2.7.12

Λύκοι...


Δημήτρης Μητρόπουλος

ΗΤΑΝ μια νύχτα από αυτές που δεν ξεχνάς. Στις πέντε παρά τέταρτο της Παρασκευής πήγε ο Κάρολος Παπούλιας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν, σε ... ορολογία νυχτερινής ζωής, «άφτερ». Προτού όμως φύγει, γύρισε και είπε στον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι: «Βocca di lupo».
ΕΛΛΑΔΑ και Ιταλία ήταν σε παρακείμενες θέσεις στο τραπέζι σε μια από τις μεγάλες βραδιές της ευρωζώνης. Ωστόσο αξίζει να σταθεί κανείς στην ευχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον ιταλό Πρωθυπουργό. Επί της ουσίας, «Bocca di lupo» σημαίνει «καλή τύχη». Είναι όμως μια ιδιωματική έκφραση που ο Παπούλιας - που έχει περάσει ως νεαρός φοιτητής από την Ιταλία του Μεταπολέμου - την ξέρει. Κατά κυριολεξίαν σημαίνει: «Στο στόμα του λύκου». Είθισται μάλιστα αυτός που δέχεται την ευχή να απαντά: «Crepi di lupo». Δηλαδή: «Είναι ψόφιος ο λύκος...». Ενδειξη αισιοδοξίας για το μέλλον.
ΦΛΕΓΜΑΤΙΚΟΣ με τον τρόπο των Ιταλών, ο Μόντι δεν είχε λόγο να απαντήσει κάτι τέτοιο. Τη βραδιά της Πέμπτης προς Παρασκευή ο ευρωπαϊκός Νότος στρίμωξε τους Γερμανούς και τους ανάγκασε να υποχωρήσουν - ή μάλλον να αναδιπλωθούν στη γραμμή της οικονομικής λογικής. Ευτυχώς, γιατί εδώ και δύο χρόνια η Γερμανία πολιτεύεται με ένα μείγμα οικονομικού ρεβανσισμού και πολιτικού μικροαστισμού.
ΖΑΠΙΝΓΚ - για μια στιγμή - από την πολιτική στο ποδόσφαιρο. Το βράδυ της Πέμπτης ο Μπαλοτέλι τίναξε τα δίχτυα των Γερμανών την ώρα όπου συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Γερμανία και Ιταλία είχαν φθάσει στους τέσσερις του Euro της Πολωνίας. Μία εβδομάδα νωρίτερα όμως, την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανία έπαιζε με την Ελλάδα στους οκτώ. Ξεχάστε προς στιγμήν τον κιτρινισμό της εφημερίδας «Bild» που κάνει σόου ανθελληνισμού. Το - δεξιόστροφο - γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Le Point» είχε τέσσερις φωτογραφίες της Μέρκελ στις παραπολιτικές του σελίδες. Οι φωτογραφίες είναι από την κερκίδα των επισήμων στο ματς Ελλάδας - Γερμανίας. Στις δύο η Καγκελάριος πανηγυρίζει - σαν τον τελευταίο χούλιγκαν. Είναι τα γκολ της Γερμανίας. Στις άλλες δύο ολοφύρεται - είναι από τα γκολ της Εθνικής μας. Το «Point» στη λεζάντα από κάτω γράφει: «Προς Θεού, μη δείξετε τις φωτογραφίες αυτές στους Ελληνες...».
ΣΩΣΤΟ. Σε μια ευαίσθητη για την Ευρώπη και την ευρωζώνη φάση, τι χρειαζόταν αυτό το ξεχείλισμα πολιτικού λαϊκισμού; Μια Ελλάδα ταπεινωμένη και εξαθλιωμένη τι χρειαζόταν να δει τις φωτογραφίες της Μέρκελ στην κερκίδα; Ακόμη περισσότερο: τι χρειαζόταν τις φωτογραφίες αυτές η γερμανίδα Καγκελάριος; Εκτός αν η χώρα που, ελέω της οικονομικής της δύναμης, ηγείται της Ευρώπης κυβερνάται αυτή τη στιγμή από πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την πολιτική μόνο με μικρό «π» και αδυνατούν να καταλάβουν τη σημασία της διαχείρισης των συμβόλων. Ή, ακόμη χειρότερα, εκτός αν η τύχη της Ελλάδας είναι προεξοφλημένη για το Βερολίνο. Αν δηλαδή υπολογίζουν να μας βγάλουν εκτός ευρώ, άρα δεν έχουν κανέναν λόγο να μετρούν κινήσεις και συμπεριφορές.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα χόρεψε με τους λύκους. Ασφαλώς η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε συμμάχους. Ωστόσο το ξενύχτι της περασμένης Πέμπτης αποδεικνύει ότι μόνο το αντιγερμανικό μέτωπο Γαλλίας - Ιταλίας - Ισπανίας - με ολίγη βοήθεια από τον φίλο Ομπάμα - μπόρεσε να επαναφέρει την Ευρώπη στον δρόμο της λογικής. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι αργά για εμάς.

"Aγιογραφίες" από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: