30.9.12

Επιπλέον 2,9 δισ. θα κληθούν να πληρώσουν το 2013 οι φορολογούμενοι...

Φόρους και επιβαρύνσεις ύψους 2,9 δισ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το οποίο γίνονται προσπάθειες να... κλείσει έγκαιρα για να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Η λύση των φόρων, αναφέρει το "Βήμα της Κυριακής", επιλέχτηκε λόγω και της αδυναμίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να συμφωνήσουν σε μέτρα όπως ο έλεγχος των δαπανών και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Το βάρος των αλλαγών θα κληθούν να σηκώσουν οικογενειάρχες, για τους οποίους καταργείται η ελάφρυνση λόγω τέκνων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα φορολογούνται πλέον με 35% από το πρώτο ευρώ.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, φορολόγηση στους αγρότες με βάση στοιχεία και βιβλία, αύξηση συντελεστών για τους ναυτικούς, αλλά και νέα φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Μεγάλη είναι όμως η επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και θα φορολογούνται πλέον, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, με συντελεστή 35%.

Tέλος, προβλέπεται να πέσει στο 19% (από 20%) η φορολογία των κερδών και των μερισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: