκατ. ετησίως.

- Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκπλήξει ευχάριστα και με το πετρέλαιο θέρμανσης που όταν εξισωθεί με το κίνησης να μη φτάσουμε σε επίπεδα 1,50 ευρώ το λίτρο, αλλά πολύ χαμηλότερα, ίσως και στο 1,30 ευρώ. Κι εδώ θα χρειαστούν ισοδύναμα μέτρα ώστε να πειστεί η τρόικα. Μπορούν να βρεθούν από τις συντάξεις μαϊμού καθώς μόνο οι 15.000 που δεν απογράφηκαν να κοπούν, η εξοικονόμηση θα είναι σοβαρή.

- Τρίτο και σοβαρότερο ισοδύναμο μέτρο; Να προτείνουν στην τρόικα την παράταση της ρύθμισης για τις προσλήψεις 1 προς 10, αντί για 2 χρόνια να ισχύσει για 4 χρόνια. Εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πάνω από 500 εκατ.

- Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τρόικα θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση λέει όχι σε απολύσεις αλλά μέσω της αναλογίας 1 προς 10 και των συνταξιοδοτήσεων ή αποχωρήσεων μπορεί να επιτευχθεί αυτό το νούμερο.

- Σημαντικό είναι επίσης η δέσμευση Σαμαρά ότι αναλαμβάνει προσωπικά τη διοικητική μεταρρύθμιση και η δήλωση Μανιτάκη ότι μπορεί να υπάρξει μαχαίρι κατά 30% στο δημόσιο. Φορείς, επιτροπές, εφορίες, ανενεργά πανεπιστήμια, ΤΕΙ και νοσοκομεία μπορούν να κλείσουν ώστε να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Τι να κάνει ένα νοσοκομείο ή ένα ΑΕΙ στην κάτω… Ραχούλα όταν είναι άδειο;

- Το πολύ δύσκολο κομμάτι της εξεύρεσης 11,5 δις πρέπει να απαντηθεί άμεσα, ακόμη κι αν το Σεπτέμβριο η τρόικα αξιωθεί και μας δώσει διετή παράταση της ισχύος των μέτρων. Πρέπει να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις που δε θα θίγουν περαιτέρω τα εισοδήματα. Η πρόταση, πάντως, της τρόικας είναι ισοπεδωτική: Κόψτε όλα τα επιδόματα και δώστε μόνο με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Όχι όμως τι δηλώνει κάποιος ως εισόδημα αλλά και τι έχει. Δηλαδή, με τη χρήση του περιουσιολογίου ή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες θα ξέρει το κράτος, τις καταθέσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τα ακίνητα και κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο. Με βάση αυτό θα δίνει και τα επιδόματα. Έτσι, όμως, κινδυνεύει κάποιος που δηλώνει άνεργος αλλά έχει ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο να χάσει τα πάντα. Ένας συνταξιούχος το ΕΚΑΣ, ένας φοιτητής της δωρεάν σίτιση ή στέγαση ή ακόμη κι ένας άνεργος το επίδομα του ΟΑΕΔ. Με τη λογική αυτή θα μείνουν απ’ έξω από τις κοινωνικές παροχές χιλιάδες άνθρωποι, επιτείνοντας το αδιέξοδο στην κοινωνία. Μάλιστα, η τρόικα προτείνει επίδομα φτώχειας για συγκεκριμένους ανθρώπους και οι άλλοι στον… Καιάδα.

-Τα ατού της κυβέρνησης είναι: Κατ’ αρχάς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Αν πάνε καλά, τρέξουν οι διαδικασίες και δεν υπάρξει ξεπούλημα τότε μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία. Επίσης, η επανεξέταση όλων των δαπανών των υπουργείων και οι, μπορούν να εξοικονομήσουν πολλά εκατομμύρια ετησίως.

Η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας είναι η… ελπίδα. Να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι υπάρχει ελπίδα αναμόρφωσης της κοινωνίας και οικονομίας ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να συμφωνήσουν σε μέτρα για την Ελλάδα. Δεν ξεχνάμε επίσης τις υποσχέσεις Ευρωπαίων ηγετών πριν τις εκλογές για βοήθεια αναπτυξιακού χαρακτήρα και για επιμήκυνση.
...antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: