10.7.12

Η εθνική μοναξιά των offshore...



kourdistoportocali
Από τον Βασίλη Μπόνιο

Υπάρχει ένα πλάνο από video του χθεσινού Εurogroup, κρατάει δευτερόλεπτα, αλλά το βλέπεις και σούρχεται να κλάψεις, πριν εξοργισθείς και... φας τις σάρκες σου. Δείχνει τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών Κύπριο Βάσο Σιαρλή (επί Κυπριακής Προεδρίας το συγκεκριμένο ECOFIN) και τον συνεργάτη του βυθισμένους στη μοναξιά τους στη τεράστια αίθουσα του συνεδρίου. Οι υπόλοιποι κρατούν τις αποστάσεις από τον πάσχοντα με την «μεταδοτική ασθένεια» του φονικού χρέους.

Κι ενώ οι Κύπριοι αδελφοί είχαν κατεβάσει τα χέρια αφημένοι στη μοίρα τους ο Γιάννης Στουρνάρας έδινε τις μικρές επικοινωνιακές μάχες γνωριμίας με δειλά χαμόγελα και την ταπεινή ευγένεια του ανθρώπου που γνωρίζει ότι είναι ο 5ος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας που συναντούσαν κάποιοι από τις παλιοκαραβάνες της συνόδου. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Σαχινίδης, Ζανιάς, Στουρνάρας. Αυτό από μόνο του δεν είναι καθόλου πειστικό και άξιο εμπιστοσύνης. Κι όμως για κάποιους μεταφυσικούς λόγους ο Στουρνάρας είναι ο τελευταίος υπουργός μιας Ελλάδας όπως τη γνωρίσαμε από το 1974 και μετά. Η απειλή να επιστρέψουμε σε μια Ελλάδα, εκείνη των δεκαετιών του 50 και του 60, που γλείφαμε τις πληγές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου δεν είναι κάτι που μπορούμε να αντέξουμε ως λαός. Δεν είμαστε πλέον σκυλιά της επιβίωσης όπως ο Σέρβοι που βομβάρδιζε ο Κλίντον των γνωστών «συμβουλευτικών» εταιρειών και οι Γερμανοί. Δεν είμαστε Κροάτες, ούτε καν Ούγγροι και Πολωνοί. Είμαστε ένας λαός της πιστωτικής κάρτας που μαλθακίστηκε καθώς κατανάλωνε με βουλιμία τα φετίχ της «καλής ζωής».

Κι από δίπλα μας η μαρτυρική Κύπρος με τα θηριωδη δικηγορικά γραφεία που πουλάνε φορολογικούς παραδείσους σε πάσης φύσεως λαμόγια του παγκόσμιου χωριού. Ανάμεσά τους και πολλά ηχηρά ονόματα της αθηναικής επιχειρηματικής και μηντιακής ζωής που έσπευσαν να εξαφανίσουν το προιόν του εκβιασμού και της προσφοράς «υπηρεσιών» σε offshore με ειρωνικές-προς τα κορόιδα-ονομασίες. Δεν υπάρχει σκάνδαλο λεηλασίας δημοσίου χρήματος που να μην περνάει μέσα από δικηγορικά γραφεία της Κύπρου. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Κύπριοι κυβερνώντες που έως πολύ πρόσφατα κρυβόντουσαν πίσω από τις φιγούρες των χαροκαμένων γυναικών που έχασαν παιδιά, άνδρες, αδέλφια, αγαπημένα πρόσωπα στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Δεν είναι μόνο η επαιτεία που μας ξιπάζει στα πρόσωπα των ψυχρών γερμανών, Ολλανδών και πάει λέγοντας. Είναι και η δική μας αλήθεια που δεν έχουμε δικαίωμα να την κρύβουμε όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της. Κι αυτή η αλήθεια-η ελληνοκυπριακή- είναι ότι αυτές οι δύο αδελφές χώρες με τις «απόλυτες Ελληνίδες σταρ» Βίσση και Παπαρίζου, φιλοξενούν μερικές χιλιάδες από τα πιο απόλυτα λαμόγια του πλανήτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: