26.9.12

Λύση για όλα θέλει η ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου...


Συνολικό σχέδιο για τη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, με στόχο να ληφθούν οριστικές και ευνοϊκές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Παρακάμπτονται οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, που επιμένει να συζητηθεί το κλείσιμο της...
υπόθεσης σε χρόνο μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ορος απαράβατος είναι η ψήφιση στη Βουλή των επώδυνων μέτρων

Σε συνολική διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18-19 Οκτωβρίου, με αποφάσεις-ανάσα για την επόμενη δόση των δανείων και την επιμήκυνση του προγράμματος, προσανατολίζεται η Ευρωζώνη. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, πρόθεση των κοινοτικών παραγόντων είναι να επισπεύσουν τις διαδικασίες και οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα να ληφθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον επόμενο μήνα.

Σε αυτήν τη φάση, απομονωμένη εμφανίζεται η Γερμανία, η οποία είναι η μόνη χώρα που θεωρεί πρόωρη τη λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο του Οκτωβρίου και ζητά να μετατεθούν οι κοινοτικές αποφάσεις μετά τις αμερικανικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου.

Το σχέδιο για τη συνολική λύση του «ελληνικού προβλήματος» προβλέπει αφενός την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από τον Ιούνιο και αφετέρου την απόφαση για διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Βέβαια, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε αυτό τον σχεδιασμό που επεξεργάζονται οι κοινοτικές πρωτεύουσες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει κλείσει το επώδυνο πακέτο των μέτρων και κυρίως να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες.

Πρώτος σταθμός σε αυτήν τη μάχη των 20 ημερών είναι η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, αύριο στις Βρυξέλλες, η οποία θα προετοιμάσει το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι πρώτες εκτιμήσεις από την έκθεση της τρόικας και θα επισημοποιηθεί ότι η Ελλάδα θα είναι από τα βασικά θέματα στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι η έκθεση της τρόικας να είναι έτοιμη για τις 8 Οκτωβρίου, να συζητηθεί από τους 17 υπουργούς Οικονομικών, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθεί. Οι πηγές της Κομισιόν τόνιζαν ακόμη ότι, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί στο Eurogroup, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μεταξύ 8 και 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να γίνουν λεπτομερής επεξεργασία και προετοιμασία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από την επιμήκυνση, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τους Ευρωπαίους ιθύνοντες να εξετάζουν συνδυασμό λύσεων με αποφασιστική συνεισφορά της ΕΚΤ. Ειδικότερα, η Ευρωζώνη πιέζει τη Φρανκφούρτη να υπάρξει κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Ακόμη, ορισμένα κράτη του ευρώ υποστηρίζουν, όλο και πιο έντονα, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποδεχθεί τη μη εξόφληση ελληνικών ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2013-2016 με την επίτευξη συμφωνίας για την αποπληρωμή τους μετά το 2020.

Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα επίσπευσης της καταβολής των δόσεων των δανείων στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.

Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης

ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ
«Κλειδώνουν» τα μέτρα

Αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα πραγματοποιηθεί η νέα -και τελική σε ό,τι αφορά το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ- σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κ. Βενιζέλο και Κουβελη.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε αργά χθες το απόγευμα με τον Γ. Στουρνάρα, θεωρεί ότι οι εκκρεμότητες έχουν επιλυθεί, μετά μάλιστα και τα μέτρα απόκλισης που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Στόχος του είναι τα μέτρα να «κλειδώσουν» σε αυτήν τη σύσκεψη και τη Δευτέρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας μας επιστρέφουν στην Αθήνα να υπάρξει η οριστική συμφωνία. Εφόσον αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, τότε τα μέτρα θα εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με τη μορφή ενός άρθρου...
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: