8.9.12

Μπαρνιέ: Ευρωπαϊκή εποπτεία στις τράπεζες της ευρωζώνης εντός του 2013...


Η εφαρμογή μίας ευρωπαϊκής εποπτείας από την ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης, από τις αρχές του 2013 είναι αναγκαία και δυνατή, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είμαστε στην αρχή του Σεπτεμβρίου, κάνουμε αυτή την... πρόταση πολύ γρήγορα, χωρίς αυτοσχεδιασμό, ώστε οι υπουργοί οικονομικών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσουν να την εγκρίνουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε αυτή η ολοκληρωμένη εποπτεία να είναι αποτελεσματική και λειτουργική στις αρχές του επόμενου έτους», τόνισε ο Μπαρνιέ.

Αυτή είναι η προϋπόθεση ώστε το μελλοντικό μόνιμο ταμείο διάσωσης για τη ζώνη του ευρώ, το ΕSM, να μπορεί να δανείζει απευθείας τις τράπεζες χωρίς να περνά από τα κράτη, αποφεύγοντας έτσι την αύξηση του χρέους τους, υπογράμμισε ακόμα ο επίτροπος.

Το σχετικό σχέδιο θα παρουσιάσει ο κ. Μπαρνιέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προσεχή Τετάρτη και θα προτείνει η ΕΚΤ να αναλάβει την εποπτεία όλων των τραπεζών της ζώνης του ευρώ και να είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση και την ανάκληση των αδειών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι χθες, από το Άμστερνταμ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωτράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, είχε επίσης δηλώσει τον εποπτικό ρόλο που ενδέχεται να αναλάβει η ΕΚΤ για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: