2.7.12

Ξέσπασε στην Guardian ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου...


Μίλησε για την μουσική και την κρίση...
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες παγκοσμίως, ο οποίος μάλιστα το βραβεύτηκε με Όσκαρ. Με αφορμή την επαναπροβολή της ταινίας του «Δρόμοι της Φωτιάς» στις βρετανικές αίθουσες, ο διάσημος συνθέτης, γνωστός ως Vangelis, μίλησε στην... Guardian, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σπάνια παραχωρεί συνεντεύξεις.

Ο 69χρονος μουσικός μιλά για την τέχνη του, αλλά και για την κατάσταση στην Ελλάδα, λέγοντας πως είναι «πολύ καλή για πειράματα»

«Βλέπω την κρίση σαν μια θεατρική παράσταση που αφορά τον κόσμο. Όχι μόνο την Ελλάδα που είναι πολύ καλή για πειράματα. Το ένιωσα πριν πολλά χρόνια ότι θα γινόταν ό,τι έγινε. Δεν εκπλήσσομαι καθόλου. Υπάρχει πολύ κακή διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων. αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι εύκολο για καμία χώρα σήμερα να αποφασίσει για το μέλλον της. Οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ σε θέση να εκμεταλλευτούν τους ατέλειωτους φυσικούς πόρους τους, από τους οποίους θα μπορούσε να επωφεληθεί κάθε Έλληνας πολίτης. Η διαφθορά είναι ένας άλλος τρόπος να επωφεληθείς», υποστήριξε ο Παπαθανασίου.

Δε δίστασε να σχολιάσει και τις ελληνικές εκλογές υπογραμμίζοντας πως «είναι απλώς ένα βήμα για να αγοραστεί χρόνος. Είναι ένα παιχνίδι. Ό,τι διαβάζεις, δεν είναι ό,τι συμβαίνει. Το πρόβλημα είναι ίδιο για όλο τον πλανήτη. Σε γενικές γραμμές φταίει η απληστία και το κεφάλαιο. Με άλλα λόγια οι τράπεζες».


Παράλληλα μίλησε για την μουσική, που τόσο αγαπά, λέγοντας πως περνά ένα μεγάλο μέρος του χρόνου της σύνθεσης ασχολούμενος με τις ηλεκτρονικές πηγές του ήχου, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν χρησιμοποιεί τους υπολογιστές στην τέχνη του.

«Οι υπολογιστές είναι εξαιρετικά χρήσιμοι και καταπληκτικοί για μια πληθώρα επιστημονικών πεδίων, όταν όμως πρόκειται για δημιουργία, είναι ανεπαρκείς και αργοί. Όλη η προσπάθεια μου είναι να μείνω μακριά από αυτό το θηρίο. Επιστημονικά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, η μουσική οδηγεί τα πάντα, επειδή η μουσική ισούται με το σύμπαν και το σύμπαν ισούται με τη μουσική», τόνισε.

Τέλος μιλώντας για την επιτυχία, την χαρακτήρισε γλυκιά και ύπουλη.

«Σε βοηθά να κάνεις πωλήσεις αλλά σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να μην πέσω σε αυτή την παγίδα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: