12.7.12

Eξηγήσεις μετά την... παρεξήγηση...


Η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων χθες στο Μέγαρο Μαξίμου οδήγησε στη διευθέτηση της επαπειλούμενης κρίσης. Ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης παραμένει ισχυρός, αλλά προϋποθέτει την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών
Η επαναβεβαίωση της πρόθεσης των ηγετών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την ...

κυβέρνηση να κρατήσουν «ζωντανή» την επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου, με την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί από τη χώρα μας, οδήγησε σε εκτόνωση την κρίση που προέκυψε στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, μετά τις ενστάσεις που προέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (μέσω διαρροών αρχικά και με δήλωση της εκπροσώπου του στη συνέχεια) για τη στρατηγική που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ. Γ. Στουρνάρα, συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης -άμεσα- των διαρθρωτικών αλλαγών (αποκρατικοποιήσεις, μείωση του κράτους), στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η χώρα μας, αλλά και στο ότι θα πρέπει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης «στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο».

Αν και δημόσια δεν ετέθη χρονοδιάγραμμα, είναι σαφές ότι η «γραμμή Σαμαρά - Στουρνάρα», ότι πρώτα θα πρέπει να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας και μετά να τεθεί το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης προκειμένου να έχει ουσιαστικές πιθανότητες επιτυχίας, εξακολουθεί να ισχύει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος την Τρίτη είχε εκφράσει τη δυσφορία του για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών διαρρέοντας ότι δεν έθεσε άμεσα θέμα αλλαγής όρων του Μνημονίου, χθες μίλησε θετικά για τον κ. Στουρνάρα και στη σύσκεψη δεν έδειξε ότι επιμένει στις διαφωνίες του επί των χειρισμών του οικονομικού επιτελείου.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας ανέλυσε στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη το κλίμα που συνάντησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του eurogroup και επέμεινε ότι, εάν ετίθετο τώρα το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, θα υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες στην αποδοχή του τόσο από τους ομολόγους του όσο και από τα κοινοβούλια των χωρών - μελών της ευρωζώνης, που θα καλούνταν να υπερψηφίσουν κρίσιμες αποφάσεις, όπως η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του εξήγησε ότι «ο ίδιος πρώτος απ' όλους θέλει να αλλάξει όρους του μνημονίου» και θύμισε ότι και στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του μίλησε για την ανάγκη να ανακοπεί η ύφεση που οδηγεί το πρόγραμμα εκτός στόχων. «Η ύφεση ήταν και είναι το βασικό επιχείρημά μου, προκειμένου να πετύχω τις αλλαγές», εξήγησε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «στόχος της κυβέρνησης πρέπει είναι η αναθεώρηση των δυσμενών όρων του προγράμματος και πως αφετηρία της πολιτικής της και της αναδιαπραγμάτευσης θα είναι η χρονική παράταση του προγράμματος».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι «η προγραμματική συμφωνία των τριών ηγετών ισχύει στο ακέραιο» και έδειξε να κατανοεί πως η επαναδιαπραγμάτευση παραμένει «ζωντανή», αλλά προέχει να γίνουν τώρα κινήσεις για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Σε δηλώσεις του άλλωστε και μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κουβελης τόνισε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διεκδικήσει και την επαναδιαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου». Ταυτοχρόνως εργάζεται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με άμεσα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με νομοθετημένες ρυθμίσεις, πρέπει να υπάρξουν», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, αφού έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών λέγοντας ότι «ο κ. Στουρνάρας έχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, όπως ακριβώς την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί», πρόσθεσε: «Πρέπει να τονίσουμε την αξιοπιστία μας προωθώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές, προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις για μια ανταγωνιστική οικονομία, για ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο. Προχωρώντας σε ιδιωτικοποιήσεις που κάνουν το κράτος πιο μικρό, πιο έξυπνο, πιο ευέλικτο για τον πολίτη και την ανάπτυξη».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σ. Κεδίκογλου, έκανε λόγο για τις «βασικές πρωτοβουλίες και προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης» και σημείωσε ότι στη συνάντηση «υπογραμμίστηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με αποφασιστικότητα πάνω στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης».

ΑΠΟΦΑΣΗ
Και οι τρεις στην επόμενη σύνοδο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε στην επόμενη σύνοδο κορυφής να πάρουν μέρος και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι και θα θέσουν -σε πολιτικό επίπεδο- θέμα αλλαγής συγκεκριμένων όρων του Μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς συμφώνησε με την πρόταση του κ. Βενιζέλου να ενισχυθεί η ομάδα διαπραγμάτευσης και με άλλα πρόσωπα, όπως είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ, η κοινοτική επίτροπος και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο.

Γιάννης Σαραντάκος
Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: