31.8.12

Ο στόχος είναι ολόκληρο το ελληνικό έλλειμμα ...


Με στόχο να συμφωνήσουν μέτρα που θα ισοσκελίσουν τον ελληνικό προϋπολογισμό μέσα στην επόμενη διετία, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, επανέρχεται η... τρόικα για τη συνέχιση του ελέγχου.

Το λεγόμενο πακέτο των 11,5 δισ. αποτελεί τον πυρήνα των μέτρων όμως οι ελεγκτές στο τέλος της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να έχουν περιγράψει ολόκληρο και όχι απλά ένα τμήμα του δρόμου της χώρας προς την εξυγίανση. Συνεπώς ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί καταρχήν στο έλλειμμα του 2012. Με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο οικονομικών, το περιθώριο για το πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου δεν υπερβαίνει τα 1,6 δισ. Ο υπουργός οικονομικών έχει δεσμευθεί ότι η χρονιά πρέπει να μην ξεπεράσει τον ονομαστικό στόχο των 14,9 δισ. ανεξαρτήτως ύφεσης και εκλογικών καθυστερήσεων, συνεπώς εξετάζεται το ενδεχόμενο ένα μεγάλο τμήμα των μέτρων να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία ψήφισης του πακέτου στο κοινοβούλιο, δηλαδή μέσα στο 2012.

Η υπερψήφιση των μέτρων είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, με τα ταμειακά διαθέσιμα να εξαντλούνται και την υπομονή των εταίρων να εξαντλείται. Η δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι η παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2013.

Το συνολικό πακέτο που θα συμφωνηθεί, έχει τη δυνατότητα να είναι όντως το τελευταίο, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός. Οι βασικοί λόγοι είναι τρεις:

1. Πρώτον αφορά ολόκληρο το υπόλοιπο του ελλείμματος και άρα αν εφαρμοστεί χωρίς υπαναχωρήσεις ολοκληρώνει την ελληνική προσπάθεια προσαρμογής.

2. Κατά το διάστημα της εφαρμογής του και με τη χρηματοδότηση εξασφαλισμένη, ενδέχεται τα δεδομένα στην ΕΕ να αρχίσουν να αλλάζουν, με την πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση, τον κεντρικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, αλλά και την επιστροφή στην ανάπτυξη λόγω της απόδοσης των διαρθρωτικών μέτρων.

3. Και τέλος μέσα στην περίοδο εφαρμογής είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος και άρα η εξυπηρέτησή του μπορεί να ελαφρύνει, μέσω της διαγραφής των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της υπαγωγής τους στον ESM.

Μετά τη συνολική συμφωνία για τον τρόπο μείωσης, ανοίγει άλλωστε ο δρόμος για την επιμήκυνση, που θα είναι πολιτική απόφαση. Στην περίπτωση που το βήμα της προσαρμογής αποδειχθεί βραδύτερο, οι εταίροι θα μπορούσαν να αποδεχθούν μια βραδύτερη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας από το πρώτο διμερές δάνειο. Ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να έχει καλύτερη τύχη αν η χώρα έχει εκμηδενίσει το πρωτογενές της έλλειμμα ή έχει πετύχει και ένα πρωτογενές πλεόνασμα.

Πέραν όμως των δημοσιονομικών εξαιρετική έμφαση θα δοθεί από τους ελεγκτές και στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων. Η «αποσοβιετοποίηση» της οικονομίας είναι κομβικής σημασίας και οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι δεν έρχονται με διάθεση να κάνουν υποχωρήσεις σε κλειστά επαγγέλματα, λόμπι, ομάδες κεκτημένων συμφερόντων, κλειστές αγορές, όπως η αγορά ενέργειας και παρωχημένες εργασιακές σχέσεις. Η χώρα θα βαθμολογηθεί για την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση στα επαγγέλματα, στην βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την μείωση της γραφειοκρατίας.

Οι ελεγκτές γνωρίζουν ότι το διαρθρωτικό είναι πολύ δυσκολότερο κομμάτι από το δημοσιονομικό διότι αγγίζει ομάδες συμφερόντων με υψηλές προσβάσεις και συναλλαγή με το πολιτικό σύστημα. Από την άλλη ο πρωθυπουργός έχει στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό ότι η κόκκινη γραμμή είναι η παραμονή στο ευρώ και όχι το συμφέρον κάποιας ομαδούλας στο δημόσιο μαγαζί – άποψη που στηρίζει τουλάχιστον και ο κυβερνητικός εταίρος Φ.Κουβέλης. Σε κάθε περίπτωση, αν το μήνυμα των Βρυξελλών και των εταίρων δεν έχει γίνει κατανοητό, τότε υπάρχουν ευκαιρίες να επαναληφθεί, στο άτυπο ecofin στην Κύπρο ή στην επίσκεψη του προέδρου της ΕΕ στην Αθήνα.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: