7.9.12

21 χρόνια από την τραγωδία στο όρος Όθρυς...


Είκοσι ένα χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία στο όρος Όθρυς, με θύματα 63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες του μοιραίου μεταγωγικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας C-130/748 και οι πληγές των συγγενών των θυμάτων, συνεχίζουν να αιμορραγούν.
Δύο...
δεκαετίες μετά τη μοιραία πτήση προς τον θάνατο και τα δεκάδες «γιατί» παραμένουν αναπάντητα. «Θα σας θυμόμαστε πάντα», τα λόγια του ιερέα που συλλειτούργησε στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε χθες το πρωί στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στην Όθρυ, στη μνήμη των πεσόντων αεροπόρων μεταξύ των οποίων ήταν και ο γιος του.

Στο μνημόσυνο, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στο Μνημείο Πεσόντων που έχει στηθεί στην περιοχή, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας: ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Αλμυρού, Ευ. Χατζηκυριάκος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Αλμυρό, Χρ. Βούλγαρης, ο διοικητής του Α.Τ. Αλμυρού, εκπρόσωποι από την 111 Πτέρυγα Μάχης Νέας Αγχιάλου και από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών κ.ά. Παρόντες και συγγενείς των 63 θυμάτων, που τους συντροφεύουν οι μνήμες της τραγωδίας και τα αναπάντητα «γιατί». Στην παγωμένη κορυφή «Τσατάλι» του Όρους Όθρυς, διαδραματίστηκε η τραγωδία την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991. Το C-130 / 748 είχε απογειωθεί λίγο πριν από το μεσημέρι της Τρίτης από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας στο πλαίσιο διατεταγμένης αποστολής που είχε σχέση με την εμπλοκή της χώρας μας στα τότε γεγονότα του Περσικού Κόλπου.

Ο τελικός του προορισμός, σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, ήταν η Κρήτη. Όμως πριν πάει εκεί έπρεπε πρώτα να πάρει προσωπικό από την 111 ΠΜ (στη Ν. Αγχίαλο) που στη συνέχεια θα μετέφερε στην 115 ΠΜ (Χανιά) και στο Τυμπάκι. Το μεταγωγικό αεροσκάφος βρισκόταν περίπου 38 χιλιόμετρα από την Αγχίαλο όταν ξαφνικά χάθηκε από το ραντάρ χωρίς προηγουμένως να έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα από τον κυβερνήτη του.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν στα στρατιωτικά δικαστήρια που ακολούθησαν, η τελευταία επαφή του με τον πύργο ελέγχου της 111 ΠΜ ήταν στις 12.55 το μεσημέρι κι ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωσης διά οργάνων, λόγω χαμηλής νέφωσης και κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή. Μετά χάθηκε...

Οκτώ αεροσκάφη F-16, δύο C-130, δυο πυροσβεστικά CL-215, δύο ελικόπτερα Σινούκ, ελικόπτερα του Ναυτικού και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας άρχισαν να ερευνούν την περιοχή όπου είχε χαθεί το αεροσκάφος. Παράλληλα μεγάλες δυνάμεις καταδρομώνκαι πεζοναυτών άρχισαν να «χτενίζουν» τα πιθανά σημεία πτώσης του, ψάχνοντας κυρίως πάνω από τη νοητή γραμμή της πορείας που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει. Όμως παρά την τεράστια κινητοποίηση, ο εντοπισμός των συντριμμιών του C-130 έγινε ύστερα από τέσσερις ημέρες, στην πλαγιά «Τσατάλι» του όρους Όθρυς, 60 χιλιόμετρα περίπου μακριά από το σημείο που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται και σε λάθος γωνία 63 μοίρες.

Τα αίτια του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Ο Τύπος της εποχής επιχείρησε να «φωτίσει» διάφορες πτυχές της τραγωδίας, για τα αίτια της συντριβής, την αργοπορία εντοπισμού του C-130, για το... μυστηριώδες στρατιωτικό αεροσκάφος που πετούσε στην περιοχή. Ούτε στα δικαστήρια ακούστηκαν όσα ίσως θα «λύτρωναν» τους νεκρούς και τις οικογένειές τους. «Άκρως Απόρρητο» χαρακτηρίστηκε το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης και μπήκε στο συρτάρι...
http://thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: