26.7.12

Goldman Sachs: Πιθανή διάλυση του ευρώ στη διετία...


Ο χρόνος που απομένει στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για να αποτρέψουν τη διάλυση του ευρώ είναι πολύ λίγος, δήλωσε στο CNBC ο Τζιμ Ο' Νηλ της Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι ... αν η ΕΚΤ δεχθεί κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές.

«Δύο χρόνια το πολύ είναι κατά τη γνώμη μου ο χρόνος που απομένει στην ευρωζώνη υπό την παρούσα της μορφή, αλλά ενδεχομένως να είναι αρκετά λιγότερος από τόσο», ανέφερε, λέγοντας ότι με την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα πράγματα στην Ιταλία και στην Ισπανία «είναι δύσκολο να περάσει το καλοκαίρι χωρίς κάποιες σοβαρές επιπτώσεις».

«Με τον τρόπο με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είτε είναι μια ένωση τύπου ΗΠΑ, είτε δεν είναι και θα πρέπει να κάνουν κάτι γι' αυτό», πρόσθεσε ο κ. O' Νηλ.

«Ο προβληματισμός που βλέπουμε σήμερα στις αγορές είναι αναπόφευκτος, δεδομένης της κλιμάκωσης των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων από την περασμένη Παρασκευή. Οι νομισματικές αρχές πρέπει να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Σίγουρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τις αποδόσεις στα ισπανικά και στα ιταλικά ομόλογα να αυξάνονται με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε.

«Αυτό όχι μόνο είναι τεράστια πρόκληση για την επιβίωση του ευρώ, αλλά και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και πέρα από αυτήν», τόνισε ο Ο' Νήλ, εμπνευστής του όρου 'bric'.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του CNBC για το αν η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να δεχθεί κούρεμα για τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της απάντησε ότι «δεδομένου ότι έχει εμπλακεί για να διαγραφεί χρέος από χώρες και ιδιωτικούς τομείς, θα είναι δύσκολο να μην το κάνει. Δεν βλέπω πώς μπορεί να αποφύγει να δεχτεί κάποια διαγραφή του ελληνικού χρέους», τόνισε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι, αν η ΕΚΤ προβεί σε μια τέτοια κίνηση, θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές, οι οποίες έχουν τρομοκρατηθεί από τις απώλειες που δέχονται οι ιδιώτες επενδυτές.

Αν η ΕΚΤ δεν αναλάβει τα ρίσκα που πρέπει, δεν θα δώσει τα κίνητρα στους επενδυτές, σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ο' Νήλ υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να δεσμευτούν προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, αν θέλουν να επιλύσουν την κρίση.

«Και οι 17 ηγέτες θα μπορούσαν να συνασπιστούν και να δεσμευτούν για ένα ευρωομόλογο, κάποια στιγμή στο μέλλον», ανέφερε, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας σημαντικής επίλυσης του προβλήματος.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο και πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες μάλλον θα προτιμήσουν τη συνηθισμένη οδό των ημίμετρων, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα «οι λύσεις δεν ήταν αρκετά καλές».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι αγορές αυτήν τη στιγμή προεξοφλούν «μια σχεδόν μόνιμη καταστροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: