20.8.12

Κλείνει η «ψαλίδα» Τσάβες-Καπρίλες εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα...


Καράκας.
Περιορίζεται το προβάδισμα του Ούγκο Τσάβες έναντι του αντιπάλου του, εν όψει των προεδρικών του Οκτωβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Ο νυν πρόεδρος συγκεντρώνει ποσοστό 49,3%, έναντι 47,2% του νεαρού Ενρίκε Καπρίλες. Η δημοσκόπηση έγινε... από την εταιρεία Varianzas το διάστημα 2-15 Αυγούστου σε δείγμα 2.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Ο δρόμος βέβαια μέχρι την 7η Οκτωβρίου είναι μακρύς. Μέχρι τότε, οι δύο υποψήφιοι συνεχίζουν με εντατικότατους ρυθμούς την προεκλογική τους εκστρατεία.

Ο νυν πρόεδρος, ο οποίος πριν από ένα χρόνο ανακοίνωνε ότι συνεχίζει τον αγώνα κατά του καρκίνου, εμφανίζεται ευδιάθετος και σε καλή φόρμα.

Πρόσφατα συμμετείχε στη Σύνοδο της Mercosur, όπου η Βενεζουέλα έγινε και επίσημα μέλος, ενώ πριν από μερικές μέρες τίμησε τον μοναδικό χρυσό Ολυμπιονίκη της χώρας του.

Στην πλέον πρόσφατη ομιλία του ο Τσάβες εξομολογήθηκε στους οπαδούς του ότι θα ήθελε να γεράσει κάπου πολύ μακριά, δίπλα στις όχθες ενός ποταμού. Είπε μάλιστα ότι «ονειρεύεται» να αποχωρήσει από την προεδρία το 2019, «εφόσον ο λαός τον απελευθερώσει».

Σημειώνεται ότι ο Ούγκο Τσάβες έγινε πρόεδρος της Βενεζουέλας το 1999.

Ο νεαρός Καπρίλες «οργώνει» κυριολεκτικά τη χώρα, ακολουθώντας προεκλογική εκστρατεία «πόρτα-πόρτα».

Ο ίδιος σημειώνει με χιούμορ ότι αν γίνει πρόεδρος θα βγει να χορέψει στους δρόμους, προκειμένου να γιορτάσει με αυτό τον τρόπο «τη νίκη του καλού έναντι του κακού».

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που η Αντιπολίτευση διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία, αφού ο Καπρίλες είναι ένας μετριοπαθής υποψήφιο, άφθαρτος και ικανό να γοητεύσει ακόμα και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά στηρίζουν τον Τσάβες.

«Το να πουλήσεις στους πολίτες ότι το παρελθόν είναι καλύτερο από το παρόν είναι εντελώς ανόητο, γιατί το παρόν ήλθε ως απόρριψη του παρελθόντος.

» Ο Καπρίλες είναι ο πλέον ικανός να διαψεύσει την εντύπωση που πάντα υπήρχε στην κοινή γνώμη ότι η αντιπολίτευση επιθυμεί απλώς να φέρει στην εξουσία το παρελθόν: είναι η ηλικία του, είναι το προφίλ του, είναι το γεγονός ότι δεν τον στήριξε κανένα από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα» λέει στην El Pais πολιτικός αναλυτής.

Για την ιστορία, ο 39χρονος Καπρίλες προέρχεται από οικογένεια εβραίων που διέφυγαν από την Ευρώπη στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε στην Βενεζουέλα και έκανε περιουσία.

Η οικογένειά του ελέγχει τράπεζα, κατασκευαστική εταιρεία, Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και τη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στη χώρα.

Ο ίδιος σε αντίθεση με τα αδέλφια του, ασχολήθηκε με την πολιτική και σε ηλικία 26 χρονών έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Βουλής.

Ο δρόμος βέβαια για την κάλπη του Οκτωβρίου είναι μακρύς...


Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: