9.7.12

Ρομπότ φαρμακείου… made in Βόλος...


ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Το λαμπάκι... της ιδέας άναψε πριν από τέσσερα χρόνια σε έναν εκθεσιακό χώρο της Θεσσαλονίκης, τον οποίο επισκέφθηκαν δύο φαρμακοποιοί από τη Νέα Ιωνία. Περιοδεύοντας στην έκθεση κοντοστάθηκαν μπροστά σε ένα ρομποτικό σύστημα φαρμακείου γερμανικής προέλευσης.

Το κόστος...
υψηλότατο. «Γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί με μικρότερο, πιο προσιτό για τους συναδέλφους μας, κόστος, ώστε να μπορούν να διευκολυνθούν μέσα στο καθημερινό φόρτο εργασίας τους;» αναρωτήθηκαν και αυτό ήταν!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

ΦΩΤΟ: Ηλίας Καράτσαλος

Οι δύο φαρμακοποιοί, ο Αποστόλης Λατζώνης -με χόμπι την τεχνολογία και έντονο ενδιαφέρον για την εξέλιξή της- και ο Βασίλης Μεϊκόπουλος ξεκίνησαν άμεσα να θέτουν σε εφαρμογή τη σκέψη τους, σχεδιάζοντας, αναζητώντας υλικά, προσπαθώντας για τη δημιουργία του κατάλληλου λογισμικού, θέτοντας σε δοκιμαστικές λειτουργίες τα πρώτα τους ρομποτικά συστήματα. Στην παρέα με κοινό σκοπό το φιλόδοξο και δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, όπως αποδείχθηκε, εγχείρημα εντάχθηκε ένας τρίτος φίλος τους, ο Σταμάτης Βλάχος, βιομηχανικός σχεδιαστής και ένας τέταρτος, ο Απόστολος Βαλασσάς, ηλεκτρολόγος.

Ηταν οι πρώτοι που σύστησαν την εταιρία Συστημάτων Ρομποτικής Φαρμακείου «Mechanotronic ΕΠΕ», με έδρα το Βόλο, την οποία στη συνέχεια πλαισίωσαν νέοι μέτοχοι, που πίστεψαν στο επίτευγμα και δεν διαψεύστηκαν.

Η επιμονή τους ήταν τόση που μόλις σε μία τετραετία μέσω συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης κατόρθωσαν να μετατρέψουν αποκλειστικά και μόνο με τις δικές τους δυνάμεις και ιδίους πόρους, χωρίς καμία κρατική ή άλλη βοήθεια, μία ιδέα σε ένα υψηλών προδιαγραφών και πλήρως σύγχρονο ρομποτικό σύστημα με εφαρμογές στον τομέα των φαρμάκων.

Όταν μάλιστα σε μία πρόσφατη έκθεση της Ιταλίας συνέκριναν το δικό τους τελικό μοντέλο με παρόμοιας λειτουργίας συστήματα κολοσσιαίων εταιριών του εξωτερικού, οι οποίες μόνο στις ομάδες έρευνας απασχολούν 50 και πλέον άτομα, τότε οι δύο φαρμακοποιοί - εμπνευστές έφυγαν απόλυτα ικανοποιημένοι. Το στοίχημα δε που πέτυχαν ήταν να είναι πλέον σε θέση να λανσάρουν στην αγορά του εσωτερικού και του εξωτερικού όχι απλά ένα υπερσύγχρονο και αξιόπιστο ρομπότ, αλλά σε προσιτό κόστος. Η τιμή του είναι άκρως ανταγωνιστική, μειωμένη έως και 50% από εκείνη που συνάντησαν στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, που άναψε το φυτίλι... της προσπάθειάς τους.

Σήμερα η Mechanotronic ΕΠΕ, η ελληνική εταιρία με έδρα το Βόλο, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εφαρμογών, το σχεδιασμό, και την κατασκευή των ρομποτικών συστημάτων με εφαρμογές στον τομέα των φαρμάκων. «Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία παράγει αυτοματοποιημένα ρομποτικά συστήματα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποθεμάτων για τα φαρμακεία, καθώς και για τις φαρμακαποθήκες, κλινικές και νοσοκομεία», μας εξηγεί ο διαχειριστής της εταιρίας Σταμάτης Βλάχος.

Στόχος, προσθέτει, ήταν να δημιουργηθεί ρομποτικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες όλων των φαρμακοποιών, ώστε να μην πρέπει να σπαταλούν οι ίδιοι τον προσωπικό τους πολύτιμο χρόνο για την αποθήκευση των φαρμάκων. Αντίθετα, να μπορούν να επενδύσουν αυτό το χρόνο στην εξυπηρέτηση των πελατών τους και στην άσκηση του επιστημονικού τους έργου.

Το φάρμακο κατευθύνεται μόνο του στον πάγκο!

Μετά τη δημιουργία του πρώτου πειραματικού μοντέλου, ακολούθησαν δοκιμές και τροποποιήσεις μέχρι που έλαβε την τελική του μορφή. Πλέον έτοιμο για παραγωγή είναι μοντέλο σχεδιασμένο για φαρμακαποθήκη, ενώ το μεγάλο τελειοποιημένο μοντέλο προορίζεται ήδη για εξαγωγή στην Ιταλία, έπειτα από παραγγελία.

Το μικρό μοντέλο τοποθετήθηκε το καλοκαίρι του 2011 στο φαρμακείο του Απ. Λατζώνη, στην οδό Ελλησπόντου, στη Ν. Ιωνία. Το συγκεκριμένο ρομπότ τέθηκε σε λειτουργία με λογισμικό που σχεδίασε μόνος του ο φαρμακοποιός, ο οποίος ασχολείται με την τεχνολογία ως χομπίστας!

Σε αυτό το φαρμακείο, οι πελάτες δεν βλέπουν τον φαρμακοποιό ή τους υπαλλήλους του να απομακρύνονται από τον πάγκο, ούτε να ανοίγουν ψάχνοντας τις μεγάλες συρταριέρες, ούτε να ανεβαίνουν σε σκαμπό για να φτάσουν ένα από τα σκευάσματα.

Το φάρμακο έρχεται μόνο του στον πάγκο, δίπλα στα χέρια του φαρμακοποιού, κάνοντας με ένα κλικ του υπολογιστή τη διαδρομή από τα ράφια αποθήκευσης μέσα από μία φυσούνα!

Κάποτε η αποθήκευση των φαρμάκων γινόταν σε ράφια. Τα ράφια αντικαταστάθηκαν από τις συρταριέρες. Στο φαρμακείο του Απ. Λατζώνη οι συρταριέρες αντικαταστάθηκαν από το πρώτο πανελλαδικά ρομποτικό σύστημα.

Βήμα - βήμα η λειτουργία

Το ALTER EGO B2 μπορεί να αποθηκεύσει σχεδόν το σύνολο των φαρμάκων που χρησιμοποιεί ένα φαρμακείο και τα οποία δεν χρειάζονται ειδικές συνθήκες αποθήκευσης. Με τον τρόπο που λειτουργεί αφήνει όλο και περισσότερο χρόνο στον φαρμακοποιό να ασχοληθεί με τους πελάτες του.

Ο τρόπος λειτουργίας του μηχανήματος είναι ο εξής: Ο φαρμακοποιός παραλαμβάνει τα φάρμακα που έχει παραγγείλει από την φαρμακαποθήκη. Κατευθύνεται στο scanner του μηχανήματος και σκανάρει τα φάρμακα. Το μηχάνημα αναγνωρίζει το φάρμακο από τα στοιχεία που έχει στη βάση δεδομένων του. Μετά το σκανάρισμα το φάρμακο τοποθετείται στην θυρίδα του ιμάντα φόρτωσης. Το φάρμακο προωθείται στο εσωτερικό του μηχανήματος και αυτόματα η κεφαλή φόρτωσης παίρνει το φάρμακο από τον ιμάντα και το τοποθετεί σε ένα από τους δύο αποθηκευτικούς χώρους που έχει το μηχάνημα.

Όταν ζητηθεί φάρμακο από τον φαρμακοποιό βάσει συνταγής, ο φαρμακοποιός πληκτρολογεί τη συνταγή στο υπάρχον λογισμικό και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του μηχανήματος λαμβάνει τη συνταγή και αρχίζει την εκτέλεσή της. Αυτόματα το μηχάνημα γνωρίζει αν το φάρμακο υπάρχει στον αποθηκευτικό του χώρο και με την κεφαλή εκφόρτωσης το φάρμακο οδηγείται μέσω σωληνωτού ταχυδρομείου ή με άλλο τρόπο στη θέση εργασίας του φαρμακοποιού.

Η κεφαλή εκφόρτωσης μπορεί να διαχειριστεί περισσότερα από ένα φάρμακο ταυτόχρονα, μειώνοντας το χρόνο εξυπηρέτησης του πελάτη.Το μηχάνημα μπορεί να δουλεύει ταυτόχρονα τη λειτουργία της φόρτωσης και της εκφόρτωσης. Επίσης το σύστημα αυτόματα βγάζει εκτός του μηχανήματος τα φάρμακα που επρόκειτο ή έχουν λήξει με αποτέλεσμα ο φαρμακοποιός να μην χρειάζεται να τα ψάχνει ένα - ένα. Με τη χρήση του ALTER EGO B2 το σύγχρονο φαρμακείο εξοικονομεί χώρο και χρόνο και αποφεύγονται τα λάθη λόγω της αυτόματης διακίνησης, δίνοντας τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό να ασχοληθεί με τον πελάτη.

«Το κόστος του μηχανήματος είναι άκρως ανταγωνιστικό, αφού η τιμή του είναι σχεδόν η μισή από τα μηχανήματα του ανταγωνισμού. Αυτό φυσικά μάς δίνει τη δυνατότητα των εξαγωγών. Όλα τα μηχανήματα έχουν CE και η εταιρία έχει ISO 9001:2008 στο σχεδιασμό και την κατασκευή ρομποτικών συστημάτων» τόνισε ο διαχειριστής της εταιρίας Σταμάτης Βλάχος.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: