
Ο Βοτανικός από το 2000 έπρεπε να είναι ένας πνεύμονας πρασίνου, με την ανάπλαση που είχε αποφασιστεί
Ρεπορτάζ: Προκόπης Γιόγιακας
Ο χώρος που κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί ως το νέο «σαλόνι» της Αθήνας, εξαιτίας της μεγαλύτερης μεταολυμπιακής παρέμβασης σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, που είναι η...
διπλή ανάπλαση, εξακολουθεί να παραμένει πνιγμένος στα σκουπίδια και παραδομένος στην οικοδομική αναρχία. Το παρήγορο είναι ότι έχουν ξεμπλοκάρει οι διαδικασίες για τα έργα της διπλής ανάπλασης, τα οποία σε πρώτη φάση αναμένεται να δημιουργήσουν 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
Εν τω μεταξύ ο Δήμος Αθηναίων, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την εικόνα, ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή επιχείρηση καθαρισμού στον χώρο που είχε στηθεί ο καταυλισμός των Τσιγγάνων. Ηδη έχουν γίνει 85 προσαγωγές Αθιγγάνων (αλβανικής καταγωγής) και μαζεύτηκαν τα μπάζα που είχαν γεμίσει τον χώρο.
«Ο χώρος έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδόποτο», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς. «Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε αποκατάσταση ολόκληρης της περιοχής, που αποτελεί τμήμα τού Ελαιώνα. Στόχος είναι να προασπίσουμε τη δημοτική περιουσία και να προχωρήσει η διπλή ανάπλαση που θα δώσει ανάσα ζωής. Οι μικρές χωματερές θα κλείσουν. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν έργα για τη διαπλάτυνση των δρόμων, να γίνει το αποχετευτικό δίκτυο και να καθαρίσει το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ - όπου καταλήγουν χωρίς καμιά επεξεργασία τα λύματα από τις βιοτεχνίες».
Η περιοχή θα έπρεπε, με βάση Προεδρικό Διάταγμα του '95, ήδη από το 2000 να ήταν ένας πνεύμονας πρασίνου που θα κάλυπτε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων.
Σήμερα, 12 χρόνια μετά, βρισκόμαστε και πάλι στο «σημείο μηδέν». Οπως επισημαίνει ο αρχιτέκτονας - δρ πολεοδόμος Σπύρος Τσαγκαράτος, «ακόμη και οι απαλλοτριώσεις έχουν μπλοκάρει με αποτέλεσμα τα δικαστήρια να απελευθερώνουν κοινόχρηστους χώρους αφού πέρασε η προβλεπόμενη 8ετία της δέσμευσης χωρίς οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων κτιρίων να έχουν αποζημιωθεί».
Αυτός είναι και ο λόγος, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας Βιβή Μπάτσου, «που θα ξεκινήσει καταγραφή για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα: πόσο έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις, σε τι ποσοστό έχει εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα του '95».
ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Για την πρόεδρο του ΟΡΣΑ μοχλό ανάπτυξης αποτελεί η διπλή ανάπλαση. «Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εγκριθεί και αναμένεται η έκδοση Διατάγματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εάν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα τού Σεπτεμβρίου και βγουν οι άδειες, τότε τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο», εκτιμά.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο ΟΡΣΑ έχει εγκρίνει τη δημιουργία κτιρίου 4.800 τετραγωνικών μέτρων στον Βοτανικό, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, που θα έχει αθλητικές και εμπορικές χρήσεις. Επίσης ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την απόκτηση των υπολοίπων ακινήτων - 20 στρέμματα - στον Βοτανικό.
Από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας επισημαίνουν ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί είναι αυτή της «συμπαγούς πόλης», όπου θα συνδυαστεί κατοικία με βιομηχανία. Ολοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η μετακόμιση της βιομηχανίας από τον Ελαιώνα προς τα Οινόφυτα και το Θριάσιο αύξησε τις μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο αλλά και τις αυθαίρετες κατασκευές, αφού δεν υπάρχουν οργανωμένοι υποδοχείς.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. Στον Ελαιώνα, που εκτείνεται σε μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, σήμερα ζουν και εργάζονται γύρω στους 40.000 ανθρώπους. Η έλλειψη κάθε ζωτικού χώρου και η οικοδομική αναρχία χαρακτηρίζουν την περιοχή. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για περπάτημα, αφού τα πεζοδρόμια είναι... άγνωστο είδος στην περιοχή. Την ίδια ώρα, όσο εύκολη είναι η πρόσβαση στον Ελαιώνα τόσο δύσκολο είναι το εσωτερικό του, που θυμίζει «άβατο» από την έλλειψη βασικών δρόμων.
Για παράδειγμα, η κυκλοφορία στην Αγίας Αννης - από τους λίγους δρόμους στον Ελαιώνα που έχουν πινακίδες - γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία αφού δεκάδες φορτηγά αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές, ενώ οι λακκούβες καραδοκούν. Ετσι, όπως λένε πηγές από τον ΟΡΣΑ, «χωρίς την ύπαρξη οδικού δικτύου δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη»...
TA NEA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου