14.7.12

Τα αντίθετα λένε Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ του ESM για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών...


«Δεν θα φέρουν ευθύνη τα κράτη»...
Διαφορετική γραμμή από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών εκφράζει ο (μελλοντικός) επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλγινγκ, για το καίριο ζήτημα της ευθύνης που θα έχουν τα κράτη στην περίπτωση που ο μηχανισμός στηρίξει απευθείας εθνικά τραπεζικά συστήματα: «Όταν γίνει δυνατό ο μηχανισμός να στηρίζει απευθείας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα κράτη δεν θα φέρουν πια ευθύνη» ανέφερε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

Προϋπόθεση για αυτό, τόνισε, είναι η δημιουργία ενιαίου κοινοτικού πλαισίου εποπτείας για τον τραπεζικό τομέα, με τη συμμετοχή της ΕΚΤ. Ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ κρατά τα ηνία του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF και θα αναλάβει την ηγεσία του ESM, όταν ο δεύτερος μπει σε λειτουργία.

Η θέση του Ρέγκλινγκ είναι αντίθετη με τα όσα έχει πει μέχρι στιγμής για το θέμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο τα κράτη δεν θα «γλιτώνουν» ακόμη και στην περίπτωση άμεσων τραπεζικών ανακεφαλαιοποίησεων από το μηχανισμό στήριξης.

Το πλαίσιο των άμεσων ανακεφαλαιοποίησεων έχει γίνει αντικείμενο εκτενών συζητήσεων μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Σε κάθε περίπτωση, το πεδίο αποτελεί «ανεξερεύνητη περιοχή» για την Ευρωζώνη, καθώς μέχρι στιγμής τα δάνεια στήριξης πήγαιναν κατευθείαν στις κυβερνήσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: