9.7.12

Η Ελλάδα και η Ισπανία στην ατζέντα του Eurogroup...


Κρίσιμης σημασίας είναι οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντώνται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονται τα καυτά μέτωπα της κρίσης στην ευρωζώνη: η Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκαν την...
περασμένη εβδομάδα οι ελεγκτές της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανακάμψουν στην Αθήνα εντός του Ιουλίου, ενώ πιθανότατα στις 20 του μήνα θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup.


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσέρχεται προετοιμασμένος για μία δύσκολη «πρεμιέρα» στις Βρυξέλλες, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών θα κονταροχτυπηθούν - δεδομένης της στάσης Ολλανδίας και Φινλανδίας - για τους όρους και το πλαίσιο της στήριξης της ισπανικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και την εξειδίκευση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Στο τραπέζι, τέλος, θα μπει και η προσφυγή της Λευκωσίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η αναφορά του υπουργού στους Financial Times (για την αποσπασματική χρήση της οποίας αντέδρασε ο κ. Στουρνάρας και κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις) πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε από τους πιστωτές εάν το πρόγραμμα δεν επανέλθει στην πορεία του».

Οι υπουργοί της ευρωζώνης θα εξετάσουν τα ευρήματα της πρώτης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα μετά τις εκλογές. Για τους ευρωπαίους εταίρους θεωρείται δεδομένο ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είχε μπει «στον πάγο» τους τελευταίους μήνες, και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί, όπως αναφέρθηκε και στη Βουλή την Κυριακή, επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής πέραν της διετίας.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως «δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα για την Ελλάδα μέχρι το Εurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ξαναμπήκε σε τροχιά».

Το βασικότερο αγκάθι όμως θα είναι το ζήτημα της Ισπανίας: Οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με την εξειδίκευση των βασικών σημείων του προγράμματος, ανάμεσα στα οποία είναι και ο καθορισμός του ακριβούς ύψους της βοήθειας.

Του ζητήματος της ισπανικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης άπτονται άμεσα και οι αποφάσεις για τη λειτουργία του ESM, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου της 29ης Ιουνίου. Προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι ένα σύστημα κεντρικής επιτήρησης του τραπεζικού τομέα που δεν αναμένεται ωστόσο πριν το τέλος του 2013, όπως ανέφερε ενδεικτικά και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «βυθίζοντας» τις ισπανικές ελπίδες για γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο και η οριστική κύρωση του ESM από τη Γερμανία -του βασικότερου χρηματοδότη του μηχανισμού: Αν και οι βουλευτές υπερψήφισαν το μηχανισμό, ο γερμανός πρόεδρος δεν τον έχει κυρώσει ακόμη, περιμένοντας την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές στην ευρωζώνη που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί προσανατολίζονται σε παράταση ενός έτους έως το 2014 στο χρονοδιάγραμμα της ισπανικής κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. Το θέμα θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών των «27» στο Ecofin της Τρίτης, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο. ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: