10.7.12

Eurogroup: Πρώτα τα μέτρα και μετά η συζήτηση για εκταμίευση ή αλλαγή των όρων...


Διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη της...
μαραθώνιας συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, όπως εξήγησε ο κ. Γιούνκερ, εξετάστηκαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επανέλθουν στο ελληνικό ζήτημα, όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο έλληνας υπουργός οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%.

«Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο κ.Γιούνκερ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνγκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup o κ. Στουρνάρας είχε συναντήσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

Εξάλλου, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανανέωσαν για δυόμισι επιπλέον χρόνια τη θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως Προέδρου του Eurogroup.

Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, αλλά σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

Παράταση ενός έτους στην Ισπανία

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία το Eurogroup έλαβε πολιτική απόφαση για τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών. Ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι οι όροι της βοήθειας περιορίζονται στον τραπεζικό τομέα
και πρόσθεσε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου.

Τέλος, το Eurogroup αποφάσισε να δώσει παράταση ενός έτους στην Ισπανία, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ως το 2014.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της νύκτας στη εφαρμογή προγράμματος βοήθειας προς την Ισπανία, το οποίο μεταφράζεται στη χορήγηση μέχρι το τέλος του μήνα πακέτου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη
Μαδρίτη.

Ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου για την Ισπανία μπορεί να φθάσει τα δεκαπέντε χρόνια, αλλά θα είναι κατά μέσον όρο δωδεκάμισι χρόνια, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών μπορεί να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, αλλά το ύψος του τελικού ποσού θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που θα αποτιμηθούν κατ τον έλεγχο κάθε μίας τράπεζας.

Η βοήθεια θα χορηγηθεί υπό όρους, που θα αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα στο σύνολό του και κάθε τράπεζα ειδικότερα. Μεταξύ των όρων θα περιλαμβάνεται η εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής στις απολαβές των διοικήσεων και στελεχών των
τραπεζών, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η ευρωζώνη αποφάσισε επίσης να δοθεί στην Ισπανία χρονικό περιθώριο μέχρι το 2014, αντί του 2013, για την ανάταξη των δημοσιονομικών της, δηλαδή για την επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν διευκρίνισε ότι σε αντάλλαγμα η Μαδρίτη θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα ένα πρόγραμμα προσαρμογής για το 2013 και το 2014. Στόχος θα είναι πλέον η διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,3% για το 2012, στο 4,5% για το 2013 και στο 2,8% για το 2014.

Διορισμοί

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρότειναν επίσης τον διορισμό του Ιβ Μερς (Λουξεμβούργο) ως μέλους του συμβουλίου διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατόπιν απαιτήσεως του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο διορισμός του θα επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Eurogroup αποφάσισε επίσης τον διορισμό του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ίδια θέση του διαδόχου μηχανισμού, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να κάνουν πράξη τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, κυρίως ως προς την ενιαία επιτήρηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα ώστε να ανοίξει ο
δρόμος για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Τόσο ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο Ολι Ρεν έσπευσαν να διαβεβαιώσουν επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει απευθείας και δεν θα προϋποθέτει εγγυήσεις εκ μέρους των κρατών, απαντώντας στις αμφιβολίες που εκφράζονταν για
το θέμα τις τελευταίες ημέρες.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: