13.7.12

Γαλλία: Kήρυξη πολέμου για τους εργαζομένους τα «λουκέτα» από την Peugeot...


Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας στη Γαλλία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τη διεύθυνση της Peugeot Citroën είναι οι εργαζόμενοι της εταιρείας και τα συνδικάτα. Οι ηγέτες των συνδικάτων περιγράφουν την απόφαση της PSA ως... «κήρυξη πολέμου», με τους εργαζομένους στο εργοστάσιο του Ολνέ-Σου-Μπουά που κλείνει, να σταματούν την Πέμπτη την παραγωγή οχημάτων για όλη την ημέρα.

«Θέλουν να πάνε τα εργοστάσια στην Κίνα και την Ινδία για μισθούς πείνας (...) θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους» δήλωνε χαρακτηριστικά ένας εκ των εργαζομένων στον όμιλο.

Σύμφωνα πάντως με το πλάνο περικοπών, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει υποσχεθεί νέες θέσεις εργασίας για το ήμισυ του εργατικού δυναμικού του εργοστασίου Ολνέ, κυρίως στο εργοστάσιο της εταιρείας στην πόλη Πουασί, δυτικά του Παρισιού.

Η ανακοίνωση της Peugeot έχει προκαλέσει σοκ στη γαλλική κοινωνία, με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να εκφράζει την έντονη ανησυχία του, και τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό να δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα πιέσει την Peugeot να τηρήσει τις υποσχέσεις της ότι για νέες θέσεις εργασίας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στο εργοστάσιο του Ολνέ. Όπως τόνισε ο Ερό, το Παρίσι θα παρουσιάσει ένα ευρύτερο σχέδιο για τη στήριξη της -πολύτιμης για τη γαλλική οικονομία- γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις 25 Ιουλίου.

Ο όμιλος PSA κατέγραψε το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους μείωση των πωλήσεων κατά 13%, ενώ έχασε επιπλέον 700 εκατ. ευρώ. Οι επικεφαλής της εταιρείας εκτιμούν ότι χάνουν κατά μέσο όρο 200 εκατ. ευρώ μηνιαίως από τα μέσα του 2011, τη στιγμή που είχανε θέσει ως στόχο ο όμιλος να μην παρουσιάσει ζημιές έως τα τέλη του 2013...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: