18.9.12

Ποσό «530 εκατ. ευρώ χρειάζεται η Κύπρος» για να βγάλει τη χρονιά...


Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλής διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας έως το τέλος Δεκεμβρίου, η γενική λογίστρια της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Ρέα Γεωργίου προειδοποιούσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει αμέσως τα ...
530 εκατ. ευρώ (ποσό το οποίο αποτελεί την τρύπα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου), τότε ο κίνδυνος για στάση πληρωμών είναι ορατός.

Αντιθέτως ο κ. Σιαρλής δήλωνε ότι «έχουμε όλους τους μηχανισμούς για να μη βρεθεί το κράτος εκτεθειμένο».

Η ανάγκη μισού δισεκατομμυρίου προκύπτει από απόρρητο έγγραφο της κυρίας Ρέας Γεωργίου προς τον κ. Βάσο Σιαρλή, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πολίτης».

Στο μεταξύ για τις αρχές του Οκτωβρίου συμφωνήθηκε να έρθει και πάλι η τρόικα στην Κύπρο και οι επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα.

Η κυβέρνηση πάντως του κ. Χριστόφια εμφανίζεται αποφασισμένη να αποκλείσει την οριζόντια περικοπή μισθών και ωφελημάτων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων.

Πάντως ένα δημοσίευμα των Sunday Times (που αναδημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης») ήρθε τη Δευτέρα να φέρει τα πάνω κάτω στο τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο. Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για μια μαύρη τρύπα ύψους 20 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και ότι το έλλειμμα αυτό είναι κάτι παραπάνω από το διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης.

Επικαλούμενη πηγή, η οποία εργάζεται για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, η βρετανική εφημερίδα ανεβάζει το έλλειμμα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σε 23.837 ευρώ για κάθε ένα από τις 839.000 κατοίκους της Κύπρου.

Αναφερόμενη σε «τεράστια ζημιά» στο οικονομικό σύστημα της Κύπρου, η βρετανική εφημερίδα διασυνδέει τη μαύρη τρύπα στις κυπριακές τράπεζες με την έκθεση στα ομόλογα της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα κάνει λόγο για «στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα». Τέλος το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κύπρος αναμένει οικονομική βοήθεια από την «στενή της σύμμαχο», όπως χαρακτηρίζει την Ρωσία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΔΕΚ: Η Κύπρος δεν έχει χρόνο για χάσιμο

Την άποψη πως η Κύπρος δεν έχει χρόνο για χάσιμο εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ κ.Σοφοκλής Σοφοκλέους σε συνέντευξη του στον Αχελώο tv, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αναπόφευκτο το ενδεχόμενο η Κύπρος να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης δεδομένου του ρευστού οικονομικού τοπίου της χώρας.

Ο ίδιος ανάφερε ότι, πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.

«Η Κύπρος μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε ρυθμούς ανάπτυξης από 2-3% ετησίως, η Κυπριακή οικονομία είχε πλεόνασμα 3% και το δημόσιο χρέος ήταν κάτω του 50%.Σήμερα μας έχει επηρεάσει η παγκόσμια κρίση, παρατηρείται ύφεση, με το δημόσιο χρέος να έχει ξεπεράσει το 60% , το δημόσιο έλλειμμα είναι γύρω στο 2% και εκτιμάτε ότι θα ξεπεράσει το 3%, ενώ οι άνεργοι ξεπερνούν το 11%».

«Στην τραπεζική ζωή της Κύπρου υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα του τραπεζικού τομέα με επενδύσεις που έβαλαν σε περιπέτειες την κυπριακή οικονομία, το δεύτερο ζήτημα είναι η ατολμία της κυβέρνησης η οποία αδυνατούσε να παραδεχτεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, και το τρίτο είναι να νοικοκυρευτεί άμεσα ο κρατικός τομέας.»

Ο κ.Σοφοκλέους πρόσθεσε ότι αν και γίνεται προσπάθεια για βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα, η τρόικα περιφέρεται στην Κύπρο και το ενδεχόμενο η Κύπρος να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης είναι δεδομένο: «Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι δεν θα το αποφύγουμε δεδομένου το ρευστού οικονομικού τοπίου»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: