19.7.12

Kάθομαι σε ηλεκτρική καρέκλα...


Σε "ηλεκτρική" καρέκλα κάθεται ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος μίλησε πριν λίγο στον "Real fm". «Το έχω συνειδητοποιήσει ότι η καρέκλα μου είναι ηλεκτρική, αλλά ελπίζω να την κάνω από ηλεκτρική, απλή καρέκλα» είπε.
Ο ... υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εισπράξουμε φόρους που ακόμη δεν έχουν μπει στο σύστημα, τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση γιατί έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες υποβολής δηλώσεων, το δεύτερο είναι να ενεργοποιήσουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό για να εισπράξουμε φόρους από ανέλεγκτες υποθέσεις».

«Θα χρησιμοποιήσουμε εγκύκλιο για συνοπτικό έλεγχο, υπάρχει μία λίστα με φορολογικά αντικείμενα που ελέγχονται και η διαδικασία είναι γρήγορη. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ξέρουν ότι θα πληρώσουν όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία τον τελευταίο καιρό» είπε ο κ. Μαυραγάνης.

«Θα επιδιώξουμε να απλοποιήσουμε το σύστημα, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα κατανοητό να μην είναι γραφειοκρατικό και να μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τόνισε ότι έγινε σύντμηση στις δόσεις, υπάρχει μία ανομοιογένεια στο καθεστώς των δόσεων, στόχος είναι να το ενοποιήσουμε και υπάρχει όπως είπε «η στήριξη της τεχνικής βοήθειας που θα μας βοηθήσουν να εξομοιώσουμε το δικό μας φορολογικό σύστημα με τα σύγχρονα συστήματα του εξωτερικού».

Για τα ζητήματα της διαφθοράς τόνισε ότι «Η διαφθορά δεν περιορίζεται μόνο σε κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων ή ανθρώπων. Δεν πρέπει να στοχοποιούμε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Η δράση μας θα είναι μέσω του νομοθετικού πλαισίου, και της αξιοποίησης της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων. Αυτή η υπηρεσία του υπουργείου θα μπορέσει να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο εντοπισμού των περιπτώσεων διαφθοράς».

«Στο θέμα της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αναλάβουμε δράσεις όπως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, να τιμωρούμε την εκ προθέσεως μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Θα πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι ότι θα τιμωρείται η εκ προθέσεως μεγάλη φοροδιαφυγή» είπε ο κ. Μαυραγάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: