27.9.12

Ωρα μηδέν. Το καυτό πακέτο στα χέρια των "3"...



Η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση των μέτρων αρχίζει με την κρίσιμη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων. Στόχος τους να αρχίσει η ανάκαμψη από το 2013.
Με τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους... κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις δέκα και μισή το πρωί, αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την επικύρωση -και εντέλει την ψήφιση από τη Βουλή- των μέτρων που αποτελούν το πολυσυζητημένο «πακέτο» των 13,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημερώθηκε για το τελικό σχέδιο αργά το βράδυ της Δευτέρας από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, θα επισημάνει στους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρόνου και πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σήμερα, έτσι ώστε τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και θα χαρακτηρίσει ως καθοριστική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτώβρη, οπότε και θα συζητηθεί επισήμως πλέον το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον στη σημερινή σύσκεψη «κλειδώσουν» τα μέτρα συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ (10,5 δισ. από περικοπές και 3 δισ. με φορολογικά μέτρα), τη Δευτέρα θα επικυρωθούν σε νέα συνάντηση που θα έχει ο κ. Στουρνάρας με τους εκπροσώπους της τρόικας που επιστρέφουν στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής και λίγες ώρες μετά από αυτή τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς θα απευθυνθεί με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό. Θα περιγράψει τους στόχους της πολιτικής που ακολουθεί, θα διαβεβαιώσει για μια ακόμη φορά ότι είναι το τελευταίο -τέτοιου είδους- πακέτο και θα τονίσει ότι από το 2013 θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Εφόσον δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση, τα μέτρα θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή την Τρίτη, ή το αργότερο την Τετάρτη. Θα έχουν τη μορφή νομοσχεδίου με ένα άρθρο και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή μέσα σε δύο συνεδριάσεις (μία στην επιτροπή και μία στην ολομέλεια) θα ακολουθήσει η κρίσιμη ψηφοφορία. Θωρείται βέβαιο δε ότι πριν από την ψηφοφορία θα προηγηθεί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Η κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία, αλλά και διότι κορυφαία στελέχη της θεωρούν ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας της συνεχούς… μετρολογίας προκαλεί ένταση στην κοινή γνώμη και δεν βοηθά στην αποκατάσταση της ψυχολογίας των πολιτών αλλά και εκείνων που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: