30.8.12

Η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα από ότι πολλοί θεωρούν...


Αν η Ελλάδα δείξει ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, θα της δοθεί η επιμήκυνση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, αναφέρει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Financial Times.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι... η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα (για την οικονομία της), από ότι πολλοί θεωρούν, καθώς το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώνεται και το πρωτογενές έλλειμμα - πριν από τις δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους - έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι πολιτικές για τη διάσωση θα αλλάξουν σημαντικά, προσθέτει το άρθρο, αν η Ελλάδα επιτύχει σύντονα πρωτογενές πλεόνασμα. Μία διακοπή της χρηματοδότησης θα ήταν λιγότερο κρίσιμη στην περίπτωση αυτή, καθώς θα οδηγούσε μεν σε μία αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά θα ήταν λιγότερο επώδυνη σε σχέση με το αν υπήρχε ένα μεγάλο κενό χρηματοδότησης.

Το σημαντικό είναι ότι μία χρεοκοπία δεν θα χρειαζόταν να οδηγήσει σε μία έξοδο από το ευρώ, αναφέρει το άρθρο. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα στην περίπτωση που η Ευρωζώνη προχωρήσει στην τραπεζική ένωση, η Ελλάδα δεν θα έχει να κερδίσει τίποτε από την έξοδό της από το ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας. Η επιστροφή στη νέα δραχμή είναι λιγότερο πιθανή από ότι θεωρούν οι αγορές, καταλήγει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: