26.8.12

Αρνητική για την Μέρκελ δημοσκόπηση...


Τη δυσκολία την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει η Ανγκελα Μέρκελ ως προς τον σχηματισμό κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές του 2013 υπογραμμίζει δημοσκόπηση που...

διενεργήθηκε από την εταιρία Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης μπορεί οι Συντηρητικοί να κερδίζουν μια ποσοστιαία μονάδα και να φθάνουν το 36%, αλλά ο κυβερνητικός τους εταίρος, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), χάνουν μια ποσοστιαία μονάδα και βρίσκονται στο 4%, δηλ. κάτω από το 5% που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Το κόμμα των Πειρατών, το οποίο απέσπασε έδρες σε περιφερειακές εκλογές τον περασμένο χρόνο, επίσης χάνει μια ποσοστιαία μονάδα και φαίνεται να εξασφαλίζει 7%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική για την Μέρκελ δεδομένου ότι οι Πειρατές αντλούσαν ψήφους από τους κυριότερους κεντροαριστερούς της αντιπάλους.

Όσον αφορά το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλδημοκράτες το ποσοστό τους βρίσκεται στο 28%, μια ποσοστιαία μονάδα κάτω, ενώ οι Πράσινοι, ο επικρατέστερος εταίρος τους σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού, βρίσκεται στο 14%, δηλαδή μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν οι τάσεις της δημοσκόπησης επαληθευτούν στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου και το FDP δεν εξασφαλίσει έδρες στην Κάτω Βουλή, τότε θεωρείται πολύ πιθανό η Ανγκελα Μέρκελ να αναγκαστεί να σχηματίσει «ευρύ συνασπισμό» με το SPD, όπως συνέβη την περίοδο 2005-09.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: