25.8.12

Ανοιξε ρωγμή στο «τείχος του Βερολίνου»...


Σε νέα τροχιά φαίνεται να μπαίνουν οι σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου μετά τη χθεσινή συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Α. Σαμαρά. Η καγκελάριος, πάντως, επιμένει ότι η τήρηση των δεσμεύσεων προηγείται όλων των άλλων
«Το όχι έγινε ίσως...». Με αυτή τη φράση...

, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος περιέγραψε την αντίδραση της κυρίας Α. Μέρκελ στο ελληνικό αίτημα περί επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, που έθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός στη χθεσινή, κρίσιμη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο.

Ο στόχος του κ. Σαμαρά, που δεν ήταν άλλος από το να «σπάσει ο πάγος» μεταξύ των δυο ηγετών, φαίνεται ότι επετεύχθη κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών με τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς κανείς δεν ανέμενε ότι σε μια πρώτη συνάντηση θα λύνονταν όλα τα προβλήματα, ειδικά όταν έχει προηγηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό χρονικό διάστημα, στο οποίο κυριαρχούσε η καχυποψία και οι επιφυλάξεις. Oπως είπαν άλλωστε και οι δυο ηγέτες, χθες έγινε ένα πρώτο βήμα...

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε, ήταν η φράση της καγκελάριου Μέρκελ, όταν οι κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας ολοκλήρωσαν την παρουσίαση του πακέτου των μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ που θα ληφθούν άμεσα στη χώρα μας. «Σας πιστεύω. Υλοποιήστε το πρόγραμμα και βλέπουμε...», τόνισε αναφερόμενη προφανώς στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, μετά το τέλος των επίσημων δηλώσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό και είχαν μια εκτός προγράμματος, τετ α τετ συνάντηση, διάρκειας περίπου 20 λεπτών.
Ανοιξε ρωγμή στο «τείχος του Βερολίνου»

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συνάντησης των δυο αντιπροσωπειών, που ξεπέρασε σε διάρκεια τη μία ώρα, η κυρία Μέρκελ έθεσε ευθύς εξαρχής το ζήτημα της πιστής τήρησης των όσων προβλέπει το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και ζήτησε από τον πρωθυπουργό προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί. Επανέλαβε μάλιστα, τρεις φορές, την ανάγκη πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση να μελετηθεί η έκθεση της τρόικας και βάση αυτού του κειμένου - σημείωσε - θα γίνει το επόμενο βήμα...

Εδωσε έμφαση, όπως ακριβώς έπραξε και πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ, στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και των ιδιωτικοποιήσεων και πρόσθεσε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση.
Ανοιξε ρωγμή στο «τείχος του Βερολίνου»

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του επανέλαβε ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και υπογράμμισε ότι συμφωνεί απόλυτα με τους στόχους που έχουν τεθεί. Επικαλέσθηκε όμως την εντεινόμενη ύφεση στη χώρα μας, προκειμένου να θέσει και στη Γερμανίδα καγκελάριο το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έσπευσε να τονίσει ότι η Ελλάδα δεν ζητεί χρήματα και πως υπάρχουν τρόποι να καλυφθεί το κενό των 20 δισ. που θα προκύψει εάν δοθεί η παράταση. Εφερε ως παράδειγμα την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημόσιου αλλά και την παράταση στην αποπληρωμή του πρώτου δανείου που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η επιμήκυνση θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης-ανάπτυξης της οικονομίας, που είναι - όπως είπε - το ζητούμενο και για τους Ελληνες και για τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη γερμανική πλευρά ετέθη μετ' επιτάσεως το θέμα της εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης και έγινε ειδική αναφορά στο θέμα των δήμων, στην Υγεία αλλά και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Η κυρία Μέρκελ ζήτησε να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο η task force που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς έθεσε με ευγενικό τρόπο το θέμα των αρνητικών δηλώσεων που γίνονται από Γερμανούς - κυρίως - αξιωματούχους. «Την ώρα που καταβάλλεται μια γιγαντιαία προσπάθεια από την Ελλάδα, τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν βοηθούν», φέρεται να είπε. Με την παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού συμφώνησε η κυρία Μέρκελ, η οποία - ωστόσο - συμπλήρωσε ότι και στη Γερμανία ανησυχούν για την πορεία του εγχειρήματος στην Ελλάδα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Πρώτον, ότι θα φέρουμε αποτελέσματα. Δεύτερον, ότι αυτήν τη στιγμή εξαλείφουμε ταυτόχρονα δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αλλά και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας. Και τρίτον, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ: «Θέσαμε τη μεγάλη προτεραιότητα που λέγεται ανάπτυξη, η αρχή της οποίας είναι η ανάκαμψη. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε. Αναπνοές, δηλαδή, για να φθάσουμε μακρύτερα, στον στόχο μας».

Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ: «Κανένας δεν είναι αναμάρτητος. Η δική μου προσπάθεια υπήρξε πάντοτε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Είμαι οικονομολόγος και θεωρώ ότι αυτό είναι το μεγάλο γιατρικό για μια χώρα που έχει τόσα προβλήματα όσο η δική μας».

Α. ΜΕΡΚΕΛ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: «Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα είπαμε ότι αυτό που πρέπει να συμπεριληφθεί μέσα σε αυτό το σχήμα είναι ότι θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις και όλες οι απαιτήσεις. Και είπαμε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία, όσο μπορούμε, σ' αυτό το πλαίσιο προσπάθειας της Ελλάδας να υλοποιήσει τις απαιτήσεις που έχουν εμφανισθεί, θα τη βοηθήσουμε ιδιαίτερα».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: «Μέχρι ποίου σημείου μπορούμε να επιβαρύνουμε κάποιον, είναι κάτι το οποίο θα βασισθεί στις θέσεις της τρόικας. Δεν έχω την έκθεση της τρόικας. Πρέπει να περιμένουμε να την έχουμε. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου ώστε η Γερμανία να τείνει χείρα βοηθείας έτσι ακριβώς όπως το θέλει και η Ελλάδα».

Η ΚΡΙΤΙΚΗ: «Υπάρχουν και οι Γερμανοί, οι οποίοι λένε ότι «εδώ και δύο χρόνια δίνουμε λεφτά, εγγυώμεθα χρήματα για την Ελλάδα» και συνεχώς μας λένε «ναι, ότι αυτό το οποίο περιμένατε δεν έγινε, αλλά πρέπει να δοθούν και άλλα χρήματα και άλλες αναβολές». Και εδώ υπάρχει ένας έντονος εκνευρισμός».

Βενιζέλος - Ολάντ
Ενημέρωση από Σαμαρά

Με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Α. Σαμαράς μετά τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τα επιχειρήματα που αξιοποίησε στη συζήτηση καθώς και για τις αντιδράσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου. Συμφωνήθηκε να υπάρξει την επόμενη εβδομάδα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις εν όψει και της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φ. Ολάντ εν όψει της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο.

Γερμανικός τύπος
«Δέσμευση με υπογραφή»

Με αρνητικά, εν μέρει και εμπρηστικά, δημοσιεύματα υποδέχθηκε χθες ο γερμανικός Τύπος τoν Α. Σαμαρά στο Βερολίνο. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση της «Bild» που, με τον προκλητικό τίτλο «Κύριε Σαμαρά δεσμευθείτε και υπογράψτε», δημοσίευσε μια -πλαστή- εγγυητική επιστολή με αρχαιοελληνική γραμματοσειρά την οποία ο Eλληνας πρωθυπουργός καλείται να υπογράψει.

Σε άλλο άρθρο των γερμανικών «Financial Times» αναφέρεται η πληροφορία ότι δεκαμελής ομάδα εργασίας, της οποίας ηγείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εξετάζει τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η απόφαση για τη δημιουργία της ομάδας εργασίας δείχνει ότι η Α. Μέρκελ θέλει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο.

Η «Sueddeutsche Zeitung» φιλοξενεί συνέντευξη του οικονομολόγου Μ. Νόιμαν, ο οποίος υπήρξε και μέντορας του επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν. Ο Νόιμαν υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για την Ελλάδα» και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει ανοιχτά τις κινήσεις του Βάιντμαν στην ΕΚΤ.

Γιάννης Σαραντάκος
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: